Férfiak Klubja Interjú Bedő Imrével
Címlap / Kultúra / Férfiak Klubja Interjú Bedő Imrével

>

Férfiak Klubja Interjú Bedő Imrével

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-24

A Férfiak Klubja FaceBook oldala egy év alatt már több mint 85 ezer követővel rendelkezik - itt nők is hozzászólhatnak a beszélgetésekhez - és egyre szaporodnak a "valódi" klubok is Kárpát-medence szerte. A klub ötletgazdájával és alapítójával, Bedő Imrével beszélgettünk. 


Rendezvénynaptár
Miért hoztad létre a Férfiak Klubját?

Meglátásom szerint a férfiak életének egy dolog tud értelmet adni, ha értékeiket valaminek a szolgálatába tudják állítani, valaminek, ami önmagukon túlmutat és önmagát túléli. A férfiak túlnyomó többsége életének a családi szolgálat ad értelmet. Kevesen lesznek kiemelkedő művészek, kutatók, orvosok, papok. Így a legtöbbjük számára az igazi értelmes cél az anyagiak (ma csak) java részének megteremtése mellett a családi példa és a Férfi-minta továbbadása.

Sok gyermek nő fel apa vagy férfi minta nélkül. Nagyon sok anya neveli egyedül gyermekét és a férfi pedagógusok száma is nagyon lecsökkent. A férfi szerepek, a férfiasság és az értékeink veszendőbe mennek, az egyedülálló anyukák legnagyobb igyekezete mellett is eltorzulnak és a további generációkra ez öröklődik.

Úgy a férfiak, mint a nők azonnal visszaigazolják, csökken a tartás, a döntésképesség. A felelősségvállalás szitokszóvá és kerülendő gyakorlattá vált. És ami a legszembetűnőbb hanyatlás a férfértékek területén a cselekvés hiány, a tetteké, amit felváltott a túlelelmzés és a meddő túlfilozofálás. Clint Eastwood mondja egy 2010-es interújában, amit az Esquire magazinnak adott, hogy „We are a pussy generation...” És szerinte ez abban nyilvánul meg, hogy ameddig a régiek ha észrevették, hogy odébb kell tenni egy nehéz zsákot, odébbtették. A mai férfi azon gondolkodik, hogy vajon hogyan fogja majd pszichésen kezelni a „feladat” elvégzését...

Én Csíkszeredáról Erdélyből származom. Budapestre a Közgazdasági Egyetemre egy ösztöndíjjal kerültem.

Mindig könnyen teremtettem kapcsolatokat és nagyon szeretem az embereket, a különböző társaságokat. Sok erdélyi a mai napig kívülállónak tartja magát Magyarországon. Én soha nem éreztem vagy tartottam magam annak.


  Képen: Bedő Imre
 
A nyitottság otthon nem volt kérdés. Így éltünk. Azt láttam, hogy nagy baráti körünk van, és gyakran jönnek hozzánk vendégségbe, mi is megyünk másokhoz. Bográcsozunk, kirándulunk sokat utaztunk, és miközben a szüleim rengeteget dolgoztak, mégis fontos volt a társasági élet. Budapesten is hamar megtaláltam a „hasonszőrűeket”, akik ugyanazt az értékrendet vallják, mint én, akik ugyanannyira lazák és pont ugyanannyira feszesek, mint én.
Én már a nagyszüleimnél is azt láttam, hogy az emberi kapcsolatok teszik teljessé az életünket.

Az egyetem alatt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Szövetségének vezetőségében törvényekről, finanszírozási kérdésekről, felsőoktatás-politikáról élesben tárgyaltunk miniszterekkel, a Miniszterelnökkel, az Államelnökkel. Parlamenti bizottságokban szólaltunk fel, sajtóorgánumokban jelentünk meg rendszeresen. Már akkor beleláttam, hogy a politikusok mozgásszabadsága viszonylag csekély. A megélhetési politikai réteg is akkor kezdett el felnőni.
A politikától mára elment a kedvem, egyáltalán nem érdekel. És a magam részéről örülök, hogy így alakult. Sokkal szabadabban tudtam a saját emberi és szakmai fejlődésemet megélni, a barátaimmal, a családommal és az emberekkel együtt lenni.

Az erős férfiakat tömörítő, Férfi-értékeket megjelenítő közösségként olyan szeleteket kell tudnunk megmutatni a gyermekeknek, és a férfiak egy részének, amelyikből összeáll a Férfi és az Apa képe... Ezért is hoztuk létre az Apa – Fia köröket melyek ma már az ország több területén szerveződnek.

És a személyes motivációid. Miért szánsz erre időt, energiát?

Én alapvetően egy nagy társadalmi felelősséggel megáldott ember vagyok. Közgazdászként és értlemiségiként is azt gondolom, hogy akinek megadatott az, hogy többet tanuljon, utazzon, olvasson, tapasztaljon az életben, annak nagyobb a felelőssége az embertársai fele. Az én környezetemben mindig komoly dolgokról van szó, nem csak beszélgetni akartam arról, hogy „valamit tenni kéne...”, hanem cselekdni is. Amiről egy férfi szól...

További motivációt jelentett az, hogy a feleségem és én is rendezett családi háttérre alapozva neveljük kis gyermekeinket és azt látom, hogy hiába akarom a mi értékrendünket örökíteni otthon. Ha nem sikerül a társadalmi értékrendet egy kicsit javítani, akkor iskoláskorban a gyermekeim értékrendjét eltorzítja majd az a sérült társadalmi minta, amihez barátaikon keresztül alkalmazkodni akarnak majd. Én a boldogság alapjának tartom azt, hogy egy ember a másik nemhez bizalommal és együttműködés szükségével forduljon, majd kitartással végezze az életfeladatát. Ez szeretném gyermekeimnek is továbbadani.

Személyes motivációt jelent csökkenteni a válások számát. Viccesen hangzik, de mára már a házasságkötőteremből kifele jövet összeszorul a párok gyomra. Oda lesz az édes tervezés gyönyöre, amikor eszükbe jut, hogy fogadóirodákban fabatkát sem adnának arra, hogy házasságuk túléli az első 6-8 évet. Szívesen tennék azért, hogy ez ne így legyen.

Tudom, hogy nem a legmodernebb eszmék ezek. De ha a boldogságot keresi mindenki, akkor ezek mentén lehet, hogy megtalálja. Az ellenkezője mentén biztosan nem.

Van valamilyen lista arról, hogy ki a férfias vagy a férfi és ki nem?

Sokat kerestük a téma helyes megközelítésének módját és azt választottuk, hogy a kulturális gyökereinkre építhetünk, azokra a belső képekre, gondolatokra értékekre, amelyeknek különböző részképei, aspektusai, darabkái mindannyiunkban ott vannak.

Mi a férfiasság kérdését teljes komplexitásában kezeljük, mindenkinek lehetőséget adva a keresésre, a csatlakozás pontjainak megtalálására. Úgy gondoljuk, hogy a férfiasság egy eszme. Egy idea, amelyik több száz mozaikdarabból áll, viselkedésminták, erkölcsi normák, öröklött és tanult, erősítendő vagy kontrolálandó tulajdnságok sokaságából áll. Ilyenek a tartás, az udvariasság, a dícsőség, az erő, a tudatosság, a megbízhatóság, a folytonosság, a biztonság, a barátság, a döntésképesség, a vérszerződés, a harc, a cél, a pénz, a gyermek, az asszony, a ház, az otthon és megannyi fogalom. Mi azt valljuk, hogy minden fogalom attól lesz férfias és nőies, hogy a férfiak és a nők egészen különböző tartalommal és asszociációkkal töltik fel ezeket a fogalmakat. Mi ennek a férfi oldalát keressük, ezzel is motiválva a férfiakat ezen tulajdonságok, az eszménykép részeinke megélésére, szépségeinek keresésére. Mára ezek a fogalmak kiürűltek, újra le kell porolni a mögöttes tartalmakat, fel kell fedezni a lényeget, mert ha azt fejben megtesszük, akkor a valóságban könyebb lesz olyanná válni... A férfiasság ideája – ebből következően - nem élhető meg 100%-ban, ezért is nincs értelme ellenörző-listáknak. De annak van értelme, hogy az eszme összetevőit kifényesítsük, háttértartalmait mélységeiben megvizsgáljuk azért, hogy legyen amihez közelíteni. Bruce Lee nyomdokaiban járva mi is azt gondoljuk, hogy nem a tökéletesség, hanem a tökéletesedés a cél. Ha a Férfiasság eszméjéhez, vagy csak egy-egy részecskéjéhez való közelítés parányi lépés is jobb, hasznosabb, boldogabb emberré tesz bennünket és a környezetünkben élőket is, akkor már megérte.

 
 Képen: Bedő Imre
  
A másik kérdés az hogy ki a férfi és ki nem. Rájöttünk, hogy ez nem életkor, nem iskolázottság kérdése. Az érettség az élethez való hozzáállásnak egy minőségét jelzi. A mi felfogásunkban valaki akkor válik Férfivá, amikor képes feladni gyermeki önző énjét, képes önmaga fölé emelni egy célt és annak alárendelni életét. Amikor a férfi rájön arra, hogy életének értelmet csakis az adhat, ha valami önmagán túlmutató, önmagát túlélő dolog építésére áldozza önmagát. Amikor észreveszi, hogy a saját személyiségfejlődését és boldogulását ezen a feladaton belül tudja leginkább megvalósítani és nem akkor, ha önmaga minél magasabb szinten történő élvezetét akarja mindenáron biztosítani. Amikor „felveszi a szolgálatát”. Ennek persze a fordítottja is igaz. Szerintem nem válik Férfivá az, aki csak önmaga élvezetéért keres vagy épít

Manapság egyre több nőtől lehet hallani a kérdést, hogy hol vannak a férfiak? Mi lehet ennek az oka?

Érdekes, hogy mind férfiak mind nők tömegei felteszik már ezt a kérdést. Fontos látni, hogy ezt a kérdést nem a férfiakkal állandóan versengő, a férfiakat degradáló nők, hanem férfiakat érékelő, a férfi-értékekekt fontosnak tartó nők teszik fel. Én azon az állásponton vagyok, hogy az okokat, hogy miért jutottunk idáig, egyáltalán nem akarom firtatni. Azért nem, mert könyvek és tanulmányok garmadája született ebben a témában, miközben a helyzet egyre csak romlik. Azért sem szeretném ezt firtatni mert olyan globális méretű problémákba ütköznénk melyek a mi szintünkön, az egyszerű ember szintjén, kezelhetetlenek. Én abba hiszek, hogy ezek a problémák melyek férfi és nő között valamint a férfiasság megnyilvánulásában keletkeztek, mindenkinek elősorban egyedi problémája lehet és egyedileg kell tudni megoldani, illetve azzal a társsal akivel szövetkezett egy életre a családban, illetve a baráti körben. Csökkenteni kell a közös felelősséget, azt, hogy mindenért az állam, a bizottság, az elnökség, a tanács, a család, a férfik vagy a nők a hibások. Egyéni felelősség van, ezek adódnak össze. Önmagunkért, a céljainkért, a szövetségesekkel való kapcsolatainkért mi vagyunk a felelősek. Rá kell jönni, hogy a szerelmet és a szeretet is csak tudatosan lehet megtartani és ápolni. Ma mindenki arról beszél, hogy ha szeretet lenne, minden lenne és valahogy kihagyják azt a részét, amiért ők a felelősek. Hogy ez nem csak úgy lesz, folyik az égből és valaki elterelte... Ez a tetteinkből a viszonyulásunkból termelődik, amivel olyan értéket adunk másoknak amit valóban értékelnek, amitől felnéznek ránk, ami táplája a szeretet tüzét... Nem akarjuk annak az okait firtatni, hogy „hová tűntek a férfiak?”, hanem okafogyottá akarjuk tenni a kérdést! Arra motiváljuk a férfiakat, hogy tegyük a dolgainkat, és férfiasan elkezdünk lépkedni, egyik lépést a másik után. Nem a nőkben keressük a hibát, nem a világot szídjuk. Azon a fronton keresünk kiutat, amelyiket mi magunk befolyásolunk. És ez elsősorban a mi belső fejlődésünkről szól, utána arról, hogy konkrtéan mikor kelünk és fekszünk és mit teszünk közben otthon és máshol.

Összefoglalásképpen: három szó. FÉRFI. MINTA. PÉLDA. Először is férfivá kell válni, férfiként kell értékeinket valami felettünk álló szolgálatába állítani. A Férfi minta, a családban örökíthatő modell, amelyet a közel élők szívnak magukba. Ez a minta lehet boldogságuk alapja, ez alapján tehetik értelmessé a felnőtt életüket. A férfi-minta egyértelműen az apa szerephez kötődik. A férfinak dolga, férfiként a tágabb környezetének példát mutasson, hogy olyan értékes életet éljen amely tágabb környezetének példaértékű azáltal, hogy milyen felelősségeket vállal, milyen jövőbe mutató stratégiák mentén éli az életét, hogy úgy viszonyul a többi dologhoz és, hogy tudja, több száz év múlva is van élet. A példa és a minta nem ugyan az! A példa az érték közvetítés kifele a világ fele, a minta a családban hat vagy a követést vagy az elutasítást váltva ki. Elég erre a háromra koncentrálni, tudatosan javítani ezeket. Ezek megfelelő itinert adnak a családban, a munkahelyen, a baráti körben, a tágabb közösségekben. Férfinak, mintának, példának lenni! Mert ne feledjük, akárhogy is élünk, viselkedünk, így is úgy is példa és minta leszünk a körülöttünk élők számára. Ez nem tőlünk függ. A férfi, a minta és a példa mindősége áll rajtunk... És csakis rajtunk...

A Férfiak Klubja megtalálható ITT
Képforrás: Canva Pro adatbázis. 
 
[ 3779 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x