Mi is az a matyóhímzés?
Címlap / Kultúra / Mi is az a matyóhímzés?

>

Mi is az a matyóhímzés?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Mezőkövesd lakóinak, a matyóknak népviselete, hímzéstechnikája egészen különleges sajátosságokat mutat. Annak ellenére, hogy a legszegényebb térségek egyike volt, színes és pompás viseletük jómódúságot sugallt.  

A matyók az 1870-es években kezdtek hímezni, először csak lepedővégeket, később a legénying lobogós ujját, majd pedig a surcnak nevezett, keskeny női vagy férfi kötény alját.

Eredetileg egyszerű vászonhímzéseket használtak, piros és kék, fénytelen pamutfonallal. A legismertebb motívumok a rózsa, a "cipe" (cipő), a madár (kedvelt volt a kakas motívum), a "macskafark", azaz csigavonal, valamint a körök, bimbók voltak. A kompozíció tömör, zsúfolt volt: bokorminta vagy végtelen sor. A középen lévő nagy rózsákat alul és felül kisebb motívumok (pl. páros "cipe"-k, összekötő hurok, csigavonal) egészítették ki.


Fiú matyó népviseletben az 1942-es BNV-n. Kép forrása: Fortepan / Fortepan


Később a férfi szűcsök által az ún. szűcshímzéssel készített bőrruhákat díszítő "matyórózsa", "szívrózsa", "cserfarózsa", tulipános levelek, bimbók használata is hatott a női hímzésre. A motívumoknak tengelyes (egy tengelyből ágaznak ki a levelek, virágok), vagy térkitöltő (egymástól független, egymás mellé rajzolt díszítőelemek) elhelyezésűek lettek.

A pamut- és gyapjúfonal mellett tarkább, fényesebb szűcsselyemmel is kezdtek dolgozni, s áttértek a több szín használatára. Eleinte öt színnel (piros, kék, sárga, zöld, fekete), később még többel (a piros és a zöld más árnyalataival, valamint a lilával kiegészítve az előbbieket) hímeztek.

A színek jelentése

A fekete a matyó viseletben a föld színe, melyből a termés, az élet sarjad. A piros az öröm, a sárga a nyár, a Nap színe, a kék a bánaté, az elmúlásé. Az első világháborút követően jelent meg a matyó hímzésben a zöld, mint a gyász színe. A háború halottaira való emlékezésül zöld folyókával hímezték körül a kötényeket. A matyó hímzés összképe úgy hatott, mint a zöld mezőben tarkálló virágok.

A hímzéseket az íróasszonyok tervezték, rajzolták elő, s terjesztették. A matyó íróasszonyok legismertebb képviselője Kis Jankó Bori (1876-1954.) volt, aki kiérdemelte a "népművészet mestere" címet, s magas állami kitüntetésben részesült. 


Matyó kézimunkaárusok kirakodóvására a budapesti Blaha Lujza téren, 1941. Kép forrása: Fortepan / Koncz Nándor

  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon





 
 
[ 15221 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x