Életmentő Javas-latok
Címlap / Ezotéria / Életmentő Javas-latok

Életmentő Javas-latok

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A Javas Hagyományőrző Kör áldásos tevékenységének köszönhetően olyan ismereteket terjeszt hazánkban, melyekkel elviselhetőbbé válik az élet, azon belül is formálhatóvá szelídül az anyagi világba merült tudatunk. A tájékoztatás igen átfogó, így megtalálható az asztrológia, jóga, táplálkozástan, gyógynövénytan, valamint ezek helyes használata. 

- „A javasok alapvetően az önmegismerés szükségességét közvetítik” – meséli Csörgő Zoltán Javas. „Maguk is törekszenek arra, hogy mind jobban megismerjék a külső-belső világukat irányító folyamatokat, s ennek érdekében felhasználnak minden olyan ismeretet, amelyek a különböző korok hagyományaiból ma élővé tehetők. Legalapvetőbben a három energiára épülő szemléletet igyekszünk alkalmazni, amely feltehetően belső-ázsiai eredetű, Indiában ájurvédaként, Tibetben Gyüsi néven maradt fenn és sok jel utal arra, hogy ezt a szemléletet ismerték a pogány magyar papok, gyógyítók is. Maga a javas elnevezés pedig onnan ered, hogy elődeinknek a javasokat tekintjük, akik a régi magyar pogány vallás képviselői voltak, s akikről kevés írásos nyom maradt. Szellemiségükről, tudásukról azonban a magyar nyelv sokat elárul. A szó a javas, ja-u-as, jós, jó vonalon származtatható, de magában foglalja a java, valaminek a lényege, javít, javasol fogalmakat is.



Minden valószínűség szerint a javasok voltak azok a magyar „papok”, akik jósló és javasolva gyógyító tevékenységük folytán a legáldásosabban vettek részt az emberek mindennapi életében.
A régi magyar vallás hierarchikus tisztségei között a mágusok alatt helyezkedtek el, hiszen a magas mágiába nem voltak beavatva, nem voltak mindenhatók és mindentudók, de már túlléptek a garabonc, „tanonc” időszakon, így életüket a belső megismerésnek, a belső energiák feletti uralom megszerzésének szentelték. A jósló és javasló képességük ebből a törekvésükből származott (mintegy mellékterméként). A régi idők magyar szentjei voltak ők, mert ismerték önmagukat, ismerték a világot és annak folyását, módosulását. Bölcsek voltak, szeretetteljes lényükből áradt a megtisztított és világos tudás: tudása annak, hogy a mindenség alapjait képező energiákat hogyan kell uralni és igázni ahhoz, hogy megnyíljanak a magasabb világok kapui, a szenvedések világából való megszabadulás kapui. Bölcsek voltak és a jóra törekedtek: ezért voltak javasok.”

 
HarmoNet tipp: Jóslás - GPS az életedhez >>

Kibillentség és egyensúly

A javasgyógyászat átfogó rendszerező elvből fakad, ami köré gyógyászati módszerek és azok alkalmazása épül. Az elméleten alapuló világnézet és a gyógyászati praxis valójában egy, csak a részletesebb megfigyelhetőség, a jobb megértés és alkalmazhatóság szempontjából osztjuk fel öt részre, a világot alkotó öt elemnek megfelelően. A javaslás - nevének megfelelően - a gyógyítás javát igyekszik a legegyszerűbben felhasználni és összefogni. Számos "természetgyógyászati" irányzat által is ismert és sikeresen alkalmazott módszert foglal rendszerbe, beleértve a "modern" orvostudomány felhasználható elemeit is. A javasgyógyászat egyensúlytan néven foglalja össze azt a rendszerező elvet, ami meghatározza a módszer irányultságát: a középen maradást. Ezzel, vagyis a szélsőségmentességgel kijelöli a célt és ismerteti a lehetséges módszereket ennek megvalósításához. Oly módon teszi ezt, hogy az életünkben pillanatról pillanatra megjelenő kibillentő erők mibenlétét szellemi, lelki és testi szinten is meghatározza, és feltárja a köztük lévő összefüggéseket. Ezek szem előtt tartásával tanítja a kibillent erők igázását, ami maga az egyensúlytan. E tan meghatározza az egészség (egyensúly) és a betegség (kibillentség) fogalmát is, valamint a gyógyító feladatát (mit, miért és hogyan tegyen).

- „A javasgyógyászat ma elsősorban az öngyógyításra helyezi a hangsúlyt, azaz arra, hogy hogyan tud valaki önmagában egyensúlyos, harmonikus állapotot létrehozni és fenntartani” – folytatja Csörgő Zoltán. „Ami persze nem egyszerű dolog, hiszen ahogy az évszakok, úgy mi is folyamatosan változunk, mindig újabb és újabb kihívásokkal kell szembenéznünk. De az egyensúlyi állapot elérésére irányuló törekvés és az erre irányuló módszerek alkalmazása biztosíthatja csak számunkra azt, hogy megelőzzünk komolyabb kibillentségeket, azaz betegségeket.

Tehát a Javas-szemlélet abban segíti a követőit, hogy „gyeplőt” adjon a kezükbe, mellyel át tudják venni az irányítást az életük fölött. Adott esetben, ha tanácsért fordulnak hozzánk, természetesen igyekszünk javaslatot nyújtani, megismertetni a beteggel azokat a módszereket, vagy akár gyógynövénykészítményeket, amelyek segítségével elérheti a gyógyulást, de ebben az esetben is az a célunk, hogy a szervezet öngyógyító folyamatait segítsünk elindítani, alapvetően azzal, hogy a tudatos életvezetés lehetőségét igyekszünk felmutatni. A Göncöl Szellemtudományi Szabadegyetem (melyet a Javas Hagyományőrző Kör alapított) élettan-jóga tanszékének három éves képzésén, valamint a hermetikus asztrológia tanszéken belül pedig az egészségügyi asztrológia előadásain keresztül ismerkedhetnek az érdeklődők a javasgyógyászattal.”

HarmoNet tipp: Őszi termény jósda - eredetileg Babiblonból. Mire számíthatsz a következő negyedévben? >>

Az öt elem és a jóga

A világot és a testet ugyanaz az öt elem - éter, levegő, tűz, víz, föld - építi fel és a világban, csakúgy mint ahogy a testben három energia áramlik. A szél, a tűz vagy a víz energia zabolátlan felfokozódásakor ártó energiaként nyilvánul meg. Minél jobban eluralkodik egy vagy két ártó energia a testben, annál súlyosabb, esetleg betegségbe torkolló kibillentség, szenvedés következhet be. A problémák zöme nagymértékben megelőzhető a jóga helyes elsajátításával.


Teljesen nyilvánvaló, hogy a XXI. századi Európában a jógának nem ugyanaz a szerepe, mint ami keleten volt az archaikus időkben. Egyrészt azért nem, mert az általános tudati elsötétedés következtében teljesen más a kiindulópont, aminek következtében a jóga célja is más szintre kerül, másrészt, ha a szellemi megvalósítás nem a valóságos alapokra épül, akkor annak súlyos következményei lehetnek. Ha mondjuk valaki itt, Közép-Európában azzal a céllal kezdi el a jóga gyakorlását, hogy a halált legyőzve a halhatatlanságot megvalósítsa, akkor ezzel csak azt jelzi, hogy egyrészt fogalma sincs arról, mit jelent a szellemi megvalósítás, másrészt valójában nem is veszi komolyan a jóga gyakorlását, és csak az első kudarcra vár, hogy az egésznek hátat fordíthasson. Mivel a jóga a szellemi hierarchia tudománya is, ezért a jógázás elkezdésekor tisztában kell lenni azzal, hogy honnan és hová szeretnénk eljutni a gyakorlással, valamint azzal, hogy milyen szinteken és állapotokon kell túlemelkednünk ahhoz, hogy elérhessük a célunkat.

- Minden évben három alkalommal rendezzük meg a Javas ünnepeket, nyaranta javastáborokat tartunk, s emellett folyamatosan zajlanak a Göncöl Szellemtudományi Szabadegyetem tanfolyamai. Most, hogy megismerted a Javaslatokat, tekintsd úgy, mint egy fatörzset a folyam közepén hányódónak; ne azt nézd, hogy milyen érdes és durva, hanem azt, hogy nem süllyed el.

Rimóczi László

www.javas.hu
www.goncolszabadegyetem.hu
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 5740 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x