A probléma vagy a megoldás része vagy?
Címlap / Otthon / A probléma vagy a megoldás része vagy?

A probléma vagy a megoldás része vagy?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

2007-ben több mint 8 ezer gyermek halt éhen. Ha nézted a híradót, megmondták neked, mit gondolj. Azt kellett gondolnod, hogy az éhínség oka a rossz időjárás. Nos, nem az. 

Azokban az országokban, ahonnan a legborzasztóbb éhezési statisztikák származnak, nincsen élelmiszerhiány. Bőven megtermelnek annyi gabonát, amiből fedezni lehetne a lakosság fehérjeszükségletét. (Gabonával fehérjeszükségletet? Lásd: múlt heti cikk!!!)

Hova tűnik hát a gabona?
Vágásra, tej- és tojástermelésre tartott állatokkal etetik meg. Nem azért, mert ez volna számukra a természetes táplálék, hanem mert többé-kevésbé képesek megemészteni és magas fehérjetartalma miatt jól fejlődnek tőle. Az állatokat olyan növényekkel etetik, amik embereket is táplálhatnának. Íme egy egyszerű példa: ha van 16 kg gabonád, és abból emberek számára készítesz ételt, úgy durván 20 ember lakik majd jól vele. Ha ezt a 16 kg gabonát egy marhatelepen használod fel tápként, akkor ebből mindössze 1 kg marhahúst kapsz, amivel 2 ember fog ugyanolyan mértékben jól lakni. Magyarán az állatok, különösen a marhák, sokkal több fehérjét elfogyasztanak, mint amennyit megtermelnek. Ezt hívják úgy, hogy pazarlás. Minőségét tekintve a növényi fehérje más, de nem rosszabb, mint az állati. Több szempontból egészségesebb, de ezt a múlt heti cikkben már olvashattad.


  A probléma tehát nem az élelem mennyiségével van, hanem az elosztásával. A megtermelt gabonát annak adják el, aki többet fizet érte.  Az éhezők nem fizetnek sokat, haszonállatok sem fizetnek sokat. No de a haszonállatok gazdái igen! Következésképpen a gabona nagy részét a vágóállatokkal etetik meg. Miért? Mert ebből egy szűk körnek óriási haszna van. Miért van haszna? Mert mi, a fejlett országok lakói, hatalmas és megbízható felvevő piacot biztosítunk a termékeik számára.
Megdöbbentő, de az afrikai földalatti vágóhidak termékei valóban a mi asztalunkon kötnek ki.
Ha tenni akarsz az éhező gyermekekért, küldhetsz pénzt karitatív szervezeteknek, vagy kimehetsz a nagykövetségek elé tüntetni. De valójában a megoldás az, ha nem csak szavaiddal, de a mindennapos tetteiddel is tiltakozol. Mert hát, aki vizet prédikál… Ugye érted? Annak, hogy egy etikátlan, rettenetes iparágat tönkretegyünk, az egyik legmegbízhatóbb módja megszüntetni a felvevőpiacot. Nem megy egyik napról a másikra, de már elkezdődött és meglehetősen gyorsan zajlik.

Ha mind a 7 milliárd (vagy több) embert a nyugati étrenden szeretnénk tartani, ahhoz erőforrások és termőföld tekintetében körülbelül 3 ugyanekkora bolygóra lenne szükség. Jelenleg az emberiség töredéke eszik csak minden nap húst, tejet, tojást, de már ez a kis százalék is végzetes hatással van a bolygóra nézve.
Azonban ha a teljes 7+ milliárd fős „lakosság” vegán lenne, nem hogy nem kellene több földterület, hanem már a jelenlegihez képest is kevesebbre lenne szükség. Több táplálékot termelnénk lényegesen kevesebb helyen, amennyiben a haszonállatok tartása révén nem dobnánk ki a megtermelt fehérje nagy részét a kukába.
Lesz idő, amikor az éhező ezrekről úgy írnak majd a történelemben, ahol ma azon orvosok áldozatairól, akik a boncterem és a szülőszoba között nem mostak kezet. Nincs szükség hatalmas változásokra és drága géntechnikára vagy újabb bolygók leigázására. Csupán meg kell érteni pár összefüggést és változtatni a szokásainkon. Ne várjuk ezt a politikusainktól, egész más dolgokkal vannak ők elfoglalva. Legyünk mi, a hétköznapi emberek a hősök. Vásároljunk és együnk úgy, hogy mindenkinek jusson és ne támogassuk az állatgyárakat, akik a csont sovány babák orra elől vásárolják fel az élelmet.


Bár kétségtelen, hogy a túlnépesedés ijesztő méreteket öltött, mégse gondoljuk, hogy erre a harmadik világ gyermekeinek halálra éheztetése volna a megoldás. Nyilván Te sem vennéd ki egy gyerek kezéből a kenyeret, azzal a felkiáltással, hogy „ne haragudj, kicsikém, de már így is túl sokan vagyunk…” A megoldás a túlnépesedésre természetesen a jobb életszínvonal, az oktatás, a politikai-, és munkaügyi stabilitás, a tudatos családtervezés stb. Azzal, ha elegendő élelmiszert biztosítunk, nem a népességet emeljük, hanem az életszínvonalat, ami végső soron a megoldáshoz vezető út egy kezdeti lépése.
A megoldás a vegán, vagyis növényi étrend elterjedése. Ebben az esetben ugyanakkora területen és ugyanannyi erőforrással, jóval több és egészségesebb élelmiszert tudunk termelni.

Nem vennéd ki egy gyerek kezéből a kenyeret. Természetesen nem is teszed, ebben biztos vagyok. Akkor itt az ideje, hogy átlásd az összefüggéseket és ne finanszírozd többé azoknak a tevékenységét, akik valóban ezt teszik: akik az éhezők orra elől adják el a gabonát a marhafarmoknak. Egyedül a Te döntésed, hogy a probléma vagy a megoldás része akarsz lenni.

Tich Nhat Hanh, zen szerzetes, békeharcos mondta:

 „Nap, mint nap gyermekek ezrei halnak meg a világban, mert nincs elég élelmük. Mi, akik itt nyugaton túl sokat eszünk, akik a gabonát az állatokkal etetjük meg, hogy húst ehessünk, valójában ezeknek a gyerekeknek a húsát esszük.”

Mindezt nagyon leegyszerűsítve tálaltam, kevés adattal, összevonva összefüggéseket. Ettől nem lesz kevésbé igaz, de talán van, akinek nem eléggé meggyőző. Ugyanezek az összefüggések azonban sokkal precízebben le vannak vezetve számos helyen. Egyelőre főleg angolul. Érdemes utána olvasni. Jó kiindulási alap ez az oldal: www.evolvecampaigns.org.uk/evolve/famine.aspx Az oldal alján pedig találsz még további 7 linket, ha még annál is bővebb információra szomjazol!
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4496 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x