100 akárhány éves lenne Sonny Boy Williamson
Címlap / Kihunyt csillagok / 100 akárhány éves lenne Sonny Boy Williamson

100 akárhány éves lenne Sonny Boy Williamson

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Sonny Boy Williamson, a bluesharmonika varázslója december 5-én lenne 103 éves. Na jó, lehet, hogy csak kilencven... de az sincs kizárva, hogy százkettő. Amint az bluesmuzsikusoknál nem szokatlan, többféle születési év is olvasható a különböző lexikonokban, ám abban megegyeznek, hogy december 5-én jött a világra valahol Mississippi államban Aleck Miller - esetleg nem is Aleck, hanem Alex, Willie vagy Rice, s az is lehet, hogy nem Miller, hanem Ford, annyi mindenesetre bizonyos, hogy mielőtt a világ Sonny Boy Williamson néven megismerte volna, a Rice Miller nevet használta, sőt barátai, zenésztársai később is csak Rice-nak szólították. 

Annyit még bonyolítunk a dolgon, hogy amikor a harmincas évek közepén muzsikusként a deltavidéket járta, Little Boy Blue volt a művészneve, és a blues olyan legendás alakjaival volt módja együttműködni, mint Robert Johnson, Robert Nighthawk, Robert Jr. Lockwood vagy Elmore James. Később aztán ő maga is legenda lett.
Szóval Sonny Boy Williamson. Pontosabban Sonny Boy Williamson II, mert működött már akkor ezen a néven egy nagy herflisztár (John Lee "Sonny Boy" Williamson), akinek nevét hősünk az őt foglalkoztató bluesrádió-állomás szponzorának tanácsára "átvette". Mikor azután az "egyes számú" Sonny Boyt Chicagóban megölték, Miller magát tette meg "az eredeti Sonny Boy-já" (vesd össze: "az igazi Trebitsch"). Miután ily röviden foglalkoztunk a nevek ágas-bogas kérdésével, essék néhány szó érdemibb dolgokról is, mármint a muzsikáról.
Az "eredeti" Sonny Boy már a harmincas-negyvenes években készített felvételeket, és ezek közül jónéhány ma is hozzáférhető, de az igazi siker akkor jött el, amikor 1955-ben a híres chicagói Chess lemezcég vette szárnyai alá. Munkásságának ez a legjobban dokumentált része, a Chess-nél készült lemezeken találhatók olyan örökbecsű darabok, mint például a Help Me, amelyet fehér rock-blues zenekarok is szívesen játszanak mind a mai napig (idehaza többek között John Mayall és a Ten Years After-frontember Alvin Lee koncertjein is élvezhettük).
A hatvanas évek elején Sonny Boy Williamson az American Folk Blues Festival utazó truppjával Európába is eljutott, és mint a visszaemlékezésekből kiderül, igen megszerette az öreg kontinenst. A fesztiválcsapat 1963-as európai turnéja után nem ment haza a többiekkel, Angliában maradt, s a Yardbirds-szel és az Animals-szel koncertezett, valamint lemezfelvételeket is készített velük. Élvezte a szeretet, amely a brit blues-boom idején körülvette. Rövid időre hazatért ugyan, de a következő évben már megint Londonban volt, ahol hősként ünnepelték.
1965-ben visszatért szülőföldjére, a Mississippi deltájához, újra átvette korábbi rádióműsorának irányítását, lelkesen beszélt európai élményeiről, és persze muzsikált is. Május 25-én azután hiába várták a rádió reggeli adásába: mint kiderült, az éjjel szívroham végzett vele. Sokan kísérték utolsó útjára a Mississippi állambeli Tutwiler temetőjében. Sonny Boy Williamsont 1980-ban beválasztották a Blues Foundation dicsőségcsarnokába. (Vas Zoltán)
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 1954 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x