Illényi Katica jelenről és jövőről - Interjú
Címlap / Kultúra / Illényi Katica jelenről és jövőről - Interjú

>

Illényi Katica jelenről és jövőről - Interjú

Forrás: Nap Média
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-12-01

Illényi Katicával, Magyarország Érdemes Művész és Liszt-díjas hegedű és thereminművészével beszélgettünk pályafutásáról, művészetéről és a fiatal muzsikus generáció lehetőségeiről. 

Hol tart a pályafutásában Ön szerint?
 
Erre nagyon nehéz válaszolni. Annyi biztos, hogy egészen idáig most érzem magamat a legjobban. Eljutottam odáig, hogy ha bármi ötlet eszembe jut, azt már képes vagyok megvalósítani művészileg, technikailag. Hozzá kell tennem, ehhez minden támogatást és segítséget megkapok. Nekem már csak a gyakorlással kell foglalkoznom. Szerintem minden művész álma, hogy alkothasson! Nem mindig volt ez így, nem estek az ölembe a dolgok, szépen végig jártam a szamárlétrát. Pontosan ezért tudom értékelni azt, ami most van. Több mint 25 színpadon eltöltött év után azt tudom mondani, hogy szabadon alkothatok, a terveimet megvalósíthatom, és szerencsére a közönség szeretettel, a szakma pedig kedvezően fogadja! 

Úgy tudjuk nagy hangsúlyt fektet a fiatal művészek támogatására. Honnan jött erre a motiváció és milyen módon segíti az ifjú zenészeket?
 
A fiatal muzsikus generáció számára ma egyrészt könnyebb, másrészt nehezebb mint amikor én voltam kezdő. Könnyebb, mert könnyen meg tudja mutatni önmagát a világháló vagy akár a televíziós műsorok segítségével, nem kell lemezkiadóra várni, hogy felvételt készíthessenek, de éppen ezért nehezebb is, hiszen rendkívül sok a feldolgozásra és befogadásra váró információ, a videó, a hangfelvétel. Kiemelkedni, jól megjegyezhetően megmutatkozni ezért sokkal nehezebb. Szerencsére vannak támogatások amelyek segítik a pályakezdést, azt követően az alkotást és a koncertezést,  de a legfontosabb, hogy  az oktatás színvonala Magyarországon nagyon magas színvonalú, világhírű a klasszikus és a jazz zenében is. Azonban eljutni olyan koncertekre, amelyek segítik a zenei fejlődését egy tanulónak, sokszor az anyagiak miatt ütközik akadályba. Éppen ezért 2014 óta egy – egy nagyobb koncertemre a zenei oktatásban részesülő fiatalokat, a zeneiskolában tanulókat tanáraikkal együtt meghívom, legalább 300-500 főt koncertenként. A felkínált térítésmentes jegyekre többszörös a túljelentkezés és bízom benne, hogy a pályafutásom alatt megszerzett tapasztalataimmal tudok segíteni és jó irányt mutatni a zenei fejlődésükhöz, a színpadi és élő előadás varázsát átélni, a sok–sok gyakorlás, lemondás értelmét megértetni velük, a komoly– és jazz zene szeretetét elmélyíteni, és mindezekkel a felnövekvő, zeneileg is műveltebb társadalom megerősítésében részt venni.

 
Tanítással is foglalkozik?
 
A művészi diplomám mellett tanári diplomám is van, de nem tanítok rendszeresen. A gyakorlatban időnként vannak tanítványaim és igazából otthonról hoztam a tanítás szeretetét. Édesanyám gyógypedagógus, édesapám, az Operaház hegedűseként tanított minket a testvéreimmel elsőként, és persze másokat is tanított.
Nem vagyok tanári állásban sehol, és bár nagyon szeretek tanítani, de annyira aktív előadói életet élek, hogy nem fér bele. Még ha időben be is tudnék vállalni egy-egy órát, emberileg nehezen tudnám összeegyeztetni a színpadi életemmel. Nagyon belemennék lelkileg a tanítványaim fejlődésébe, ami elvinné a fókuszomat. Azért bevallom néha kivételt teszek, és fogadok egy-egy fiatalt, de ilyenkor rendszerint az egy órából négy-öt óra lesz... Időskoromban viszont úgy képzelem el az életemet, hogy fiatalokat tanítok, addig amíg csak élek. Fanatikusan érdekel a pedagógia, már gyerekkoromban az volt a hobbim, hogy amit én megtanultam az iskolában azt előadtam másnak, és rendszerint megtanítottam a húgomnak is… Emlékszem volt egy fantasztikus énektanárom, Adorján Ilonka néni, 86 évesen kerültem hozzá, 93 évig élt, addig tanított. 
 
Illényi Katica művészete nagyon sokszínű. Mindemellett mennyire maradt hű a klasszikus zenéhez, amin nevelkedett? 
 
Teljesen hű maradtam a klasszikus zenéhez. Alapvetően ilyen neveltetést kaptam, az Operába jártunk hetente többször, mert az édesapám a zenekarban játszott, klasszikus zene szólt otthon is, a Zeneakadémián végeztem, és ezek miatt én mindig is klasszikus zenészként tekintek magamra. Kottát előbb olvastam mint a betűket. A repertoáromban a komolyzene az alap, minden ebből indul ki, és erre épül. Ezen belül a magyar zeneszerzők műveinek megismertetése az egyik fő célom. Természetesen sok minden mással is foglalkozom, játszom jazzt is, könnyűzenét, kortárs darabokat, táncolok, a hegedű mellett thereminezek, szteppelek is,  de nem szakadtam el a gyökereimtől, és klasszikus zenei koncertet is adok.

Mik az idei tervei? Tervez idén valami nagyobb koncertet ill. új megjelenést?
 
Október 21-én, a Vígadó Dísztermében „Tango Classic” címen adok koncertet, melyen klasszikus és világhírű tangókat fogok előadni, többek között Astor Piazzolla: „Négy évszak Buenos Aires-ben” című művét az Anima Musicae Kamarazenekar kíséretével, a feltörekvő, új muzsikus generáció egy már sikeres együttesével. Jövő év február 17-én pedig a születésnapomon koncertet adok a Kongresszusi Központban, amire már most nagyon készülök. Emellett idén még megjelenik a 2017-es,  legutóbbi újévi koncertem, aztán jövőre egy új albumom, amelyen kortárs zeneszerzők hegedűre és zongorára írt darabjai lesznek hallhatóak. Közben készítek egy új theremin  albumot világslágerekkel, ha elkészül, megjelenik ősszel. Sűrű a programom....

Hány évre előre tervez?
Koncertjeimmel kapcsolatban két-három évre előre tervezek, van például meghívásom jövőre Amerikába,  Ázsiába, ugyanis a nagyobb koncerttermek is több évre előre állítják össze a műsorukat. Magyarországon a saját rendezésű koncertjeim időpontját és helyszínét is legalább két évre előre kell eldönteni. Szerencsére a kulturális élet nagyon színes és gazdag itthon, a helyszínek teli vannak jobbnál-jobb programokkal, nagyszerű művészeink előadásaival és érdemes előre gondolkozni emiatt is. A felvételre és megjelenésre váró lemezeimmel kapcsolatban olyan hosszú a lista, hogy 10 év alatt sem érek a végére. 

Sokat szerepel külföldön, mi volt a közelmúltból a legemlékezetesebb nemzetközi szereplés?
Legutóbb Vietnámban léptem fel, ami óriási élmény volt. Annyira más volt ott minden, de a legjobb az volt, hogy nagyon barátságos és jóindulatú emberek a vietnámiak. A Hanoi Nemzeti Zeneakadémia nagytermében adtam koncertet a Vietnami Nemzeti Szimfonikus Zenekar kíséretével, Honna Tetsuji japán karmester vezényletével. Ez volt a nyitó koncertje az Európai országok Vietnámban című zenei fesztiválnak. Ezt követően még Ho Si Minh Cityben volt a konzervatóriumban egy hegedű-zongora koncertem. Nagyon sok szeretetet kaptam a közönségtől ott is. 

Hogyan jönnek ezek a külföldi felkérések? Hogyan lesz egy hazai előadó az országhatárokon túl is keresett művész?  
 
Nagyon nagy segítség ehhez az internet, és azon belül a YouTube. A hivatalos csatornámnak nagy a nézettsége, és ami érdekes, hogy a látogatók 90 %-a külföldi pedig sok a klasszikus darab. Többnyire így találnak meg a külföldi felkérések is. Megnézik a videóimat, megtetszik nekik és meghívnak. Emellett vannak ügynökségek, mendzserek akik képviselnek adott területen és előadásokra kérnek fel. Fantasztikus dolognak tartom egyébként, hogy ma már a művészek a világ minden tájáról fel tudják venni egymással a kapcsolatot, láthatják egymás felvételeit. Most például a Sanghai Quartet hegedűse írt nekem a Facebookon, hogy jön Budapestre a Tavaszi Fesztiválra fellépni. Nagyon régen követ engem YouTube-on, és  szeretne velem személyesen is találkozni. Megismerkedtünk, barátságot kötöttünk, egy nyelvet beszéltünk minden tekintetben. Sok olyan muzsikus és zeneszerző ismerősöm van, akivel még személyesen nem is találkoztam, csak „online”. Persze van olyan is elég sok a Shanghai Quartet mellett, akikkel személyesen is megismerkedtünk később valahol. 

Kik a kedvenc külföldi előadói és miért?
 
Nagyon sok van, nehéz lenne itt mindenkit felsorolni, de Bobby McFerrint biztosan nem hagynám ki a listából. Továbbá Jasha Heifetz, Stéphane Grappelli, Yo Yo Ma, Joshua Bell, Janine Jansen, Rusanda Panfili, Janoska Ensemble, Yolanda Adams, Whitney Houston, John Willams, Michael Jackson, Fred Asteire és még sokan mások... 
 
 
 
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 4266 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x