Önéletrajzküldés e-mailben
Címlap / Karrier / Önéletrajzküldés e-mailben

Önéletrajzküldés e-mailben

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-13

Az álláspályázatok küldésének egyik gyors és praktikus eszköze az elektronikus levél. Aki még nem ismeri ki magát az Internetes közegben megnyugodhat, ugyanis az önéletrajzok elektronikus postázása nem csodaszer, sőt önmagában az interjúra való behívás esélyeit sem növeli. 

 

Az álláspályázatok küldésének egyik gyors és praktikus eszköze az elektronikus levél. Aki még nem ismeri ki magát az Internetes közegben megnyugodhat, ugyanis az önéletrajzok elektronikus postázása nem csodaszer, sőt önmagában az interjúra való behívás esélyeit sem növeli. Azonban ha önmagunk mesterségének, felsőfokú szaktudásának vagy diplomájának értékesítéséről van szó, az Internetes álláshirdetés-bányászat és a számszerűen több elküldött CV vagy resumé a sikeres találatok esélyét megsokszorozhatja. A kapcsolatépítő folyamatokat (networking) igazolja a világháló: minél többen ismernek, ha csak magánlevelezés szintjén is, és tudnak szakmai kínálatunkról, annál többen vevők lehetnek rá(nk).

A célirányos önéletrajz-küldés
Fontos szabály, hogy mindig tudjuk, hogy mely cégnek illetve mely vezetőnek küldjük a levelet. Ahogyan a postázott pályázati anyag, úgy az e-mail legyen névre szóló, és csatolt dokumentumok ellenére mindig tartalmazzon egy rövid ékezetmentes felvezető szöveget, amely a levél küldésének apropójáról (pl. találkozásra vagy telefonbeszélgetésre hivatkozva), az álláshirdetés lelőhelyéről, a megpályázott munkakörről és esetleg egy rövid személyes ambícióról (kulcs- illetve ún. hívószavakkal) szól. A nevünk és a pontos e-mail elérhetőség mellett egy telefonszámunkat is praktikus ideírni.

Ha netes szörfözés közben találtuk az ajánlatot, akkor érdemes a hirdetésből kikopizni a cég és a munkakör adatait a saját levelünk elejére, hasonlóan a klasszikus üzleti levélnél, mert ez számunkra is megkönnyíti a visszakeresést. Ha van saját személyes bemutatkozó honlapunk, akkor érdemes a felvezetőbe annak pontos linkjét beírni http:// -vel kezdve, hogy azonnal kattintható legyen.
A csatolt doc, rtf vagy txt kiterjesztésű dokumentum helyett a levélbe is bemásolhatjuk a kísérőlevelet és a CV-t, de az eltérő operációs és vállalati rendszerek miatt az alap betűtípust és az ékezetmentes formát javaslom , mivel az eltérő szövegkódolású levél olvashatatlanná válhat. A csatolt anyag viszont ékezetes magyar helyesírású legyen. Fő szabály az egyszerűség, nem is beszélve arról, hogy az agyonformázott MS-Office dokumentum mekkora méretű. A címzett külön kérésére küldhető fénykép (jpg formátumban), bizonyítványmásolat vagy bármilyen referencia (pl. pdf-ben), azonban az egyes fájlok mérete ne legyen 1 MB feletti, illetve a tömörítés módozatát (pl. zip) egyeztessük előre.

A postaládába érkezett anyagok elektronikusan küldve relatíve még hamarabb szemétbe kerülhetnek, ezért itt is érdemes a címzett fejével gondolkozni. Például ez fut át az agyán: Kicsoda, honnan és miért küldte? Micsoda, több mint egy megabájt?!? Lehet, hogy vírusos? Egyáltalán kicsomagoljam?! Mivel kereskedik a küldő? Csak betöltendő az álláshely, vagy jelentősen gyarapíthatja az új munkatárs a profitot? Ki illetékes a pozícióról dönteni?

Az e-mail címünk legyen komoly, akkor is ha esetleg ingyenes levelezőrendszert használunk. Biztonsági okokból nem célszerű a jelenlegi munkahelyről vagy ismerősünk hivatali gépéről elküldeni. Elérhetőségünk az e-mail felvezető szövegében és a csatolt dokumentumok mindegyikén szerepeljen! Az e-mail útján történő álláspályázat sajátossága, hogy több jelentkezés elküldhető percek alatt, viszont a gyors válasz lehetősége miatt naponta – lehetőleg személyesen – ellenőrizni kell a postaládánkat!

Ahogy a hagyományos úton (levélben, faxon) továbbított álláspályázatok, úgy az e-mailek nagyobb része – függően a szakmától, a tapasztalattól, a pozíciótól – szintén kukába kerül. Ez alól csak az adatbázis építő nagyvállalatok (akik azonnali automatikus válaszlevelet küldenek e-mailben), a munkaközvetítők és a szakmacsoportunkra is specializálódott személyzeti tanácsadók kivételek. Vagyis ott az e-mail általában nem vész el, csak várakozik – a vevőre. A papír- és időráfordításban is költséghatékonyabb Internetes álláskeresésnek van jövője, de csak a piacképes szakmával és szakmai ambícióval, kiváló magyar és idegennyelv-tudással és a mindennapi számítógépes rutinnal rendelkezők számára.

Hajnal János
szerk@celratoro.hu
Célratörő Magazin 2001.november
 
 
[ 34672 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x