Édesanyám kocsonyámat elkészíti éppen
Címlap / Asztalra / Édesanyám kocsonyámat elkészíti éppen

Édesanyám kocsonyámat elkészíti éppen

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A kocsonya kissé időigényes, de legalább hogyha megcsináljuk, egész sokáig eláll. Amíg még hűvösebb van, bátran fogjunk hozzá! 

“Gyöngyöző zsírcseppek mosolyognak szépen

Édesanyám kocsonyámat elkészíti éppen.

Csüngő csülkök, szőrös bőrön malac füle, lépe

Sorakoznak egymás mellett a hűtőbe téve.

Erre vártam egész évben nem bírom tovább

addig eszek, rosszul leszek oooh csak jönne már…”

Nos, régen egész sokat hallgattam Tigrist (magyar ska együttes), nekik volt ez a számuk, ami dicshimnuszba foglalta a kocsonyát. Megvallom őszintén, gyerekkoromban csak az üres kocsonyát szerettem, ami ugyebár azt jelenti, amikor egy tálban csak a leve van, vagy amiben füle, mivel disznóvágáskor kislány koromban az abaléből lopkodtam a malac fülét, imádtam a ropogós porcát. Mivel lassan fél éve nemhogy húst nem eszek, hanem tejterméket és tojást sem, és nem, a halat sem, így az idei kocsonya is kimaradt. Habár azt írtam, hogy a farsangi időszakban szokták főzni a kocsonyát, mint ahogy ezt korábban a fánknál megírtam, de amíg egy kissé hűvös az idő, nyugodtan megpróbálkozhatunk vele. Régen mindig kitányéroztuk, azaz mindenkinek volt saját tányérnyi kocsonyája, de mivel rájöttünk, hogy egy evészetre nemhogy nem megy el személyenként egy tányérnyi adag, mert valljuk be, hogy elég tömény, és Magdiéknál járva kapva kaptunk az ötleten, hogy nagyobb jénai sütőtálba téve dermesszük meg, így egy-egy alkalommal mindenki akkora adagot vág belőle magának amekkorát szeretne, így sokkal kevesebb a hulladék. No meg aztán tegyük hozzá, hogy hál istennek a magyar konyha sosem volt a pocsékolás mintaképe, a malacot mindig a fülétől a farkáig fel szoktuk használni, de ezt talán egy másik bejegyzésben. A kocsonyába hagyományosan köröm, fül és csülök kerül, nálunk ezt egy kis füstölt hússal bolondítjuk meg. Kissé időigényes, de legalább hogyha megcsináljuk, egész sokáig eláll.

Hozzávalók (nagyjából 2 nagyobb jénai tálhoz):

  • 1/2 csülök
  • 3 disznó köröm
  • 3 disznófül
  • 30-40 dkg füstölt tarja vagy comb
  • 10-12 gerezd fokhagyma (ez kb. 2 kisebb fej)
  • 2-3 chili (macskapöcse)
  • szemes bors (teatojásban), só ízlés szerint
  • 2 evőkanál vegeta

A húst megtiszítjuk, megmossuk, ha kell, a felesleges szőrszálaktól mentesítjük. Beletesszük egy nagy edénybe, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább 10 centire ellepje. Felfőzzük, majd lehabozzuk. A húst, amikor először felforr, egy szürkés-fehéres habot képez a víz tetején azt szedjük ilyenkor le egy kisebb szűrő segítségével. Ezután ízesítjük sóval, borssal, chilivel, fokhagymával és vegetával. 2-3 óráig alacsony hőmérsékleten főzzük, úgy, hogy alig rotyogjon. Mivel mi este kezdjük el a procedúrát, így a 2-3 óra elteltével kitesszük egész éjszakára hűlni az ablakba, ezért van az, hogy ez egy téli étel. Az éjszaka alatt egyrészt a zsír a tetején megszilárdul, sőt, ha elég ideig főztük, akkor már maga a lé is aszpikos állagot vesz fel. Másnap reggelre, mivel a zsír megszilárdult a tetején, így azt könnyebb eltávolítani, régen mindig melegen szalvétával itattuk le a felesleges zsiradékot, de az sokkal macerásabb volt. Visszateszed a tűzhelyre, és még körülbelül 2-3 órát főzöd, a hús feletti vízmennyiség legalább felét (5-6 centit a hús feletti vízmennyiségből) el kell főzni, hogy a kocsonyás állag megfelelő legyen. Majd kivesszük a húsokat, ha kell kicsontozzuk, és ízlésesen elhelyezzük a jénai tepsiben. A levet rászűrjük és hagyjuk megszilárdulni. Tálaláskor kivágjuk megfelelő méretre, pirospaprikával megszórva és citrommal meglocsolva tálaljuk.

Elkészítési idő: kb. 5-6 óra + hülés

Nehézségi fok: közepes

Tápanyagtartalmat most kivételesen nem számolok, mert az alapanyag mennyisége annyira tág határon belül mozoghat a disznó méretétől függően, így nem igazán lenne pontos a számítás.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4462 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x