Egy felejthetetlen koncert
Címlap / Kihunyt csillagok / Egy felejthetetlen koncert

Egy felejthetetlen koncert

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-19

Rory Gallagher, minden idők legkiemelkedőbb ír blues-rock gitárosa húsz évvel ezelőtt, - pontosabban 1985. január 22-én - egy csodálatos koncerttel ajándékozta meg a Budapest Sportcsarnok közönségét.  


Rendezvénynaptár

A műfaj rajongói persze jól tudták kinek a produkciójára váltanak jegyet, hiszen a Taste nevű bandájával Rory már 1968. októberében letette névjegyét rock asztalára a londoni Marquee klubban. A szakmát és a közönséget akkor, ott egyaránt letaglózták "ízes" játékukkal. A Sugar Mama, a Catfish és a First Time I Met The Blues úgy szólt Rory Fenderén, hogy abba a fekete zenészek mindannyian belesápadtak. Egy évvel később a Led Zeppelin nyúlt még Roryhoz hasonló "arcátlansággal" a blues-hoz.

A Taste tündöklése mindössze 1970 végéig tartott, az utolsó bulijukra szilveszterkor került sor Belfastban. Gallagher ezt követően sikeres szólókarrierbe kezdett és már tucatnyi sorlemezzel a háta mögött érkezett Budapestre.

Baljóslatúan kezdődött a buli, azaz el sem kezdődött, mert a gitárerősítője bedöglött, így jókora késéssel vágott bele a húrokba. Az első szám a Double Vision volt, amelyben játékból egy Steppenwolf-riffet is beletett. Ezt követően bemutatta zenekarának tagjait: Gerry McAvoy (basszusgitár), Brendan O,Neil (dob) és Mark Feltham (herfli). A Mississippi Sheiks eljátszása után jött a Bad Penny, amit Rory egészen Hendrix-szerűen indított. Itt lehetőséget kapott a basszeros is a tudása megvillantására.

Rory felkonferálta a herflist és elkezdték Muddy Waters szerzeményét az I Wonder Who-t, a közönség ütemes tapsának kíséretében. Több mint 13 percig nyomták, mindenki kifeküdt ettől az eszméletlen feldolgozástól. A Mama Keep Your Big Mouth Shut című jól ismert számnál Rory megénekeltette a közönséget is. A nagy öregek előtt tisztelgő blokk, a Nadine-nal, egy Chuck Berry rock and roll-lal zárult.

Az Off The Handle című blues-ban Gallagher szinte "földönkívüli" gitárhangokat csalt elő a jó öreg, 1961-es évjáratú Stratójából, de a herflis is beleadott apait-anyait.

Az 1973-as Tatto című korongjáról ismert Tattoo’d Lady egy perces "pettinggel" indult, amikor Rory végre elkezdte a dalt és csak sodort és repített bennünket. Rory ezt követően pihentetésként három tradicionális bluest játszott akusztikus gitárján, és nemhogy leült volna a buli, hanem a hangulat még forróbb lett. Az Out On The Western Plain című Ledbetter szerzeményben Rory mindenkit ámulatba ejtett technikai tudásával, a közönség üdvrivalgása kísérte az egész produkciót.

Az akusztikus blokk után a Bourbon című rockijával rázta fel újra a népet, majd hamarosan jött az All Around Man, amelyben ismét fejbevágott bennünket egy jó, dögös blues-zal, amúgy ír módra.

A koncert vége felé eljátszotta a Live In Europe 1972 koncertalbumáról jól ismert Bullfrog Bluest is, basszusgitár és dobszólóval megspékelve. A közönség természetesen visszakövetelte a színpadra, hallhattuk tőle a Messin, With The Kid című opust, amelyben Rory együtt énekelt a gitárjával, ezen mi annyira felbátorodtunk, hogy mi is megpróbáltuk több kevesebb sikerrel.

Megköszönve az estét, azt ígérte, hogy ez volt az első, de reméli, hogy nem az utolsó budapesti koncertje. Sajnos az utolsó volt.

Ugyan még tíz évet élt, és a világban sokfelé fellépett, de hozzánk már nem jutott el többé. 1995 januárjában európai turnéja során Hollandiában betegsége miatt abba kellett hagynia a koncertkörutat. A londoni King,s College Hospitalban áprilisban sikeres májátültetést hajtottak végre rajta, de a legyengült szervezete egy tüdőgyulladásnak már nem tudott ellenállni, június 16-án meghalt. 47 éves volt.

Óriási részvét mellett az írországi Corkban temették el, a St. Oliver temetőben nyugszik. Öt évvel ezelőtt Gallagher ballyshannoni szülőházában felavatták az emléktábláját, 2002-ben pedig az ír posta a rocklegendák sorozatában emlékbélyeget hozott forgalomba Rory arcképével.

A blues-rock világ még mindig nehezen nyugszik bele ennek a varázslatos egyéniségű gitárosnak az elvesztésébe, fanclubok tucatjai ápolják az emlékét a világhálón. Idén, halálának 10. évfordulóján Ballyshannonban június 2-5. között nagyszabású fesztivált rendeznek az emléke előtt tisztelegve. Ezen kívül márciusban tribute koncert lesz a hollandiai Leeuwardenben, az írországi Kilkennyben, a németországi Wiesbadenben és még több más helyen.

Géczi László

Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 1702 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x