A Hold-jegyek a védikus asztrológiában
Címlap / Ezotéria / A Hold-jegyek a védikus asztrológiában

A Hold-jegyek a védikus asztrológiában

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

A védikus vagy indiai asztrológiai rendszerben a Hold pozíciója minden más bolygóétól fontosabb szerepet kap. Amikor egy indiai ember vagy a védikus kultúra egy követője megkérdezi a másiktól: "Milyen jegyben születtél?", akkor a Hold jegyére kíváncsi. Annak az oka, hogy a Hold pozíciója nagyobb jelentőségű, mint bármely más bolygóé, beleértve a Napot is... 

A védikus vagy indiai asztrológiai rendszerben a Hold pozíciója minden más bolygóétól fontosabb szerepet kap. Amikor egy indiai ember vagy a védikus kultúra egy követője megkérdezi a másiktól: „Milyen jegyben születtél?”, akkor a Hold jegyére kíváncsi. Annak az oka, hogy a Hold pozíciója nagyobb jelentőségű, mint bármely más bolygóé, beleértve a Napot is, nyomós okokra vezethető vissza, és összhangban van az asztrológia ősi bölcseinek transzcendentális szellemével.

Az asztrológiát ősi formájában dzsjótis sasztrának, „a fény tudományának” nevezik. India védikus látói, mint Parásara, a Legfelsőbb Abszolút Igazság képviselői voltak. Parásara szankszkritul tanította, jóval régebben már, mint ahogy ez a tudás eljutott volna nyugatra, beleértve Európát is. E látók minden tekintetben képzettek voltak – spirituálisan és tudományosan is –, és mentesek voltak az emberi gyengeségektől, mint a csalás, tapasztalati spekuláció, tökéletlen érzékszervek stb. Egyszóval a védanga dzsjótis legkorábbi képviselői elsősorban a Legfelsőbb Abszolút Igazság követői voltak, és csak másodsorban asztrológusok.

Közismert, hogy az asztrológia újabb, nyugati rendszerében a Nap pozícióját nevezik a születési jegynek. A születés napjának alapján könnyű nyomon követni a Nap-jegyet. Azok, akik erre építenék az asztrológiát, nemcsak túlzottan leegyszerűsítenének egy nagy és komplex tudományt, hanem elveszítenék a dzsjótis teljes képét is. Míg a Nap a zodiákus övén körülbelül egy fokot mozdul el egy nap alatt, és minden hónapnak körülbelül ugyanannak a napján vált jegyet, addig a Hold kevesebb mint 2 és ¼ nap alatt tesz meg egy teljes jegyet. Ezért a Hold-jegy meghatározása nagyobb figyelmet vagy erre alkalmas táblázatokat igényel.

Pandit Gopesh Kumar Ojha, a dzsjótis egyik jeles képviselője így ír a Hold-jegyek fontosságáról: „A hindu asztrológia egyik alapelve az, hogy a bolygók által képviselt hatások a Holdon keresztül érnek be, és mindenkinél a Hold képviseli az ember ’szívét’. A nyugati asztrológiában a bolygók tranzitjait a bolygók fokának egymáshoz viszonyított helyzetéből ítélik meg, míg a hindu asztrológiában a legáltalánosabban elfogadott gyakorlat szerint minden tranzitot a Holdtól számítanak. Azt a jegyet, amiben a Hold a születéskor állt, egyszerűen csak az egyén rásijának hívják. A rási szó szerint csillaghalmazt jelent, de mivel a hindu asztrológiában a jegyek a csillaghalmazokhoz kötődnek, a rási jelentése kiterjedt, és ma már csak az egyén Hold-jegyét nevezik rásinak.”

„Ősidők óta a Hold jegye hordozza azt a szerepet, mint amit a Nap-jegy a nyugati asztrológiában: a nyugati Nap-jegyhez hasonlóan Indiában népszerű jóslatokat hoznak a Hold-jegy alapján, és még magazinokban, néha újságokban is megjelentetik őket.”

Most itt is lehetőséged van arra, hogy megtudd, mit mond általánosan a védikus asztrológia a Hold-jegyedről.

Ha szeretnéd megtudni, hogy milyen jegyben születtél, kattints ide és töltsd ki a jobb oldalon található "Születési adatok" dobozt!

Bak János
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 16155 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x