Könyvek, amik minden könyvespolcra kötelezőek
Címlap / Ajánló / Könyvek, amik minden könyvespolcra kötelezőek

>

Könyvek, amik minden könyvespolcra kötelezőek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Az olvasás sohasem megy ki a divatból, sőt az elmúlt években ismét a reneszánszát éli ez a szórakozási forma. Az olvasás nemcsak a szellemi, hanem a testi egészséget is elősegíti, hiszen csökkenti a stresszt és ezáltal az ebből fakadó fizikai tüneteket is megelőzheti. A televíziózás, a közösségi média és az informatika mellett az olvasás olyan készségeket is fejleszt, amelyekre az előbbiek nem alkalmasak. Ezért fontos, hogy otthonodban helyet kapjanak a könyvek is! De ne csak a könyvespolcon, hanem napi szinten a kezedben is.  

 Milyen pozitív hatásai vannak az olvasásnak?

Az olvasás elsődleges szerepe a szórakozás és a tájékozódás. A legtöbben azért olvasnak, hogy pihentessék az agyukat. Hiszen az olvasás közben könnyebb elfelejtened a napi problémákat és feloldanod a stresszt. Emellett számos pozitív hatása is van a könyvek olvasásának, ami miatt érdemes napi rendszerességgel folytatni.

Fejleszti a koncentrációt. Már napi negyed óra olvasás is elősegíti azt, hogy hosszabb távon fókuszáld a figyelmedet. Hatékonyabb leszel a munkában vagy a tanulásban. Bővítheted a szókincsedet, amit nem csak a társas kommunikációban kamatoztathatsz, hanem a munkahelyeden is. A szókincsed fejlődése természetesen az írásbeli kommunikációd fejlődésében is megmutatkozik.

Tanulmányok kimutatták, hogy a rendszeres olvasás csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, hiszen folyamatosan edzésben tartja az agyat. Hosszabb könyvek, regények olvasásánál rengeteg információt kell észben tartanod a cselekményről, ezáltal a memóriádat is fejleszti. A könyvolvasás nem csak szórakoztatásra jó, hanem a tudásod bővítésére is. Fejlesztheted szakmai tudásodat, de az idegen nyelvű regények olvasása hatékony angol nyelvtanulási módszer is. Az olvasással karban tarthatod szellemi frissességedet, levezetheted a stresszt, és könnyebben el tudsz aludni utána.
 

Milyen könyvekből álljon a házi könyvtárad?


Témák és műfajok szerint rengeteg könyv közül választhatsz. Érdemes úgy összeállítanod a könyvespolcod tartalmát, hogy a lehető legtöbb témából legyen egy-két jelentősebb mű.

A magyar szépirodalom klasszikusai közül mindenképpen szerezd be legalább a „kötelező olvasmányokat”. Újabb, díszkiadásokban a könyvespolcod ékkövei lehetnek. Sohasem késő pótolni azokat a műveket, amelyeket esetleg kihagytál a tanulmányaid során.



 

A hangulatodnak megfelelő lírai művek olvasása is nagyon hasznos, ezért a verseskötetekről se feledkezz meg! Természetesen a világirodalom klasszikusai közül is érdemes fellapozni újra és újra egy-egy remekművet. Sőt, kiváló angol nyelvtanulási módszer, ha eredetiben olvasol.

Mindenki számára van olyan filmes műfaj, amit nagyon szeret. Érdemes az általad kedvelt műfajból is elolvasni egy-egy regényt, hiszen így könnyebben ráveheted magad az olvasásra. A könyvesboltok kínálatában rengeteg krimi-, horror-, romantikus- vagy kalandregény közül is válogathatsz.

Tanulságos lehet elolvasni egy híres ember, színész, kutató vagy történelmi személy életrajzi könyvét is. Keress a saját szakmádban olyan kiemelkedő személyiséget, akiről életrajzi könyv jelent meg. Lehet, hogy a saját élethelyzetedre is találsz megoldást egy-egy biográfiában.

Vannak olyan hasznos és praktikus könyvek, amelyek a mindennapi életben, háztartásod vezetésében segítenek, legyen tehát néhány szakácskönyv és barkácskönyv is a polcon.

A nyelvtanulás elsődleges eszközei is a könyvek. Ne csak a szótárakra és a nyelvtankönyvekre gondolj, hanem az eredeti nyelven írt regényekre is. Az angol nyelvtanulás egyik leghatékonyabb és legszórakoztatóbb formája az anyanyelvű könyvek olvasása.
 

Mennyi időt érdemes naponta olvasásra fordítani?


Ha elhatároztad, hogy rendszeresen olvasni fogsz, akkor fokozatosan kell hozzászoktatnod magad. Később pedig már magától fog menni, és akár órákat is eltöltesz egy-egy könyv felett. A kutatások szerint már naponta 15-20 perc is elegendő ahhoz, hogy az agy koncentrációs képessége fejlődjön.

Abban az esetben, ha az olvasással az angol nyelvtanulás a célod, akkor olyan könyveket érdemes keresned, amelyeket a történetük, témájuk miatt egyébként is szívesen elolvasnál. Így szórakozás lesz az olvasás, és napi több órát is tölthetsz nyelvtanulással közben. Vannak kifejezetten könnyített nyelvezettel írt kötetek is nyelvtanulók részére, amelyek még inkább elősegítik ezt a nyelvtanulási formát.

A könyvolvasás létjogosultsága tehát a XXI. században sem csökkent, hiszen számos olyan pozitív hatása van, amit más tevékenységi formával nem lehet elérni. A koncentrációs képesség növelése és a szókincs bővítése mellett a nyelvtanulásban is sokat segíthet a könyvolvasás.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


(X)


 
 
[ 1573 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x