Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik! - 8 tipp az...
Címlap / Karrier / Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik! - 8 tipp az azonnali sikerért

Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik! - 8 tipp az azonnali sikerért

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Az álláskeresés mindig stresszel jár. Ha már átvergődtük magunkat a hirdetéseken, elküldtük az önéletrajzunkat, és már az interjúra is behívtak, még mindig csak a kisebbik nehezén vagyunk túl. Most jön az a része, amikor személyesen is kapcsolatba kerülünk leendő munkáltatónkkal. Ezért mindenképpen szakítsunk időt a kellő felkészülésre. Az alábbiakban találunk néhány jó tanácsot a tökéletes állásinterjúhoz!  

1. Az állásinterjú a fürdőszobában kezdődik

Interjúra mindig tisztán és ápoltan induljunk el, illetve ha nem közvetlenül otthonról megyünk a találkozóra, vigyünk magunkkal alapvető tisztálkodási szereket, amivel kicsit felfrissíthetjük magunkat (fogkefe, dezodor, parfüm), és mindenképpen igazítsuk meg a sminket. Ne felejtsük, hogy nem színházba, vagy buliba megyünk, tehát legyünk csinosak, de ne kihívóak. Figyeljünk oda, hogy ruhánk legyen tiszta, ne legyen gyűrött, a cipőnket pucoljuk ki. Legyünk elegánsak, de ne öltözzük túl az alkalmat. Azonban a ruha legyen kényelmes, ne feszélyezzen egy szűk blúz, vagy túl rövid szoknya, épp elég idegeskedés maga az interjú.

2. A tetoválást rejtsük el

Felmérések szerint az emberek általában komolytalannak, megbízhatatlannak tartják a tetováltakat. Ezen kívül az általánosan elfogadott üzleti megjelenésbe a tetoválás egyelőre nem fér bele. Különösen igaz ez banki, recepciós, ügyfélszolgálati és értékesítési munkakörökben, ezért a sikeres álláspályázat érdekében célszerű ezeket nem mutogatni. Ugyan ez vonatkozik a piercingre, férfiak esetében a fülbevalóra is. 



3. Képzeljük el az interjút

Próbáljuk meg gondolatban végigjátszani az interjút. Képzeljük el, hogyan lépünk be, hogyan köszönünk, hogyan fogunk kezet, hogyan foglalunk helyet, stb. Hallgassunk nyugtató zenét, amely segít oldani az interjú előtti stresszt, hogy leendő munkaadónkhoz pozitív kisugárzással érkezzünk. Ehhez tegyük félre az aggodalmaskodást, zárjuk ki az esetleges zavaró tényezőket, koncentráljunk arra, hogy magunkból a lehető legtöbbet hozzuk ki, mégse görcsöljünk rá.

4. Induljunk időben

Az utazási időt tervezzük inkább hosszabbra, hogy egy előre nem kalkulálható esemény (pl. útlezárás, baleset, forgalmi dugó, stb.) is beleférjen. Ha mégis elkésünk, mindenképpen kérjünk elnézést. Sajnos, a jelenlegi forgalmi helyzetek miatt akár 10 perces késés is elnézhető, de próbáljunk meg inkább pontosak lenni. Ha túl bőre szabtuk az utazási időt, és korábban érkezünk a megbeszélt időpontnál, akkor se csengessünk túl korán. Valószínű, hogy az interjúztatás is percre pontosan ki van számítva, kellemetlen lehet mind a pályázónak, mind a leendő munkaadónak az ebből származó bonyodalom.

 
 

5. Legyünk eredetiek

Az interjún kerüljük a sablonokat. Ha a konkurens álláskeresők nagy többsége ugyan azokat a közhelyeket puffogtatja, a munkaadónak igen nehéz lesz kiválasztania a megfelelő személyt. A „Szeretek csapatban dolgozni”, a „Szeretem a kihívásokat” jellegű frázisok üresen csengenek, a munkaadónak pedig nem mondanak semmit rólunk. A helyzettől függően, adjuk önmagunkat, vigyünk egy kis humort a beszélgetésbe, legyünk egyediek, érdekesek. Ne legyünk túl félénkek, visszahúzódóak, de ne is játsszuk túl az önbizalmat, mert önhittnek, fennhéjázónak tűnhetünk. Akár mennyire is létfontosságú annak az állásnak a megszerzése, próbáljunk meg könnyeden viselkedni, ne akarjunk mindenáron megfelelni az elvárásoknak, úgysem sikerülhet. És mindenképpen kapcsoljuk ki a mobiltelefont!!!


6. Amiről ne beszéljünk

Óvakodjunk attól, hogy köznapi kérdésekben konkrét állást foglaljunk, legyen az politika, napi társadalmi kérdések, vagy akár olyan személyes dolgok, mint a vallásosság, és a szexuális orientáció, amihez egyébként a munkáltatónak semmi köze nincs. Ha mégis azt tapasztaljuk, hogy a leendő munkáltató élénken és már sértően érdeklődik ezek iránt, nyugodtan fordulhatunk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, hiszen ezek a kérdések nem megengedett diszkriminációnak minősülnek.

Ha az interjún megkérdezik, miért szándékozunk állást változtatni, sose kezdjük el az előző munkaadót ócsárolni, ne szidjuk a korábbi főnökök vagy munkatársak hozzáállását stílusát. Ellenkező esetben azt gondolhatják rólunk, hogy összeférhetetlen, problémás, konfliktuskereső személyiségek vagyunk.



7. Stressztűrés

A „Jól bírom a stresszt” kijelentés nem mindig felel meg az igazságnak, ezért a leendő munkaadók számtalan fortélyhoz folyamodnak, hogy felmérjék, vajon tényleg jól tűri-e a pályázó a stresszt? A legegyszerűbb módszer, ha váratják a jelöltet. A megbeszélt időponthoz képest jóval később hívják be, így felmérik, hogyan bírja a várakozással, bizonytalansággal járó stresszt. Két interjúztató esetén előforduló stresszteszt, ha az egyik interjúztató kérdez, a másik csupán megfigyel, és várja, hogy adott válaszra hirtelen lecsaphasson, és hirtelen stresszkérdést tegyen fel azzal kapcsolatban. Ha a jelölt megfelelően reagál az adott kérdésre, akkor átment a vizsgán.

Az interjú során arra is kitérnek, hogyan vezeti le a pályázó a stresszt. Erre szolgálnak a hobbival, szabadidős tevékenységgel kapcsolatos kérdések, de még az alvási szokásokat firtató kérdések is előkerülhetnek.

8. Érdeklődjünk az elutasításról is

Ha mind a megjelenésünk, mind a személyünk, mind a stresszre való reagálásunk elnyerte a pályáztató tetszését, akkor szerencsénk van, és várhatjuk, hogy kis várakoztatási idő után közlik velünk a jó hírt, elnyertük a megpályázott állást. De mi van, ha valahol elbukunk, mégsem nem kapunk semmiféle információt? Szabad ilyenkor az elutasítás okairól kérdezősködni?

A kapcsolatfelvétel jó benyomást kelt, és a tapasztalatokból tanulva egy következő interjún sikeresebbek lehetünk. Magára valamit is adó cégnél pedig presztízskérdés, hogy megfelelően tájékoztassa a pályázókat az elutasításról és a döntés okairól. Ezzel mintegy megtiszteli a pályázót, és egyben köszönetet mond az időért, amit az adott cégre fordított. Ha ez mégis elmaradna, mindenképpen jól tesszük, ha kedvesen és udvariasan érdeklődünk a pályázat eredményéről. Keressük meg azt a személyt, akinél interjún voltunk, és sértődöttség helyett éreztessük, hogy a hibák korrigálása miatt érdeklődünk. Sose éreztessük, még valós sértettségünket sem!


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 8933 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x