HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-06-29
Címlap / Asztalra / Az Orosz konyha hírességei

Az Orosz konyha hírességei

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-06-29

Az orosz konyha alapja a bizánci udvar étkezési, ételkészítési szokásaira vezethető vissza. Ez a régi tradíció ötvöződött a francia konyha finomságaival. A cári udvar és az orosz nemesség elõszeretettel használta a francia nyelvet, így a francia kultúra, műveltség és vele együtt a francia konyha is hatott.  

 

Az orosz konyha alapja a bizánci udvar étkezési, ételkészítési szokásaira vezethető vissza. Ez a régi tradíció ötvöződött a francia konyha finomságaival. A cári udvar és az orosz nemesség elõszeretettel használta a francia nyelvet, így a francia kultúra, műveltség és vele együtt a francia konyha is hatott. Fõleg, I .Péter cár és II. Katalin uralkodása alatt érvényesült a francia hatás, amit erősített, hogy néhány francia szakács letelepedett Oroszországban.

A Borscs
Az orosz konyha levesei tartalmasak, bőven főznek a levesekbe különféle húsokat, zöldségeket. Világszerte elterjedt az orosz borscsleves, amiről elmondhatjuk, hogy az egyik nemzeti ételük. Káposztával, céklával, egyéb zöldségekkel, hússal főzik, tejfölözik. Többféle készítési módja vált ismertté. Készítenek erő- és krémleveseket, számunkra szokatlan módon a húsételek közben vagy az étkezés végén fogyasztják.
Hozzávalók:
1 db.hagyma 1/2 kg szín marhahús 1 fej cékla 1 kis fej gyalult káposzta 1 sárgarépa 1/2 kg savanyúkáposzta + lé 1/4 kg savanyú cékla + lé 1/4 kg kovászos uborka + lé 20 dkg olajbogyó 3-4 pár virsli 2-3 dl tejföl 10 dkg füstölt szalonna 1 cs. újhagyma 1 cs. Petrezselyem
Az apróra vágott szalonnát üvegesre pirítom, hozzáadom a nyers pálcikákra vágott céklát, a felkarikázott sárgarépát, rövid pirítás után a felkockázott marhahúst is, majd párolom kb. 10-20 percig. A ragut felöntöm a savanyúságok levével ( annyi levet kérek a savanyúkhoz, hogy összesen legyen kb 1.5-2 liter) 2/4 rész céklalé, 1/4 káposztalé 1/4 uborkalé. Félpuhára főzöm, hozzáadom a gyalult káposztát és készrefőzöm. Belerakom a karikára vágott virslit, uborkát, a savanyú káposztát, olajbogyót és a feldarabolt savanyú céklát. Lassú tűzön hagyom még 10 percig, elkeverem e tejfölt, megszórom az apróra vágott petrezselyemmel és újhagymával. ( esetleg még kaporral )

Orosz fekete kenyér

Hozzávalók (2 kenyérhez):
6 dl viz, 5 dkg mez, 7,5 dkg éleszto, 1 ek. só, 1 ek. ecet,
1 púpozott kiskanál köménymag, 2 ek. instant kávé, 2 ek.
finomra aprított hagyma, 7,5 dl (kb. 45 dkg) rozsliszt, 4 dl
(kb. 22 dkg) finomliszt
a nyújtáshoz: liszt
a tetejére: 1 ek. kukoricaliszt, 1 dl víz

A vizet meglangyosítjuk, a mézet kevergetve feloldjuk benne,
majd az élesztőt is belemorzsoljuk. Megsózzuk és az ecetet
és a fűszereket hozzáadjuk. A kétfele liszttel bedagasztjuk,
meleg helyen letakarva, kb. 45 percig pihentetjük. Belisztezett
deszkára boriíjuk, elfelezzük, cipóvá formáljuk, és újabb 45
percig pihentetjük. A cipők tetejét éles késsel 2-3 helyen
bevágjuk. Előmelegített sütőben, nagy lánggal (200°c, légkeveréses
sütőben 180 °c) kb. 45 percig sutjuk. A kukoricalisztet a vízzel 1
percig forraljuk, a kész kenyeret alaposan bekenjük vele és 3
percre visszatoljuk a sütőbe.

A pirog
Az orosz étrendben mindig jelentős és megbecsült helyet foglalt el a pirog. Oroszországban eredetileg csak és kizárólag ünnepi alkalmakkor készítették és fogyasztották a pirongot, de minden ünnepi alkalomra más-más fajta pirongot készítettek.
Ma a pironghoz búzalisztet használnak, bár régebben elsősorban rozslisztből készítették. Az orosz pirong tésztájának kelesztésére az élesztő mellett használják még az aludttejet, tejfölt, sört, savót.
A tészta további alkotó elemekből áll: különféle zsiradékok (növényi, tejből készült, marhafaggyú) tej, tojás. A zsiradék megválasztása a tölteléktől függ. A hallal, zöldséggel töltött pirogba növényi olaj való, a hússal töltöttbe marhavesezsír, a szárnyassal töltöttbe sima vagy főzővaj illik.
Hogy a sós pirogok tésztája, ropogós és porhanyós is legyen 1 kg liszthez kb. ½ l folyadékot számítanak.(Vizet , tejet, zsiradékot, tojást is beleértve) A tojásból csak 1 db kell 800 g liszthez.
Az édes pirogok tésztájába több tojást és vajat tesznek, és vastagabbra keverik, nehogy a cukros töltelék kifolyjon belőle.
A pirog tésztáját háromszor vagy legalább kétszer kelesztik minden alkalommal újra keverik és dagasztják. Ennek köszönhetően a tészta ropogós és jól átsüthető lesz.
Töltelék: Tehetünk bele zöldségfélék közül káposztát, borsót, sárgarépát, burgonyát, hagymát, sóskát és gombaféléket.. A húsok közül halakat, háziszárnyasokat és vadhúst használnak fel.
Az édes töltelék legtöbbször lekvár vagy mazsolás rizs, aszalt szilva és füge, cukros mák, szárított zselnícmeggy cukorral és mézzel.



 
 
[4592]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej

éves
 
fotó




Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
/img/hirdetes/krisna_v_2017_07_21.gif
 
/img/hirdetes/banner_300x250.gif
 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot


x