Vegyszermentes háztartás? 20 öko-barát tipp otthonra!
Címlap / Polcra / Vegyszermentes háztartás? 20 öko-barát tipp otthonra!

Vegyszermentes háztartás? 20 öko-barát tipp otthonra!

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Vegyszerek, kemikáliák, drága és felesleges holmik. Többnyire így jellemezhető a legtöbb tisztálkodó-, és takarítószer, amit háztartásodban, jobb ötletek hiányában alkalmazni kényszerülsz. Ám léteznek természetes megoldások is, csak nem ismerjük. Most egy ökofarmon élő asszonytól tudhatod meg a környezetbarát, az emberi életre, és a gyermeked egészségére veszélytelen trükköket! Olcsó tippek okos háziasszonyoknak!  

A következőkben interjúm alanya Candra matají, születési nevén Marku Alexandra, aki immáron már 4 éve él Krisna-völgyben, Somogyvámoson, a legnagyobb hazai ökofaluban, egy lelki életet is gondozó farmon, ahol az ott lakók nem csak a természetvédelem szintjén megvalósult, hanem szellemi egyetértésben is élnek. Candra matají egy leány édesanyja, így a baba körüli teendőkben is gyakorlott. A HarmoNet olvasói már sokszor értesülhettek krisna-völgyi eseményekről, szokásokról, ezúttal az olyan hétköznapi, legegyszerűbb és legpraktikusabb dolgokról szeretnék kérdezni, mint a háztartásbeli ügyek, mert ez minden nőt, anyát, kismamát, fiatalt és öreget foglalkoztat, és mert a háztartásbeli hulladékok veszélyeztetik legjobban a természetet, és e vegyszerek veszélyeinek van leginkább kitéve maga a családban élő személy, és sok gyermek is.


1. Először is nagyon érdekelne, hogy a napi higiéniához mit használtok, sampon, szappan, fogkrém, stb.? Tudom, hogy a vízzel nagyon beosztóak vagytok, itt is van lehetőség egy nőnek a piperészkedésre, hogyan éli meg ezt egy nő?

Előnyben részesítjük a natúrkozmetikumokat, illetve az ismert kozmetikumok közül azokat, amelyek minél kevesebb hozzáadott kemikáliát, tartósítószereket, mesterséges illatanyagokat tartalmaznak. Az ayurveda (indiai orvostudomány) elveit követve előszeretettel használjuk a természetes, növényi bázisolajakat a bőr-, és szépségápoláshoz. Ezek a különböző területeken nyújtott hatásaikkal ápolják a bört, anlkül, hogy az károsodna a nemkívánt alkotóelemektől. Érdemes kicsit jobban belenézni a kozmetikumokon feltüntett "tartalomjegyzékbe", amely sajnos  bővelkedik az utóbbiakból.

Hogy konkrét példákat is említsek, kiemelném a tiszta szezám-, mustár-, kókusz-, illetve mandulaolaj használatát a tisztálkodásban. A szezám és mustárolaj jelentős fűtő hatással rendelkeznek, így ezeket a hidegebb időszakban, a kókuszolaj hűtő hatása révén a meleg  nyári napokon használandó . A fürdés előtt beolajozott bör annyi olajat szív fel, amennyire szüksége van, amit aztán a melegvizes zuhanyzás során eltávolítunk. Az eredmény: puha, ruganyos bőr, az évszaknak megfelelő komfortérzettel.

2. Nagyon érdekelne az is, hogy mit használ itt egy nő mosásra. A mosódióról hallottam – de még sosem sikerült beszereznem – illetve, hogy illóolajokkal lehet-e például illatosítani a ruhákat, öblítő helyett? Jók ezek a módszerek? És az illóolaj például milyen mennyiségben nem irritatív, mint olaj nem veszélyes ez szintén a környezetre? Mi a helyzet a kényes foltokkal, fehér ruhákkal?

A mosószerek tekintetében többféle alternatíva létezik. Van aki a teljesen egyszerű mosószódára, mosószappannal kiegészítve, van aki egy jól ismert környezetbarát cég termékeire esküszik és van, aki a saját maga készítette hamulúg mellett teszi le a voksot. Illatosításról a szabad levegő gondoskodik, ha ez nem elegendő, lehet illóolajas öblítést is végezni. Itt az adag általában 1-2 csepp az öblítővíz mennnyiségétől függően. Ha természetes illóolajokkal dolgozunk, abból nem lehet baj. Sajnos eléggé elterjedtek az olcsó, hamisított, vagy szintetikus illóolajok, melyek bőrirritációt okozhatnak. Hogy ez mennyire káros a környezetre, azt nem tudom, de én nem szeretem használni őket.

A foltokat mosószappannal, áztatással, erős lúggal valamint a napfény fakító hatásával lehet eltávolítani, de a foltok fajtájától függ, milyen módszerrel és eszközökkel lehetünk sikeresek. Például a rozsdafoltra citromsavat, a teára ecetet, a vérfoltra hideg vizes mosószeres áztatást alkalmazhatunk eredményesen.


3. A mindennapi takarításhoz, higiéniához a lakásban, házban, milyen szereket, felmosószert, az edényekhez mosogatószerként mit alkalmaztok?

Felmosáshoz illóolajat, környezetbarát tisztítószereket, mosogatószereket használunk. Súroláshoz jól bevált, (nálunk konnyen elérhető a fatüzelés miatt) a hamu, mely lúgos kémhatású és szemcsés állaga miatt jó dörzsi is. Vízkőoldáshoz, fényesítéshez pedig az ecet és a citromsav a legjobb megoldás. 

4. Egy engem gyakran foglalkoztató kérdés, hogy mivel járunk jobban például egy összejövetelen, papírtányérokkal és poharakkal, műanyag gondolom kizárva, vagy azzal, ha mosogatunk? Az egyik elégethető, de égésterméket képező, a másik pedig vízhasználat és vegyszer szempontjából kényes, mi a helyes út? Láttam Krisna-völgyben faháncshoz hasonlatos tányérokat és evőeszközöket, ez pontosan micsoda és hol szerezhető be?

Több dolgot is figyelembe kell vennünk. Megoldható-e a mosogatás az adott szituációban (hely, idő, ember), vagy pedig kevesebb energiaráfordítással jár az eldobható evőeszközök használata. A mosogtás talán energiatakarékosabb megoldás, de nálunk sem mindig megoldható. Az általunk használt eldobható evőeszközök komposztálhatóak, így hasznosíthatóak, papírtányért nem nagyon használunk. (Bár mint említettem, az égéstermék is felhasználható hamulúg formájában).
Ezeket sajnos egyelőre külföldről szállítjuk be, de természetesen az lenne a legideálisabb megoldás, ha helyi alapanyagú eldobható evőeszközöket használhatnánk. Például, mint ahogyan több helyütt Indiában is látható: a banánlevelet használják tányér gyanánt, amit aztán a tehenek elfogyasztanak.

HarmoNet tipp:
10 éve zölden >>

5. Érdekelne még, hogy a gyermekek körül milyen vegyszermentes megoldások alkalmazható, illetve például a pelenkázással mi a helyzet? Mosható textilpelenkát alkalmaztok?

A mosható pelenka a legnépszerűbb, de használunk eldobható, lebomló típusú pelenkákat is. A fertőtlenítést ecettel, illóolajas öblítéssel oldjuk meg. A babakozmetikában is kerüljük az agyonreklámozott babakozmetikái cégek termékeit, helyettük a fentebb már említett olajakat használjuk.


6. Végül, de nem utolsó sorban kíváncsi lennék, hogy egy természetbarát faluban a hölgyek mivel díszítik magukat? Ők is használnak sminkeket, hajfestéket, színezőket, szőrtelenítő krémeket, vagy ezek teljességgel kiiktathatók? Gondolok itt akár a naptej használatára is, ami olyan helyen, ahol földművelés zajlik, ahol az emberek sokat vannak napon, talán elengedhetetlen.

Természetesen a hölgyek mindenhol hölgyek maradnak. A védikus kultúra elvei alapján a férjezett nők a férjük örömére díszítik magukat, így eltérő lehet, hogy ki sminkeli magát, ki nem. 
Szemfestéknek általában az indiai gyógynövényekből készült kajalt használjuk, amely nem csak kiemeli a szemet, hanem gyógyhatással is rendelkezik. Védi a szemet a káros napugaraktól és a fertőzésektől. Indiában ezt egyébként a már egész pici gyermekeknél is használják a hatása miatt. Hajfestéknek a hennát használjuk, amely nem roncsolja a haj szerkezetét, fényessé teszi a hajat és táplálja.

Szőrtelenítésre a borotva a legkézenfekvőbb, de használuk egyéb epilláló eszközöket is.
A napozószerek tekintetében egyénenként változó, ki használ naptejet, ki nem, mindenesetre a nyári napirend a kertészeknél az időjárás szerint változik: hajnaltól a déli órákig dolgoznak, illetve késő délután. A forró déli órák pedig-ahogyan az tőlünk délebbre is szokás - a pihenés ideje a számukra.

Candra matají (Hosszúné Marku Alexandra)
Szerkesztő: Fodor Kata

Te vigyáznál a természetre? >>

Hamarosan folytatjuk!
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 16275 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x