Varázsolj hangulatos bauhaus belsőt lakásodba!
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Varázsolj hangulatos bauhaus belsőt lakásodba!

Varázsolj hangulatos bauhaus belsőt lakásodba!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-12-02

Egyszerűség, letisztult szín -és formavilág. A bauhaus a 20. század egyik jelentős alkotóműhelye és művészeti iskolája, Walter Gropius építész gyermeke, ami máig is érezteti hatását. 

Az emberi jellem építése

A szellemi mester így vall e különös elnevezésről: "Ösztönösen raktam össze ezt a nevet. Nem akartam a Bauhütte (kőműves céh) kifejezést használni, mert ez a fogalom kizárólag a középkorhoz kötődik. Új paradox elnevezést akartam, amely tágabb értelmű. A bauen igen tág jelentésű szó a német nyelvben: az ember a jellemet is építi."

A bauhaust 1919-ben hívta életre Gropius Weimarban, s az iskola 1933-ig működött, a nemzetszocialisták hatalomra jutásáig. Ebben az alkotóműhelyben helyet kapott a kézművességtől kezdve a dizájnon át, a színház, vagy a tipográfia is, bár kétségtelen, hogy pragramjának centrumában az építészet ált. Az iskolában képzett mesterekre ( pl. a magyarok közül Moholy-Nagy László, vagy Breuer Marcel)  a művészet iránti fogékonyság, a problémaérzékenység és a széles látókör volt jellemző.

A jövő épületének utópiája

Gropius célja az volt, hogy közös munkával megteremtse a jövő új épületét: ami olcsó, és előre legyártható, kiválóan variálható, ugyanakkor komfortot is adó építési rendszert jelentett.

Sajnos ez a tömeges lakóházépítés az eredeti ideájában nem valósulhatott meg csak jóval szerényebb és olcsóbb formában.

Iparművészet magasfokon

A bauhaus iparművészeti tevékenysége, a sokféle alkotóműhelye azonban igen jelentősnek és irányadónak bizonyult. Elég csak megemlíteni a fémművességben Pap Gyula lámpái és tányérjait vagy Breuer Marcel fémcsővázas bútorait.

Ha a bauhaus forma –és színvilágát akarnánk jellemezni, mindenképpen ki kell emelni az egyszerű geometriai síkok és testek ábrázolását, a visszafogott színvilágot, a sok fémet és csillogó krómozást, valamint az üveget. Színes textilek és ügyesen beépített bútorok találhatók ezekben a belső terekben. A bauhaus puritánságát a piros és fekete színek használatával ellensúlyozza.

Az Andrássy Hotel bauhaus világa

A bauhaus 1930. és 1948. között egyértelműen meghatározta Budapest városképének alakulását. Ennek köszönhetően Bauhaus lakó -és középületek sora épült Budapesten. Az irányzat egyik kiváló példája a Hajós Alfréd által tervezett Andrássy út 111-ben található épület, amely ma az ötcsillagos Andrássy Hotelnek ad otthont.

A hotel 1937-ben árvaházként nyitotta meg kapuit, majd a II. világháború után a Külügyminisztérium hoteleként kezdte meg működését Centrál Hotel néven, 2001-től pedig butik hotelként működött.
 
Többször is felújították, azonban míg a ház külső arculata hű maradt az eredeti Bauhaus stílushoz, a belső tér elvesztette a Bauhausra jellemző tipikus jegyeket: az egyszerűséget, a geometrikusságot, a letisztult vonalakat. A felújításnál fontos szempont volt, hogy a hotel külső megjelenése összhangba kerüljön a belsővel.

A munkálatokat Horváth Ágnes belsőépítész tervei alapján végezték. A tervezés és a kivitelezés alatt végig szem előtt tartották, hogy egyszerű, letisztult formákat és színeket használjanak, melyek évekig időállók, akárcsak a Bauhaus stílus. Természetesen a mai belső építészeti irányzatoknak megfelelően ötvözték a Bauhaus-t a modern ízlésvilággal, így például modern, mai ízlésnek megfelelő berendezési tárgyakat használtak a tervezők.

Mellőzték továbbá a Bauhausra jellemző fehér falakat és helyettük lilás és bézs színű tapétákat használtak. A sötétebb színvilágot a saját tervezésű, világos színű bútorok és lámpaernyők ellensúlyozzák, ezen kívül a Bauhaus-ra jellemző csővázas székek sem kerültek elő újra, helyüket a kényelmes fotelek vették át.

-kv-

 

 
 
 
[ 4214 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x