"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"
hirdetés
Címlap / Te+Én+Szex / "Az élet szép, tenéked magyarázzam?"

"Az élet szép, tenéked magyarázzam?"

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-01-21

A jegyespárok és szerelmesek napját egy alkalomhoz illő, különleges eseménnyel szeretné emlékezetessé tenni Észak-Magyarország egyik legszebb szállodája, a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsóri. Rusz Edit klinikai szakpszichológus és szexuálterapeuta lesz a szálló Bálint-napi vendége, aki a témához kacsolódó, izgalmas előadással várja az érdeklődőket február 14-én 16 órától. 


Rusz Edit elismert szaktekintélynek számít a párkapcsolatok és a szexualitás témakörében, elég csak az elmúlt években megjelent sikerkönyveit említenem, de rengeteget szerepel a különböző rádió- és tévéműsorokban, és az írott médiában is gyakran találkozhatunk a nevével.
A négycsillagos welnesshotelben tartandó előadás kapcsán tettünk fel néhány kérdést a szakembernek.
- Mi vonzotta a pszichológia tudománya felé, miért ezt választotta hivatásának? Mi terelte a szexualitás, a párkapcsolati téma irányába?

- A hivatásom megválasztása tudatos volt. Mindig is szerettem az embereket és úgy gondolom, hogy minden segítség fontos lehet, amit adni tudok számukra. „Szeressük egymást! Isten arra rendelt" - írja Heltai Jenő  A néma levente című művében. A szexualitás életünk egy nagyon fontos kapcsolati eleme. Nélküle boldog, harmonikus, hosszú boldog párkapcsolat nem létezik. A szexológia az a terület, ahol a terápia sikere teljes mértékben lemérhető, megtapasztalható.  Munkám rengeteg pozitív visszajelzést adó hivatás, számomra tulajdonképpen hobbi is.

- Melyek azok a kérdések, amelyekkel leggyakrabban megkeresik?
A problémák, amelyekkel nap mint nap találkozom, elég színes palettán mozognak. A nők leggyakrabban orgazmuszavarokkal, libidóproblémákkal, vaginizmussal és kapcsolatteremtési gondokkal szembesülnek, míg a férfiaknál a  korai magömlés, merevedési gondok és szintén a kapcsolatteremtési gondok a leggyakoribbak.

- Milyen esetekben javasolja, hogy mindenképpen forduljunk szakemberhez?
Bármi zavar támad a pár szerelmi, szexuális életében, minél gyorsabban keressen szakembert. Erre ő a kompetens személy, gyorsan és biztonsággal segíthet orvosolni a bajt.
Ha valaki időpontot kér, akkor már megteszi az első lépést. Ez azt mutatja, hogy az emberek tisztában vannak azzal, hogy a szexuális zavarok megoldásáért tenniük kell valamit. Sajnos sokszor az a tapasztalat, hogy több éven keresztül a "csodaváró attitűd" nehezíti az első lépés megtételét. Nem mindig értik, hogy ezek olyan komoly problémák, amelyeket öngyógyítással nem lehet megoldani.


Rusz Edit szexuálterapeuta

- Egyre több szakember hangoztatja, hogy túlszexualizált világban élünk. Milyen veszélyeket rejthet ez a folyamat?
A szexualitás mindenkit érdekel. A fiatalok számára a szex annyit jelent, hogy felnőtt emberként élhet. A probléma az, hogy maga a szexuális aktushoz vezető szép finom érzelmi együttjárást felváltja a gyors szexuális aktus megélésének sürgetése. Elmarad a hódítás és a csábítás édes, kedves játszmája, ezzel csökken a libidó magasabb szintű megélése. Sokat veszít a lány és a fiú egyaránt, igényesség, egészséges önzés tekintetében.

- Rengeteget hallani arról, hogy a modern kor társadalmában összemosódnak és felcserélődnek a férfi és női szerepek, nem csak a gazdaság,  a munka világában, de a párkapcsolatokban is. A „domináns nők és elnyomott férfiak” képe a szexualitásban mennyire jelenik meg?
- A korábbi generációk által közvetített, hagyományos nemi szerepek már kevésbé  vannak jelen a társadalomban. A lányok, a nők aktívak, irányítók akarnak lenni, és ez nem kedvez a szerelmeskedés tökéletes megélésének.  Szexben nem szeretem a szerepek felcserélődését. Megvan a nő finom pasztell színe ahhoz, hogy a férfi figyelmét indirekt módon képes legyen felkelteni. Ez a rossz irány a hetvenes években kezdődött, amikor jött egy "új hullám", ami arról szólt, a szexben egyetlen fontos dolog létezik, hogy mindkét fél - mindegy, hogyan, mikor, kivel - kielégüljön. Elveszett a női és férfi szerep, mindkét félnek, nemnek joga és lehetősége van bármihez. Elszabadult a tajtékzó folyó és kialakult egyfajta közömbösség a nő és férfi egymáshoz való viszonyában. Ha okos a nő, akkor nem fogadja el ezt a fordított új világot. Ahol a nő tartja kezében a karmesteri pálcát, ott előbb-utóbb felborul a harmónia.

- Egy korábbi interjújában említette, hogy a férfiak - bár ezt nem mindig vallják be -, akkor boldogok, ha a nők kedvére tehetnek. Korábban sokan úgy jellemezték a férfiak többségét, hogy leginkább csak a saját örömszerzésük érdekli őket. Mennyire fontos a mai férfi számára a szexuális „siker”, a nőnek való örömszerzés?

- Nem szeretem "bántani" a férfiakat. Fontos számukra, hogy boldogságot éljen át a partner, akkor boldogok, ha a nő számára megadják a legnagyobb figyelmet. Ha valami miatt nem sikerül az életükben a legszuperebb szexuális élményt megadni a partnerüknek, akkor is kitartanak és mindent megtesznek, hogy boldoggá tegyék imádott szerelmüket. Az igazi férfi kulturált és nőcentrikus. Önző, de csak abban az értelemben, hogy igazán jól akar szeretni.

- Hogyan lehetséges megőrizni a tüzet a párkapcsolatban, mi az, ami a nőben és a férfiban is fenn tudja tartani a vágyat a másik iránt? Van erre általános recept?
- Nem elég a csodára várni! Folyamatosan tenni kell azért, hogy a vágy ne üljön le. A terápia során megtanulható, hogyan tartható lendületben a szexuális élet. Azt gondolom, hiszem és hirdetem, hogy harmonikus szexuális élet nélkül nem lehet hosszú, boldog párkapcsolatról beszélni. Ezek a terápiák mindig egyénre szabottak, lényegük, hogy fokozatosan és óvatosan kell újraépíteni az intimitást, az erotikát, a jelent és a jövőt.

- Könyveiben szinte minden korosztályt megszólít. Az Ariadné fonala a serdülőkor problémáit elemzi, A testiségről őszintén és a Viagra a felnőtt korosztályt szólítja meg. 2012-ben a kicsikre is gondolt, az Aranyporban fürdő királylány a mesék birodalmába kalauzolja a kis olvasókat. Honnan jött az ötlet, hogy a felnőtteknek szóló tanácsok után meséskönyvet is írjon?

- Szeretem a meséket.  Az emberi lélek szeret elmerülni a csodák birodalmában és mert jó megélni, hogy a jó győz, a gonosz elbukik. Azért is fogtam mesekönyv írásába, mert ha nem is közvetlenül, de közvetetten hatnak a fantáziánkra és a fantázia elengedhetetlen a jó szexualitáshoz.
Hinnünk kell a szép jelenben és jövőben, hinnünk kell önmagunkban, a csodában a szerelemben, a család szentségében, a hivatásban, hogy valamit letettem az asztalra, ami szebbé, tisztábbá, boldogabbá teszi földi életünk rövid "kalandját".  Hiszek a szerelemben, a kiegyensúlyozott szexualitásban, a családi tűzhely melegében, a toleranciában, a megbecsülésben, az érzelmi, lelki, emberi harmóniában. Ha ezeket birtokoljuk, egészségesek, pozitívak és sebezhetetlenek leszünk, tiszta lélekkel hajtjuk álomra a fejünk és nyitjuk ki a tekintetünk a következő nap simogató napsugaraira.


Aki személyesen is szeretné meghallgatni a szakember gondolatait,  tanácsait, nincs más dolga, mint február 14-től minimum 2 éjszakát tölteni a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness szállodájában, ahol a luxushotel minden szolgáltatása igénybe vehető. Emellett  bőséges svédasztalos reggeli, esténként svédasztalos vacsora várja a vendégeket, február 14-én, pénteken pedig a büfévacsora előtt  - az alkalomhoz illően - előételként afrodiziákumokat szolgálnak fel.Rusz Edit a szexualitás több témaköréről beszél, majd közös beszélgetésre, egyéni vagy kiscsoportos beszélgetésre várja a vendégeket. Az esemény végén a szexuálpszichológus könyvei is megvásárolhatóak lesznek és dedikálásra is nyílik lehetőség.

Az interjút készítette Németh Róbert.

(X)
 
 
[ 4731 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x