I Ching – Értelmezd a jeleket!
Címlap / Ezotéria / I Ching – Értelmezd a jeleket!

I Ching – Értelmezd a jeleket!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Hogyan használhatjuk a I Chinget jövendölésre, életünk előmozdítására? A I Ching hatvannégy lényegi mintába sűríti, összegzi az emberi élet összes lehetőségét. 

A tágabb fogalomkörökön belül vonalak jelölik a finomabban körülhatárolt konkrét szakaszokat. Ezek a vonalak a teljes helyzet kibontakozásának (különböző) fokozatait és az adott választ szemléltetik.

A konkrét helyzetek értékeléséhez gyakran nyolc szó szolgál alapul.
Ezek közül négy áldásnak vagy pozitív fejleménynek számít:

Yuan természetes, eredeti, nincs eltérés
Hung  gördülékeny, élvezetes: teljes növekedés
Li   hasznos és ígéretes, előny
Tsing   egyenes, szilárd, kitartás

A helyes ösvénytől való letérést, elhajlást és következményeit szintén négy szó jelöli:

Shung veszély
Jye  hiba, gáncs, felelősség
Hwei megbánás
Ling  megszégyenülés

Még két másik szó támogatja a nyolc alapszót az egyes helyzetek értékeléséhez:

Wang Ji helyes, helyénvaló
Wang Ling  helytelen, téves

HarmoNet tipp:
I Ching - Értsd meg, és a Mindenség feltárul előtted!>>>

Mennyire pontos a I Ching válasza?
Mondhatnám, száz százalékosan. Mekkora a félreértelmezés lehetősége? Ismét csak azt mondhatom, hogy száz százalékos. A válasz félreértelmezésének lehetősége mindig fennáll az újoncok számára, akik nem értik meg az útmutatás lényegét, hanem az értelmezést felszínes vágyaik kielégítéséhez igazítják.

Hogyan használhatjuk a I Chinget száz százalékos hatékonysággal?
A kellő jártasság fejleszti az elmét, előmozdítja a fejlődést, az emelkedettséget.
Egy hexagram két trigramból tevődik össze, amelyeken belül másik két belső trigram is található. A két belső trigram együtt hozza létre a belső jelet.

Az egyes vonalak, az adott helyzet fejlődésének különböző szakaszait fejezik ki, ahogy a csecsemőkor, a gyermekkor, a serdülőkor és a felnőttkor az ember növekedési szakaszait jelölik. A vonalak a helyzet átalakulását jelölik felfelé haladva a jelben. Az első vagy alsó vonal a kezdeti szakaszt, míg a felső vonal a befejezést vagy a túlzást jelöli. Minden vonal saját energiával és megfelelő hellyel is rendelkezik. Az alsó vonaltól felfelé az 1., 3., és 5. vonal páratlan és yang —, míg a 2., 4., és 6. vonal páros és yin - -. Más szóval a yang vonalak általában páratlanok, a yin vonalak pedig párosak.

Továbbá, az alsó trigram egyes vonalai meghatározott kapcsolatban állnak a felső trigram vonalaival. Például az első vonal megfelel a negyediknek, a második az ötödiknek és a harmadik a hatodiknak. Ezek a kapcsolatok lényegesek az egyes vonalak összhangjának, helyénvalóságának eldöntéséhez.

HarmoNet tipp:
I Ching - Irányíthatod a sorsod!>>>

Szomszédok ölelésében
Egy másik fontos kapcsolat a szomszédos vonalak viszonya, az 1. és 2., a 3. és 4. valamint az 5. és a 6. vonal között. A helyes kapcsolathoz a yin vonalnak mindig yang párja kell hogy legyen, akár a szomszédság, akár a megfelelés szerint. Például, ha az első helyen álló yang vonal összeillik, megfelel a negyedik helyen álló yin vonallal, ez általában kölcsönös támogatást és helyes viselkedést jelöl. Fordítva viszont, ha az első vonal yin és a negyedik yang, még mindig fennáll egy bizonyos megfelelés, de nem megfelelő helyzetük okozhatja a problémát.

Ez természetesen vonatkozik a második és ötödik valamint a harmadik és a negyedik vonalra is. Ha a yin-yang felállás alapelve nem áll fenn az első és a negyedik, a második és az ötödik, valamint a harmadik és a hatodik vonal között, akkor a szomszédos vonalakat kell megvizsgálnunk 1–2, 3–4 és 5–6, hogy meghatározhassuk a helyzet megfelelőségét, harmonikus mivoltát.

Mivel egy jel két trigramból tevődik össze, az alsó és a felső trigram három-három vonala között hasonlóság áll fenn. Például, az első és a negyedik vonal gyakran óva int az elhamarkodott cselekvéstől. A második és az ötödik vonal a trigramok vezetője, míg az ötödik vonal általában az egész jelé is. A trigramok tetején álló harmadik és hatodik vonal általában túlzást jelöl. Fontos szem előtt tartanunk, hogy ezek inkább hajlandóságot jelölnek, és nem abszolút ismertetőjelek.

A kölcsönhatások
Minden jel a nyolc természetes energia két megnyilvánulása közötti egyedi kölcsönhatást fejez ki. A nyolc természetes energia: az Ég, a Föld, Tűz, a Víz, a Dörgés, a Szél, a Hegy, és a Tó. Mindegyik energia számos jellegzetességgel rendelkezik, ám ha megértjük természetüket, és a többi energiával való kölcsönhatásukat, bármilyen helyzet lényegét fel tudjuk ismerni, és képesek leszünk eldönteni, hogy mi a helyes teendő.

A I Ching nem erkölcsi alapon tesz különbséget „jó” és „rossz” között, csak az számít, hogy mi helyes és mi helytelen. Semmit sem utasít el. Azt mutatja meg, hogyan fordíthatunk, alakíthatunk át bármilyen helyzetet megfelelően a javunkra. Nincs változ(tathat)atlan helyzet. Körülményeinket mi alakítjuk, és állandóan változnak.


Ellenkezés az üzenetekkel
A legtöbb problémát, bajt az okozza, hogy igazi természetünk vagy a tények ellen szegülünk. Ha a természet (természetes) folyamatát követjük, állandóan a harmónia felé haladunk. Például, a víz természete az áramlás. Ha akadályba ütközik, és tovább akar folyni, felgyülemlik, és áradást eredményezhet. Ha viszont talál magának kiutat, és módosítja áramlását, az akadály már nem gátolja. Valójában az akadályt katalizátorként is használhatjuk, ami lehetőséget nyújt a változ(tat)ásra, az akadály leküzdésére.

Amikor útmutatásért fordulunk a I Chinghez, a kapott jel a helyzet általános hátterét adja, míg a vonalak a konkrét körülményeket és helyes kezelésüket jelzik. Helyes döntést csak a jel egészének, valamint az egyes vonalak alapos elemzése után hozhatunk.
Elsősorban a jel elején idézőjelben foglalt útmutatásra összpontosítsunk, másodsorban pedig a vonalak irányjelzését vegyük figyelembe. Az egyes vonalak útmutatását a helyi idézőjel alatt további magyarázat és kifejtés követi. Végül pedig az eredeti szöveg útmutatásának helyes értelmezése saját személyes fejlődésünk és élettapasztalatunk függvénye.

A folytatást itt olvashatod>>>


Az előző rész>>>


Részlet Ni Hua-Csing: I Ching - A Változások Könyve és változatlan igazság című könyvéből (Lunarimpex, 2006.)>>>
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 14197 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x