Ne parázz a vizsgák miatt: Villámolvasás öt lépésben!...
Címlap / Psziché / Ne parázz a vizsgák miatt: Villámolvasás öt lépésben! - Gyorsolvasás, gyorstanulás

Ne parázz a vizsgák miatt: Villámolvasás öt lépésben! - Gyorsolvasás, gyorstanulás

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Villámolvasási technikák? Kinek van arra ideje, hogy órákat szenvedjen vele, mikor HOLNAP van a vizsga és sürgős a gyorstanulás legismertebb technikájáról legalább alapokat megtudni! A villámolvasás egyszerűen megtanulható, de gyakorlás kell hozzá, érdemes foglalkozni vele!  

Ha úgy érzed, esélyed sincs a kötelező irodalom elolvasására, aggodalomra semmi ok! Íme a recept, hogy lehet megbírkózni a lehetetlennek tűnő feladattal! Tudod, hogy már több mint félmillióan használják a Villámolvasás nevű módszert, amely lehetőséget kínál számodra, hogy másodpercenként egy oldalas sebességgel olvass?

Hihetetlen? Az a hihetetlen, hogy Te még nem használod!

Azt, hogyan is alakult ki ez a forradalmian új módszer, már elolvashattad.


Az egészben az a csúcs, hogy valóban működik, sőt: nem csak, hogy működik, hanem olyan élménnyel is gazdagít Téged, amelyre talán nem is gondoltál volna. Önmagában már az is óriási, hogy ha a Villámolvasás minden lépését végigcsinálod, ugyanannyi idő alatt háromszor annyi könyvet, cikket, folyóiratot - egyszóval bármit - fogsz elolvasni, mint azelőtt. Ugyanakkor csupán a "fotoolvasás" nevű lépés által olyan különleges, jobb agyféltekés olvasási élménnyel gazdagodsz, amely felér a legjobb mozival, vagy a legemlékezetesebb álmaiddal.
 

Mi is ez az 5 lépés a villámolvasáshoz?

Ezekről van szó:
1. Felkészülés
2. Előzetes áttekintés
3. Fotóolvasás
4. Aktiválás
5. Sebesolvasás

Nézzük meg ezeket egy kicsit részletesebben is:
 

A Villámolvasás első lépése: Felkészülés


Ez mindössze néhány percig tart, mégis nagyon fontos része a rendszernek. Mi történik ilyenkor? Először is meghatározod a célodat. Minek?! Olvasási cél?! Micsoda hülyeség ez, hallom előre. Az olvasással az a célom, hogy olvassak. Nem? Hát nem. Talán Te is tudod, milyen fontos, hogy mindig tudd, mi a célod. Azonban szinte minden tevékenyég csak akkor lehet igazán sikeres, ha célod van vele. Ha az elméd számára egy mondatban meghatározod, egészen pontosan miért akarod elolvasni az előtted fekvő könyvet, fogékonnyá és kíváncsivá teszed azt az információra.
Ezek után belépsz az olvasás számára ideális tudatállapotba. Mit jelent ez? Egyfajta mélyebb, koncentráltabb állapotot, amelyben jobban tudsz figyelni, és megengeded magadnak, hogy az olvasásból mindkét agyféltekéd kivegye a maga részét. Ehhez olyan speciális technikák állnak a segítségedre, mint pl. az ún. "mandarintechnika".

A Villámolvasás második lépése: Előzetes áttekintés


Ennél a lépésnél válik teljesen nyilvánvalóvá, hogy amíg a hagyományos olvasás során a részletektől haladunk az egész felé, betűről-betűre végigolvasva a könyvet, addig a Villámolvasásnál ez fordítva történik. Az előzetes áttekintés során először feltérképezzük az anyagot, elolvassuk a tartalomjegyzéket, a kiemelt részeket, összefoglalókat, stb... Ezután megkeressük az ún. beindító szavakat, azokat, amelyek lényeges, központi részei, fogalmai, szereplői a könyvnek. Végül újból megvizsgáljuk, kell -e nekünk az az információ, ami a könyvben van. Mert néha az a legjobb döntés, ha nem olvasunk tovább.
 

A Villámolvasás harmadik lépése: Fotoolvasás

Ez a "legjobbagyféltekésebb", ugyanakkor a legprovokatívabb része a teljes rendszernek. Egy különleges szemállás alkalmazásával - amellyel az ún. sztereoképek bűvöletébe is eshetünk - másodpercenként egy oldalas sebességgel juttatjuk tudatunkba az anyagot. Tudatos elménk ebből semmit sem képes felfogni - és az így van rendjén. A tudattalan elménk azonban lélegzetelállító mennyiségű információ befogadására képes. Gyakorlatilag az történik, hogy néhány perc alatt elolvasol egy több száz oldalas könyvet - ha épp olyat választottál. Ilyenkor az agyad rögzíti azokat a mentális fényképeket a könyv lapjairól, amelyből később kinyerhetjük a számunkra lényeges információt.
 

 

A villámolvasás negyedik lépése: Aktiválás


Néha csak az első 3 lépést végzem el, és aztán egyszerűen várok. Ilyenkor történhet meg a "spontán aktiváció", amikor az olvasottak "csak úgy" az eszedbe jutnak, vagy egyszerűen csak változásokat veszel észre az életedben, és végül rájössz, hogy számos gondolatod az elolvasott anyagból táplálkozik. Ha szépirodalmat olvasok, az első három lépés biztosítja a számomra, hogy egy teljesen más módon éljem át a történetet.
Azonban gyakran nem várhatunk ölbe tett kézzel. Ezért hasznos az aktiválás, amelynek során meghatározott lépésekkel  hozzáférünk a tudattalanban lévő tudáshoz, hogy az a tudatos elménkbe jusson. Eszünkbe jut, amit olvastunk. Néha csak suhanunk a bekezdések fölött, mint Szupermen a Föld fölött (ez a "szuperolvasás"), néha pedig beleolvasunk egy-egy részbe, ahogyan Szupermen is leszáll pár vidékre, hogy jobban szétnézzen (ez a "merülés").

A tortán a hab egy csodálatos vázlatolási módszer: az elmetérkép.



 

A Villámolvasás ötödik lépése: Sebesolvasás

Mint amikor egy kenuval evezünk egy folyón, néhol lelassulva, néhol hihetetlen sebességre gyorsulva egy-két zuhatagnál, a sebesolvasásnál úgy megyünk végig a teljes könyvön: elejétől a végéig. A kulcsszó itt a változó sebesség, és az, nem állunk meg értelmezni egy részt. Ez a hagyományos olvasáshoz legjobban hasonló fázisa a rendszernek.

Ilyen egyszerű? Egyrészt igen! Másrészt még számos apró trükköt, módszert és technikát lehet tanulni a Villámolvasással kapcsolatban. Minden lépésnek megvannak a finomságai - és nem is biztos, hogy minden esetben szükséged van minden lépésre.

És ha valaki azt gondolja: "ó, ez nekem nem tetszik, hiszen én szeretek olvasni, és a hagyományos módon", akkor megnyugtatlak: pont az marad meg  a hagyományos olvasásból, amit szeretsz: az élvezet, az, hogy a könyv magával ragad, hogy rájössz, ez az, amire szükséged van, s láss csodát: mindent megértesz a könyvből, amire szükséged van.

S ha szeretnéd Te is megtanulni ezt a különleges olvasási módszert, most lehetőséged nyílik rá egy kétnapos, intenzív tanfolyamon. 


 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 84408 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x