Méregtelenítés, gasztronómia, éhezés ellen - mi az?
Címlap / Szépség-Egészség / Méregtelenítés, gasztronómia, éhezés ellen - mi az?

Méregtelenítés, gasztronómia, éhezés ellen - mi az?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-22

Manapság érezhetően nagyobb nyitás érezhető a természetközeli életmódhoz, mint korábban. Egyre többen választják a hús nélküli táplálkozást életformául, s még többen szimpatizálnak e gondolattal. Vegetáriánus Hétfők. 


Rendezvénynaptár
A vegetáriánus hétfők bevezetése egy nemzetközi kezdeményezés, melyhez a Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége is csatlakozott - ennek propagálása egyben az egyház idei évi fő társadalmi üzenete.

Vega sztárok és celebek
Paul McCartney, Bryan Adams, Alec Baldwin, Kevin Spacey és más hírességek állnak az utóbbi években elkezdett húshagyó hétfők kezdeményezés mögött. A mozgalom egyre nő, a tavalyi évben a belga Gent város is ennek bevezetéséért tesz a polgármester vezetésével. Itt politikusok, tanárok, iskolák és éttermek is “vega napot” tartanak hétfőnként. A Vegetáriánus Hétfők célja, hogy ezzel a résztvevők gyakorlatban járuljanak hozzá a környezetszennyezés és éghajlatváltozás csökkentéséhez.

A megpróbálom így kezdődik: 1 napig vega vagyok (a szerk.)
“Nem elég beszélni, tenni is kell valamit a Föld állapotának megóvásáért” - gondolják a kezdeményezéshez csatlakozók. Laár András, Kövi Szabolcs, Lukács László (Tankcsapda), Mester Tamás és még sok hazai híresség vegetáriánus, s saját vélekedésüket nem is rejtik véka alá, így példát mutatnak az őket nagyra tartó embereknek.Vega ételek: az óperenciás rizsen és az üveg-krumplin is túl

Sajnos sok ember még mindig abban a tévhitben él, hogy a vegetáriánizmus azt jelenti, hogy a “rántothús rizzsel”-ből elvesszük a rántotthúst (=tehát marad az üres rizs), vagy a hús helyett rántott sajtot eszünk. Ez téves elképzelés. A hús nélküli étkezésnek évezredes hagyományai vannak. Bármilyen hihetetlen, hús nélkül is jól lehet lakni, sőt: akár degeszre is eheti magát az ember ízletes, finom ételekkel, amik után napokig sóvárogva epekedünk! Hozzá kell tenni: nemzetközi kutatócsoportok véleménye szerint a lakto-vegetáriánus táplálkozás élettanilag teljes értékűnek tekinthető! (Itt a hangsúly a lakto-n van, ez adja ugyanis avegáknak a fehérjáket. – a szerk.)

Mit ehetünk helyette?
Gabonát: Búza, árpa, rozs, köles, amaránt…
Tejtermék: Túró, tej, sajt, joghurt, tejföl, tejszín…
Gyümölcsök: Alma, banán, körte, szilva, papaya…
Zöldségek: Zeller, cékla, fekete retek, paradicsom, cukkíni, padlizsán…

Ha nem is lesz valaki teljesen vegetáriánus, de bizonyos alkalmakkor tartózkodhat a hús fogyasztásától (Nagyböjt van!). A budapesti Govinda éttermek – más vegetáriánus hétfőt tartó éttermekhez hasonlóan - hétfőnként 50 %-os kedvezménnyel várják vendégeiket.

Elgrillezett klíma
Az éghajlatváltozás gyakorlati tényét - többek között - a szélsőséges időjárás, a természeti katasztrófák sűrűsége, az élelmiszerhiány és vízhiány is mutatják. A FAO tavalyi jelentése szerint a húsipar és húsfogyasztás 51%-ban felelős a klímaváltozásért. Ebből következik, hogy a húsfogyasztás csökkentése a legkézenfekvőbb gyakorlati segítség ennek csökkentésére. (Magyar valóság: A húsipar nem csak sok vizet használ, az állatok tömegesen egy helyen tartva, tömeges metánt „termelnek” – egy helyen.)


Itt, Magyarországon szerencsére még nem szembetűnő a vészhelyzet, ugyanakkor gondolnunk kell egészségünkre is, mely jelentős mértékben kapcsolatban áll a hús fogyasztásával, illetve nem-fogyasztásával. Azt sem feledhetjük el, hogy bolygónkon napi 25 000 ember hal éhen és 1,2 milliárd ember nem jut egészséges ivóvízhez. A FAO és a WHO számításai szerint 1 hektár földdel 22 embert lehet ellátni egy évig, ha krumplit termelnek rajta, 19 embert, ha rizst, és csupán 1-2 embert, ha birkát vagy szarvasmarhát.

A sajtótájékoztatón Hosszú Zoltán, a somogyvámosi Öko-völgy Alapítvány civil kezdeményezés elnöke arról beszélt, hogy jelenleg és már hosszú évek óta az emberiség kizsákmányolja a földet. Így hamarosan már nem lesz mit elvenni, ha nem adunk vissza. A Föld akár 10 milliárd ember ellátására is képes lenne, ha mindenki vegetáriánusan étkezne. Szinte hihetetlen, de igaz, hogy egy 10 X 10 méteres területen megtermelhető egy négytagú család egész évi zöldségszükséglete. (Ugyanennyi zöldféléből hány disznót nevelsz fel? És annak húsával hány ember lakik jól? – a szerk.)

Pozitív példa: avagy én kis kertet kerteltem
A somogyvámosi mintagazdaság teljes mértékben önellátó. Vezetékes áram egyáltalán nincs bevezetve – nap- és szélenergiát hasznosítanak. Kézzel mosnak, fával tüzelnek. A nádgyökérzónás szennyvíztisztító energiahordozók és vegyszerek felhasználása nélkül gravitációs és biológiai elven működik. A somogyvámosi Krisna-völgy mind környezeti, mind gazdasági, mind társadalmi szempontból fenntartható. A területen működő általános iskola tavaly óta államilag elismert tanintézmény. Ugyan már 16 éves múlt áll mögötte, továbbra is minden évben új fejlesztéseket végeznek.

A Krisna-tudatú hívők nagyon a szívükön viselik a mi sorsunkat és a világ sorsát. Nyilvános programjaikon előadásokat tartanak erről, intézményeikben vegetáriánus főzőtanfolyamokat indítanak (ez annyira népszerű, hogy legközelebb őszre van üres hely!), kiadványaikban cikkeket jelentetnek meg e témában, éttermeikben hétfőnként jelentős árkedvezményeket adnak, és egy honlapot is indítottak erről a kezdeményezésről.


Hémangi Dévi Dászi (Stefán Helga) A Kerttől a konyháig című szakácskönyve nemcsak a hús nélküli főzés tudományára tanít, de arra is, miként termelhetjük meg az alapanyagokat kiskertünkben, vagy akár az erkélyen virágládában. De aki nem szeret kertészkedni, az is sok tanácsot kap arról, hogy hónapról hónapra milyen zöldséget érdemes vásárolni a piacon, amiből idény jellegű, magyaros ízeket tartalmazó vegetáriánus ételeket főzhetünk.

A kötetről bővebben itt olvashatsz >>

Vegetáriánus Hétfők kezdeményezés még nem jelenti, hogy teljesen vegetáriánus vagy. De egy kiváló előrelépés. Az arany középutat, a megfontolt haladást pedig mi, a HarmoNet is jószívvel támogatjuk.

Kép és szöveg: ZKZ

Szerk.: Fodor Kata
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 4807 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x