Maharishi Ájurvéda tanácsok télre - Illatterápia
Címlap / Kütyü és tudomány / Maharishi Ájurvéda tanácsok télre - Illatterápia

Maharishi Ájurvéda tanácsok télre - Illatterápia

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-19

A tél tehát az ájurvéda szerint a váta dósa időszaka. A hideg, csontig hatoló szél, a száraz, fagyos idő tehát a szervezetünkben lévő vátát fokozza, vigyázzunk hát rá, főleg a vátá testtípusúak, nehogy egyensúlyzavart szenvedjünk. 


Rendezvénynaptár
A tél tehát az ájurvéda szerint a váta dósa időszaka. A hideg, csontig hatoló szél, a száraz, fagyos idő tehát a szervezetünkben lévő vátát fokozza, vigyázzunk hát rá, főleg a vátá testtípusúak, nehogy egyensúlyzavart szenvedjünk.

Melyek a vátá egyensúlyzavar jelei? Szellemi jelek a szorongás, a túlzott szellemi aktivitás, a türelmetlenség, a depresszió. Az álmatlanság, az erőteljes fáradtság, a rossz étvágy a vátá zavar magatartásbeli jelei. A testünk székrekedéssel, kiszáradt, kirepedezett bőrrel jelzi a vátá kiborulását. Emellett hasi puffadást, ízületi gyulladást, izomgörcsöt vagy menstruációs zavarokat, idegi fájdalmakat is okozhat az egyensúlyát vesztett, túlsúlyban lévő vátá.

De milyen is a vátá típusú ember? A vátá testtípus jellemzői: vékony, könnyű testalkatú, gyorsan mozog és cselekszik, alvása felszínes, könnyen lelkesedik, élénk képzelőerővel bír, de ingerlékeny is és a hangulati ingadozások sem ismeretlenek számára. S bár gyors a felfogása, hamar is felejt. Végtagjai gyakorta hidegek, ahogy orra is, s fizikai és szellemi energiája hirtelen robbanásszerűen tör elő, de hamar kimerül. A szertelenség, az hogy valaki mindenfélébe belekezd, de nem fejezi azt be, jellegzetes vátá adottság. Természetesen ritka a tiszta vátá testtípus, mint ahogy a tiszta pitta vagy kapha is, legtöbbször a testtípusok keveredését figyelhetjük meg az embereknél, például valaki vátá-pitta vagy vátá-kapha testtípusú vagy akár vátá-pitta-kapha, amit három dósás típusnak neveznek, ez sem túl gyakori. S ne felejtsük el, hogy vátá északban mindannyiunknak vigyáznunk kell a vátára, hisz ilyenkor ez a minőség természetesen növekszik a szervezetünkben, bármely testtípusúak legyünk is.

A szervezetünkben felhalmozódott vátát étkezéssel, napirendünk felépítésével, az alvás hosszának és idejének szabályozásával, aromaterápiával egyensúlyozhatjuk. Amint már előző írásunkban erről számot adtunk, minden ami ellentétes a vátával, az csökkenti azt, azaz segít egyensúlyban tartani. Ilyenek például az ételek közül az olajosak, a magvak, a főtt, meleg ételek, meleg italok, vátá évszakban tehát ezeket részesítsük előnyben. Az édes, savanyú és sós ízek, illetve a nehéz, olajos és forró ételek kapjanak helyet elsősorban étrendünkben.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 4439 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x