Padlizsános receptek
Címlap / Asztalra / Padlizsános receptek

Padlizsános receptek

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

A piacon vigyorgó, lila, tökforma zöldségek kelletik magukat. Ez a padlizsán. Bekerülnek a kosarunkba, aztán hazavisszük, és tanácstalanul állunk vele szemben. Jön a szomszédasszony, és javaslatára karikázzuk, kirántjuk, majd az egész a szemétben végzi. A padlizsán rossz. Keserű. Tocsog a zsiradéktól. Ez minden?  

Aztán jön a barátnőnk és hoz valami finomságot, omlik a szánkban, zamata semmihez nem fogható. Kiderül, hogy padlizsánt ettünk. Ekkor kezdünk padlizsános receptek után nézni. Ehhez segítünk néhány vegetáriánus és húsos ötlettel.

A padlizsán feldolgozása
A hagyomány szerint a padlizsánt fa, vagy műanyag késsel kell meghámozni, hogy ne legyen keserű. Nos, ha jó minőségű fém késsel hámozzuk meg, akkor sem lesz keserű, feltéve, ha a felhasználás előtt vegetával, vagy sóval megszórjuk és legalább fél órát állni hagyjuk. Vannak azonban olyan receptek is, amikhez nem kell meghámozni a padlizsánt. Nagyon fontos, hogy csak jó minőségű, hibátlan külsejű, közepes, vagy apró méretű padlizsánokat vásároljunk.

HarmoNet tipp: Padlizsánkrém >>

Török padlizsán

A receptet húsos és vegetáriánus változatban is megadjuk, hogy mindenki megtalálja a kedvére valót.
A vegetáriánus változatban
a húst egyszerűen áztatott törkölybúzával (vagy törtbúzával) helyettesíthetjük. Egy személyre egy közepes padlizsánt számoljunk, és kb. 10 dkg darált húst, (pulyka, vagy csirke) vagy áztatott törkölybúzát. A padlizsánokat mossuk meg alaposan, vágjuk őket el hosszában úgy, hogy ha kivesszük a közepüket, egy mély bölcsőt kapjunk. Tegyünk oda egy gyors rizst, vagy személyenként kb. két evőkanálnyi rizst főni. Egy – lehetőleg műanyag – kanállal kaparjuk ki a padlizsán közepét úgy, hogy kb. ½-1 cm maradjon a húsából. A padlizsán két oldalán egy-egy fél centis csíkban vágjuk le a héját, hogy levegőt és nedvességet vehessen fel és adhasson le, de egyébként maradjon rajta a héja. A kivájt húsát tegyük félre a töltelékhez.

Pároljunk meg néhány kanál olívaolajban egy fej apróra vágott vöröshagymát, tegyük hozzá a húst, és süssük félpuhára. Adjunk hozzá egy-két nagyobb fej apróra felvágott meghámozott paradicsomot, egy kávéskanál köménymagot (lehetőleg római köményt!) sót, borsot, egy kis pirospaprikát. Keverjük hozzá a kivájt padlizsán húsát, és pároljuk át az egészet együtt, és most sózzuk meg ízlés szerint. Ha átpárolódott, vegyük le a tűzről, adjuk hozzá a főtt rizst, keverjük össze és ezzel a töltelékkel töltsük meg az előzőleg a rizs főzővizével leforrázott padlizsán bölcsőket. Helyezzük őket egy kivajazott hőálló tálba, és a tetejére öntsünk besamel mártást.
Körülbelül fél órát süssük forró sütőben, azután szórjuk meg a tetejét reszelt parmezán sajttal és oregánóval, toljuk vissza pár percre a sütőbe. Tálaljuk a készételt friss kenyérrel és finom, mediterrán borral.

Padlizsán joghurtfürdőben
A nyári estékre kiváló, hűsítő és egészséges vacsora ráadásul pillanatok alatt elkészül, és eláll a hűtőben. Vegyünk két-három szép padlizsánt, hámozás nélkül vágjuk centis karikára, sózzuk le őket egy időre és kevés olajon, sütőlapon a sütőben süssük őket át jó alaposan, mindkét oldalon. Két közepes padlizsánhoz egy nagy doboz joghurtot vegyünk. A joghurtot öntsük egy tálba és keverjünk el benne egy-két gerezd apróra tört fokhagymát, sózzuk meg, adjunk hozzá úgy két csipet fehér borsot és egy fél citrom levét. Egy nagy tálba rakjuk a sült padlizsánokat rétegesen úgy, hogy egy réteg padlizsánra egy kevés joghurt kerüljön, az utolsó réteg is joghurt legyen. A tetejét díszítsük friss mentalevelekkel. Toljuk az egészet a hűtőbe, legalább egy órára, de annál finomabb, minél jobban összeérik. A fokhagymás joghurtos padlizsánt pirítós kenyérrel tálaljuk. Házibulikon ínyenc fogásnak számít
Libanoni töltött zöldségek
Egy főre egy picike padlizsánt, egy picike cukkínit és egy paprikát számoljunk. A zöldségeket jó alaposan mossuk meg. A padlizsánnak és a cukkíninek vágjuk le a fejét, és vájjuk ki úgy a belsejét, hogy éppen maradjon a héján egy kis hús. Erre a gyümölcshúsra más ételnél lehet majd szükségünk. A paprikákat csumázzuk ki. A megmosott és kivájt zöldségek közepét töltsük meg a töltelékkel, ami a magyar töltött paprika receptjéhez hasonlóan készül, nyers darált húsból, nyers rizsből, sóval, fekete borssal, római köménnyel és egy csipetnyi fahéjjal ízesítve. Ha fennmaradna a töltelékből, azokból kis gombóckákat készíthetünk. A zöldségeket tegyük úgy egy fazékba, hogy szépen körben elfedjék a fazék alját. Egy üveg paradicsomlét és úgy négy-öt meghámozott, apróra vágott paradicsomot adjunk hozzá, ha nem lepné el, úgy öntsük fel vízzel. Adjunk a léhez egy zöldségleves kockát, vagy vegetát, majd cukrozzuk - sózzuk meg, és hagyjuk, hogy a töltött zöldségek a paradicsomos lében puhára főjenek. Nem kell berántani, egyszerűen friss – arab – kenyérrel fogyaszthatjuk.

HarmoNet tipp padlizsánra: Padlizsános ragu >>

Összeválogatta: Bucher Katalin
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!


 
 
[ 89276 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x