Nem kell jobb a magyar kukoricánál
hirdetés
Címlap / Otthon / Nem kell jobb a magyar kukoricánál

Nem kell jobb a magyar kukoricánál

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-02

A francia Bonduelle közel 20 éves múltra tekint vissza hazánkban és ma már innen látja el Közép-Európa nagy részét. Sikereit elsősorban a friss alapanyagoknak és a kiváló minőségnek köszönheti, amellyel a konzervzöldségek piacán, ezen belül a csemegekukoricák kategóriájában is az első számú márka pozíciójával büszkélkedhet. A mai napig tartó válság hatásai ellenére a csoport 2010-ben is sikeresen növelte forgalmát és eredményét. A Bonduelle magyarországi konzerv termékei - amelyekhez kizárólag kiváló minőségű hazai zöldségeket használnak fel - a komoly export tevékenység miatt Európa számos országában kerülnek mindennap a fogyasztók asztalára. 

Az 1992 óta Magyarországon jelen lévő francia Bonduelle nagykőrösi gyárlátogatása kapcsán számolt be a hazai és nemzetközi eredményeiről, a cég sikereiről, valamint a jövő kihívásairól. A konzervzöldségek kategóriájában piacvezető vállalat már az 1990-es évek elejétől kezdve sokat tett azért, hogy nemzetközi fronton is közkedvelt legyen a magyar zöldség, ezen belül is kiemelkedő helyen szerepel a hazai kukorica.

A konzervzöldségek iparága jelenleg elég „komplikált” Magyarországon, hiszen a világgazdasági válság és az azt megelőző orosz krízis következménye, hogy számos társaságnak pénzügyi nehézségei vannak. Ezzel párhuzamosan a katasztrofális, európai mértékű 2010-es időjárás is nagyban befolyásolta a gyártók termelési és betakarítási mutatóit. A Bonduelle-nek viszont sikerült túljutni ezeken a nehéz időszakokon, és nemzetközi csoport lévén, a különböző országokban zajló termeléssel segíteni tudott több európai ország ellátásában. A 18 országban jelenlévő cégcsoport jelenleg a világ legnagyobb zöldségfeldolgozójának számít, világszinten 1,7 milliárd eurós* árbevétellel.


Magyarországon a Bonduelle két termelőegységgel rendelkezik Nagykőrösön és Békéscsabán. A hazai gyártást illetően az ipari konszolidált forgalom 25 milliárd Ft (arány: 60% Nagykőrös, 40 % Békéscsaba). A magyarországi gyártási mennyiség 140.000 tonna (0.5 kg-os egységre vetítve) volt 2010-ben, ami 200 millió egységet jelent Nagykőrösön, 130 milliót pedig Békéscsabán. 2010-es adatok szerint az alapanyag vásárlásra fordított összeg 5,5 milliárd forint volt.

A Bonduelle csoport üzleti forgalmának közel 1%-át fordítja innovációra. A cég mindig is komolyan invesztált Magyarországon, folyamatosan javította teljesítményét mind gazdasági, mind pedig minőségi szempontokból. A vállalat ittléte óta közel 10 millió eurót fektetett be különböző beruházásokba a két hazai - a békéscsabai és a nagykőrösi - gyárakat illetően. Hangsúlyozottan ügyelve a környezetvédelemre is, 2008-ban kezdték el megépíteni a békéscsabai és nagykőrösi gyárak mellett található biológiai szennyvíztisztító üzemeket, amelyek mára már teljes kapacitásban működnek, és olyannyira megtisztítják a szennyvizet, hogy az beengedhető az élővízbe. Az üzemek összesen 3 milliárd (egyenként 1,5 milliárd) forintból épültek meg.


A Bonduelle 43 üzemet működtet szerte a világban, ebből 34 gyárat Európában különböző technológiákban (konzerv/fagyasztott/friss és gasztronómiai). A magyar üzemek 100%-ban konzervet gyártanak, elsődleges célországai Közép- és Észak-Európában (Oroszország, Lengyelország) találhatók, valamint számos kelet- európai országba (pl. Ukrajna) szállít a cég. A magyarországi gyártás 90%-ban exportra kerül, ez az arány az elmúlt években jelentősen nem módosult. A hazai üzemek a Bonduelle csoporton belül megbízható gyártóbázisnak számítanak, amelyek termelési programja hosszú távú szerződések alapján kerül összeállításra.

Pascal Piret, magyarországi vezérigazgató elmondta: „Közel 20 éve léptünk a magyar piacra, azóta is legfőbb célunk, hogy a megfelelő minőségű termékek gyártása érdekében üzemeinket fejlesszük, az előírásokat betartsuk, miközben a környezetvédelmi szempontokat, a fenntartható fejlődést is messzemenőkig figyelembe vesszük. Ennek szellemében dolgoztunk az elmúlt 20 évben, dolgozunk most is, és így kívánunk dolgozni a következő 20 évben is.”

A Bonduelle nagyon széles termékválasztékot forgalmaz különböző kiszerelésű és csomagolású zöldségtermékekből, termékpalettáját konzerv és fagyasztott termékek alkotják. A konzervtermékek összeállításánál az eljárás során tartósítószert nem alkalmaznak, továbbá a termékek GMO-mentesek, amit az agronómiai csapat folyamatosan ellenőriz. Sok országban hagyományosan csak a kukoricával és a zöldborsóval azonosítják a márkát, viszont hazánkban ezeken kívül is igen népszerűek a száraz- és szószos babok, a zöldségkeverékek, valamint a csemegeuborka és az olívabogyó is a számos kategória közül. Jelenleg egy új termékcsaláddal bővül a paletta, a csiperkegombával.


A zöldségek betakarítása és a feldolgozás folyamata között csak néhány óra telik el, így a késztermék megőrzi az alapanyag ízét és tápértékét. A konzervtermékek 115-130°C-on, hőkezeléssel tartósítottak, ezt a technológiát 1810-ben fedezte fel Nicolas Appert. A hőkezelés célja, hogy kiirtsa a baktériumokat, így éveken keresztül tárolható a termék szobahőmérsékleten is, anélkül hogy érezhetően veszítene a minőségéből. Ennél az eljárásnál ráadásul tartósítószert sem alkalmaznak. A konzervdobozok légmentesek és belső felületüket is egy ún. innert réteg védi. A konzervtermékek közül 11 rendelkezik a Kiváló Magyar Élelmiszer minősítéssel, ebbe beletartozik természetesen a csemegekukorica paletta is.



(X)
 
 
[ 2474 ]
spacer


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x