Eszter, aki megmentette népét – az okos asszony ünnepe...
hirdetés
Címlap / Ezotéria / Eszter, aki megmentette népét – az okos asszony ünnepe

Eszter, aki megmentette népét – az okos asszony ünnepe

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-03-02

Miért szabad örvendezni, bort inni, táncolni Purim ünnepén, amikor Hámán halálát is ünnepeljük egyúttal? Ez az ünnep elsősorban egy nagyon okos asszony találékonyságáról szól. Hámán miniszter az egész zsidóságot akarta kiirtani írmagostul, kisgyerekekkel öregekkel együtt. De nem sikerült neki!  


Rendezvénynaptár

Hámán a holokauszt előképe volt, ahol nincs bűnös és ártatlan. Népírtásra készült Perzsiában i.sz. 4. században.

Hogyan került egy zsidó lány fejére királynői korona?
Szépsége, bájossága, kedvessége miatt. A perzsa király megharagudott engedetlen feleségére, Vastira, és kivégeztette. Majd felszólította a birodalom lakóit, hogy hozzák elé a legszebb lányokat, hogy új feleséget válasszon. A zsidó lányok gyönyörűek voltak, és készek voltak arra, hogy megmentsék népüket a gonosz Hámán főminiszter népirtó terveitől.

Eszter nagybátyja, Mordecháj házában lakott, s Mordecháj – bár zsidó volt – sokszor kisegítette a királyt tanácsaival. Miként a magyar Mátyás királynak is zsidó pénzügyminisztere volt, s a Habsburgok is rendszerint tőlük kértek tanácsot, ha megszorultak, Ahasvérus perzsa király is pontosan tudta, miért tart a palotájában zsidó pénzügyi szakembereket.

Mordecháj tehát bemutatta unokahúgát a királynak, s a király többé rá se nézett más leányra, minden idejét vele töltötte.

Az ország gazdasága erősödik háborúk nélkül is
Hámán ellenben igencsak irigykedett Mordecháj tisztségére, s úgy látta, a zsidók lassan elfoglalnak minden pénzügyi pozíciót az országban. Mit tudhatnak vajon, amitől rablás, fosztogatás, gyilkolászás nélkül megsokszorozzák a vagyonukat? Minden bizonnyal a perzsáktól lopnak. Bár nem volt rá bizonyíték, addig tüzelte a királyt, amíg az engedélyt adott a zsidók elpusztítására. „Tűnjenek el, csak ne halljam minden nap, hogy hol mit loptak el.” Ámde a király megfeledkezett arról, hogy kedvenc felesége is zsidó. Mordecháj pedig naponta vitte a szomorú híreket Eszternek, s bíztatta, hogy járjon el népe érdekében a királynál.

HarmoNet tipp: Másik zsidó ünnep - Hanuka>>>

Eszter böjtje
Eszter is tudta, hogyha kegyelmet akar kapni a Mindenhatónál, akkor neki is áldozatot kell hoznia, hiába királynő. Mielőtt a felséges király meglátogatta volna – külön palotát kapott –, társaival együtt böjtöt tartott. Amikor pedig a szerelmes király belépett hozzá, leborult a földre a lába elé, s fölajánlotta magát: ha népét Hámán tanácsára kiirtanák, vele kezdje a király, hiszen ő maga is zsidó leány. A király elmondta Eszternek Hámán panaszait, miszerint maga Mordecháj se tartja be a törvényt, nem hajlandó Hámán előtt meghajolni. A lány oly ügyesen védekezett, hogy a király visszavonta a gyilkos parancsot, sőt most már ő tréfálta meg kegyetlenül Hámánt.

Hámán gyalázata
Ahasvérus király (Artaxerxes, Xerxes utóda a görög - perzsa háborúk után i.e. 365.) megkérdezte Hámánt, mi jár annak, aki megmenti az országot és a királyát. Hámán magára gondolt, s azt kérte, hogy királyi dicsőséggel vonulhasson végig a városon. Ezt a dicsőséget azonban Mordecháj kapta, Hámánt és csatlósait pedig felakasztották.

A nép megmenekülése
A mindenkori megmenekülés ünnepe Purim. Ezért ünnepi vacsora várja a vendégeket. És ez az a kivételes nap, amikor annyi bort szabad inni, amitől végül nem tudunk különbséget tenni az áldott Mordecháj és az átkozott Hámán között. Természetesen közönségesen viselkedni zsidó embernek vagy asszonynak még Purimkor se szabad. Ellenben az örömünnepre érdemes jelmezt ölteni, akár jelmezversenyt is rendezhetünk. Ez a karnevál ideje. Már reggel a zsinagógába is mehetnek a gyerekek kifestve, s amikor Hámán nevét hallják, nagy zajt csaphatnak mindenféle eszközzel.

Adomány
 Zsidó ember soha nem feledkezhet meg felebarátjáról. Ilyenkor legkevesebb kétféle ételt és italt kell küldeni legalább egy barátunknak, de egy gazdag vállalkozó minden beosztottját megajándékozhatja. A szegényekre pedig oly mértékben kell gondolni, hogyha véletlenül aznap nem találkozunk szegény emberrel, félre kell tenni neki az adományt olyan napokra, amikor köztük járunk. Például legyen a zsebünkben két 50 forintos, vagy tegyünk autónk könnyen elérhető helyére pénzt, hogy az újságot áruló fedél nélkülieknek azonnal odaadhassuk az ablakon keresztül.

Eszter könyvének történetét, a Mögilát minden zsidónak, gyereknek és felnőttnek egyaránt hallania kell ezen a napon. Akik pedig mégse mennek közösségbe, elővehetik a magyar fordítású Bibliáját, és ott is pontosan megtalálják a történetet. A XVII. XVIII. században Magyarországon már játszották a protestáns kollégiumokban is a bibliai történeteket, köztük Eszter könyvét is. A diákkönyvtárban is megtalálható, s mindig újra korszerűsítik a játékot.

HarmoNet tipp: Ros Hásána napja>>>

Dobosy Ildikó

Kép: purim
 
 
[ 4962 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x