Top 10 természetes tisztítószer és praktika
Címlap / Otthon / Top 10 természetes tisztítószer és praktika

Top 10 természetes tisztítószer és praktika

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A szuper mosóporok vajon nem hagynak maguk után mást, csak a patyolat tisztaságot? Sajnos míg a ruha tiszta lesz, a víz annál szennyezettebb! E kedvcsináló írásban néhány ősi és újkori módszert szeretnék bemutatni, amelyek nem kerülnek sokba, hatékonyak és környezetkímélők. 

Ma, az intelligens mosóporok korában mindenre találunk megoldást: az egyik csodaszer még a kormot is hófehérré  varázsolja, a másik  felismeri a különféle ételfoltokat, sőt akad olyan is, ami ki is vasalja a ruhát mosás közben…

De vajon ezek a szerek nem hagynak maguk után mást, csak a patyolat tisztaságot? Sajnos míg a ruha tiszta lesz, a víz annál szennyezettebb! E kedvcsináló írásban néhány ősi és újkori módszert szeretnék bemutatni, amelyek nem kerülnek sokba, hatékonyak és környezetkímélők.

Az egyik olcsó és jól működő  mosószer például a mosószóda. Foszfátmentes és könnyen lebomló. Színes és fehér ruhákhoz egyaránt használható, de a színeseknél vigyázni kell hogy ne tegyünk túl sokat a vízbe, különben könnyen kifakíthatja a ruhát. 15 l vízhez 2-3 evőkanál mosószóda kell.


Krisna-völgyi Búcsú és  Ökovölgy részletes programja
>>

Ha extra fehérítő hatást szeretnénk elérni, tegyünk a mosóvízbe egy kis kanál szódabikarbónát. Illatosításhoz illóolajat szoktam használni. Nagyon gazdaságos, hiszen pár csepp elég  egy nagy adag ruhához. Kedvenceim a gyöngyvirág, a szantál  és a jázmin. Öblítőszerként nagyon jól funkcionál a citromsav. A boltban kapható öblítőknek is ez az alapja. Egy kanál elég az öblítővízbe, s tökéletesen kioldja a mosószert az anyagból.

Háztartásom másik kedves tagja a mosódió. Selyem anyagokhoz mindig ezt használom. Körülbelül 2cm átmérőjű barna golyókat képzeljen el a kedves olvasó, amelyek a héjukon belül szaponint tartalmaznak. Bioboltokban, drogériákban kapható, fél kilós kiszerelésben, ami legalább 6-8 hónapig elég két embernek. A csomag mellé jár egy kis pamut zacskó, ebbe tesszük a mosódiókat. 5-6 szemmel akár egy hétig is moshatunk. Amikor a zacskót bekötöttük a hozzátartozó madzaggal, kicsit tördeljük össze benne a diókat, így könnyebben kioldódik belőle a szaponin, ami a tisztítást végzi. Ezt a kis batyut helyezzük a mosógép dobjába - vagy ha kézzel mosunk, a lavórba a vízsugár alá.

Fehérítéshez használjunk szódabikarbónát, és élvezzük a tökéletes végeredményt: a kellemes illatú, tiszta ruhákat. Illatosítani nem szükséges, mert a mosódiónak önmagában is jó illata van. Ez egy nagyon praktikus és természetes megoldás. Még hasznosabb, ha megtermeljük magunknak a tisztítószerünket. A Magyarországon is termő szappanfű (latin nevén saponaria) szintén termel szaponint (innen származik a magyar szappan szavunk), s ennek a gyógynövénynek a leveléből is készíthetünk szappant vagy mosószert, akárcsak elődeink.

Ha fatüzelésű kályhánk van és keletkezik a házunk táján hamu, készíthetünk hamulúgot is. Egy liter vízbe 1-2 evőkanál hamut kell tennünk, amelyet minél tovább állni hagyunk annál erősebb lúggá alakítja át a vizet. Egy nap elég, hogy erős lúgot kapjunk. Nem mindegy azonban, hogy milyen fa hamuját használjuk, és hogy elégettünk-e mást is a kályhában fán kívül. Ha valamilyen színezett papír, vagy műanyag került a tűzbe, annak ilyenkor nem csak a levegő látja  kárát, hanem mi is, mert megszínezi a hamulúgot, s így a ruhát is. Duplán  érdemes tehát odafigyelni, hogy mit égetünk el.


Minél tisztább a tűz, annál tisztább lesz a lúg, s ennél fogva a ruhánk is. Ha tiszta a hamulúg, teljesen átlátszó, mint a víz. Vigyázzunk, nehogy valamelyik gyanútlan családtagunk víznek gondolja. Először hígítsuk és óvatosan adagoljuk, mert meglepően erős hatása lehet. Apránként a vízbe öntve alkalmazzuk úgy, mint egy folyékony mosószert, de ne öntsük közvetlenül a ruhára, nehogy kimarja azt. Áztatás után alaposan öblítsük ki. A hamu mindemellett, száraz állapotban tökéletes súrolószerként hasznosítható.

Takarításhoz, mosogatáshoz ajánlom a már említett citromsavat. A legkoszosabb padlót is tisztává  varázsolhatjuk, ha felszórjuk citromsavval, átdörzsöljük egy vizes súrolókefével,hagyjuk habozni,majd jól átmossuk vízzel. A szódabikarbóna fertőtlenítésre és makacsabb szennyeződések eltávolítására is alkalmas. Kevés vízzel elkeverve dezodorként is jól működik. Ez utóbbit azért is ajánlom a figyelmükbe, mert az üzletekben kapható  dezodorok nagy része alumíniumot tartalmaz, ami köztudottan rákkeltő. Alternatíva lehet a sókristály vagy más natúr boltokban kapható  termék is. Sokoldalú segítség a háztartásban az ecet. Vízkőoldáshoz, de akár mosáshoz is használhatjuk. A ruha szép fényes lesz tőle és még a mosógépet is karban tartja.
 
Néhány tipp még az ecet felhasználásához: Rézkilincset, réztárgyakat könnyen megtisztíthatunk, ha egy kis ecetet liszttel elkeverünk, s ezzel bekenjük a besötétedett réz felületeket. Kis idő után dörzsöljük át homokkal, majd töröljük meg száraz gyapjúkendővel.

Rézedények tisztításához
forró  burgonyalisztből és ecetből készítsünk egyveleget. Érdemes egy citrom levét is belefacsarni. Egy rongyot itassunk át a keletkezett tisztítószerrel,majd finom homokba mártva dörzsöljük át a rézedényt,amelyet előzőleg forró vízbe mártottunk. Ezután  öblítsük le és töröljük szárazra.

A rozsdás vasat egy egyszerű  módszerrel renoválhatjuk. Kenjük be a rozsdás részt vajjal,majd szórjuk be finom sóval. Egy óráig hagyjuk állni, ezután töröljük le. A rozsda le fog oldódni.

Penészes textíliát hasonlóan hozhatunk rendbe. Ehhez vajra  és hamura van  szükség. Kenjük a penészfoltra a vajat, s tegyünk rá hamuzsírt. A penészfolt így átázik és kioldódik. Ha ez megtörtént, mossuk ki az anyagot és jól öblítsük ki.
 

Megsötétedett szalmagyékényt meleg sós vízbe mártott súrolókefével tudunk újra kifehéríteni.

Mostanság sok cég foglalkozik környezetbarát tisztítószerek gyártásával. A nagyáruházak polcain a növényi szappanok, a biológiailag lebomló mosogatószerek és a természetbarát mosóporok egyaránt megtalálhatóak. Jobb, ha ezeket választjuk, mintha az olcsó vegyszereket, mert bár most még nem mindig látjuk, egyszer nagy árat fogunk (mi vagy a gyerekeink) fizetni értük...

Egy kis leleményességgel és utánajárással azonban könnyen és olcsón megalapozhatunk egy valóban tiszta háztartást.

Én erre törekszem, s ha érdeklődik a hasonló praktikák és a természetközeli életmód iránt, belekóstolhat a Krisna-völgyi búcsún, július 23-25-ig, Somogyvámos határában, Magyarország egyik legfejlettebb ökofalujában. Várja önt egy boldog, harmonikus és színes világ az év legbékésebb fesztiválján. Ökovölgy-programunk szakértői és maguk az itt élők is szívesen osztják meg látogatóinkkal tudásukat, tapasztalataikat, praktikáikat. Ám nem csak egész napos színpadi programjainkon, előadásainkon, főzőprogramjainkon vehet részt, de végignézhet egy valódi,indiai esküvői szertartást is!

http://www.bucsu.krisnavolgy.hu

(Fotók: bucsu.krisnavolgy.hu, Stefano Morterallo clean; fotomuli Spiegelsee)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13465 ]
spacer


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x