10 fontos teendő, ha kóbor kutyát találsz!
Címlap / Otthon / 10 fontos teendő, ha kóbor kutyát találsz!

10 fontos teendő, ha kóbor kutyát találsz!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Találtam egy kutyát - kit kell felhívni? Természetesen engem, mint univerzális problémamegoldót hívtak fel a kérdéssel. Legyél te is állatvédő!  

Rossz hírem van. Magyarországon nincs olyan profi állatvédelem, mint amit a tévében látni. Nem lehet sehol bejelenteni, hogy itt és itt van egy kutya, jöjjenek, vigyék el… mert legfeljebb az ebrendészeti telepre (sintértelep) viszik, ahol bizony bárhogy is azsúrozzák és színezik, az állatot túlaltatják.

Ha pedig teltház van, akkor azt az állatot altatják el, amelyiknek a helyére az általunk bejelentett kerül. Vagyis lazán lehetséges, hogy egy jó szándékú bejelentéssel kinyírunk egy másik kutyát. Ez ugye nem jó hír?

barát


Legyél te is állatvédő!

  1. Magyarországon általában úgy van, hogy a menhelyeken szintén nem nagyon van hely, de ha mégis, akkor egyedül te tudod bevinni oda az állatot. Szállj fel a buszra, villamosra, ülj a kocsidba és vidd el. Ennyi időt és pénzt áldozhatsz egy életért… Ha tehát találsz egy kóbor kutyust és be is tudod fogni (nem mindig sikerül! ) akkor legjobb, ha egyenesen az állatmenhelyre viszed. A környékeden lévő nem biztos, hogy tudja fogadni, de lehet, hogy ajánl másik helyet, ahol van még befogadó hely. (többnyire nem lesz!) A menhelyeknek nem nagyon van kapacitásuk és pénzük állatot begyűjteni. Ezt néhány önkéntes végzi, akik ugyanolyan kutyakedvelő emberkék, mint Te. Ők is hazaviszik, majd gazdát keresnek az állatkának. Ezt te is megteheted, kifogások gyártása és keresése helyett.
     
  2. Ha haza tudod vinni, akkor irány az állatorvos! Nézesd meg, hogy van-e chip a kutyában, lehet, hogy hamarabb meglesz a gazdija, mint gondolnád, mert benne van az adatbázisban. Jó esetben robog a kutyájáért és köszönethalmokkal terít be. Rossz esetben nem kéri vissza, köszöni szépen. Nos akkor indulhat a vudu feketemágia a gonoszdi gazdi ellen, na meg az új gazdi keresése. (A vudu feketemágiához nem adunk receptet!) Az állatorvos oltást fog adni a kutyának – ez első nekiugrásra pénzbe kerül! Lehet, hogy féreghajtást is javasol – de ezt visszautasíthatjuk, ha az állat egyébként gondozott. Majd az új gazdi … (Az állatvédők is ezt csinálják, saját zsebből, ha elfogy az adomány) Ne felejts plakátolni az állatorvosnál is!
     
  3. Ha befogtad a kisállatot, tudnod kell, hogy nem egyszerű a dolgod. Két fontos teendőd van. Az egyik, hogy keresni kezded a gazdáját, a másik, hogy befogadót keresel neki. Célszerű ezt KÜLÖN tenned, ugyanis az örökbefogadási esélyeket ronthatja, ha egyszer csak előbukkan a kutya eredeti gazdija és elviszi az újonnan szerzett kedvenckét.
     
  4. Plakátolj! Ne csak ott plakátolj, ahol a kutyát találtad, hanem messzebb is. Készíts fotót a kutyáról, csinálj több száz példányt a plakátból és kérd meg a környék minden boltosát, hogy rakják ki, ragassz tele minden villanyoszlopot. Gyakran ezeket a plakátokat naponta leszedik, tehát néha meg lehet ismételni. Igen, ez fárasztó munka. Igen, az állatvédők is ezt csinálják, szervezetten. (Plakátkommandó!)
     
  5. Fotózd le az állatot állva, ülve, csak a pofiját, a jellemző jegyeit – a képekből készíts összeállítást esetleg egy külön blogoldalra is feltöltheted őket. (Részletes leírással!) A képek legyenek színesek és normálisan mutassák a kutyát, hogy rá lehessen ismerni. Legyen lép egy emberi láb mellett, vagy autó mellett, hogy viszonyítani lehessen a kutya méreteit.
     
  6. A weben készíts egy blogoldalon, vagy egy állatmentő oldalon egy részletes leírást, melyben a kutya megtalálásának, összes ismérvének felsorolása szerepel. Nem hátrány, ha van benne némi szívhez szóló marketing duma – az bejön! Mindenképp legyen ott a DÁTUM!!
     
  7. Mi legyen a plakáton? A kutya fotója, valamint egy rövid összefoglaló arról, hogy hol találtad, hogy milyen gazdihoz ajánlod és mit kell tudni a kutyáról. (Példa: Győr – Gyárvárosban 2011. december  11-én találtunk egy körülbelül 4 éves fajtatiszta németjuhász kutyalányt. Gazdája nem jelentkezett így befogadóját keressük. Gyerek mellé, de kertes házba ajánljuk. Játékos, barátságos, de éber jelzőkutya. Más kutyusokkal is jól kijön, szépen vezethető pórázon. Állatorvos szerint egészséges. Telefonszám, webcím ) A plakát lehet fekete-fehér – ide egy képet rakj fel, mégpedig azt amelyik a legjellemzőbb pózban ábrázolja a kutyát.
     
  8. Netezz! Hirdesd! Kutasd fel az összes kutyás fórumot, kérj segítséget az állatvédőktől és hirdessétek a kutyát minél több állatos oldalon, iwiw-en, facebook-on. Nem elég egy helyre feltenni, tedd fel mindenhová! Inkább többen érdeklődjenek, mint senki! (Ha már a nálad levő kutya meggazdisodott, akkor is lehet ajánlani a jelentkezőnek a többi mentett kutyából egy másikat!)
     
  9. Kérd meg az összes ismerősödet, hogy segítsen. Egy talált kutya kiváló szociális háló foltozó eszköz :D – ugyanis kiviláglik, ki az aki figyel a kéréseidre. A szomszédság, a postás bácsi, az újságos néni, a reggelről ismerős beszélgetős buszsofőr, a pénztáros néni a sarki boltban – mindenki, aki sok emberrel találkozik, hirdetheti az igét! Sokan örömmel meg is fogják tenni!
     
  10. A talált kutyát nagyon könnyű megszeretni – sokan ezért félnek magukhoz venni, mert józan ésszel átlátják, hogy túlzott vállalás volna egy második – harmadik kutya odahaza. Az érzelmek azonban szerencsére jól kezelhetők – ha látjuk, hogy kedvencünk jó helyre kerül, akkor sokkal könnyebb odaadni.

Sokszor a „de hát megszerettem” érzése mögött valójában a lustaság van. A lustaság, hogy nincs energiája új gazdit keresni a kisállatnak, vagy a többiektől várja a probléma megoldását. Holmi nem létező „állatvédőktől”, akik igazából egy-egy alapítvány köré gyűlt civilek, lelkes magánemberek, akik ezt a folyamatot már sokszor megjárták.

talált kutyus

Ha végképp nem viheted haza a kutyát és nincs hely a menhelyen sem, akkor vedd a kicsi kezedbe a mobilodat és kérdezd meg az összes kertes házas, kutyás ismerősödet, hogy kb. 1 hétre be tudná-e fogadni a kutyát, amit találtál. Egyeztessétek a kereteket, mert az ideiglenes befogadóra is terhet rósz azzal, hogy oda viszed a szerzeményedet.

Mit tehetsz még?
Ha valaki az iwiw-en, a facebook-on ilyesmit hirdet, akkor megosztod, akár többször is. Ez nem is hinnéd, mekkora segítség. S persze az adód egy százalékát is odaadhatod időnként, vagy elmehetsz egy-egy nyílt napra, ahol segíteni lehet a menhelyeknek.

Mit ne tegyél? – Ne fordítsd el a fejed!

(Fotók: piqs.de - Kulleraugen by Barnimer Hexe; Peter Aarse: Dobber)
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 32369 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x