Mézeskalács és szaloncukor házilag
Címlap / Asztalra / Mézeskalács és szaloncukor házilag

Mézeskalács és szaloncukor házilag

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-29

Érdemes ma elkezdeni a fára kerülő, házilag készítendő díszek sütését-főzését.  

Ízléses és szép karácsonyfa díszekre vágysz? Csináld magad!

A házi mézeskalács egyszerű és gyors receptje

Hozzávalók:
50 dkg liszt,
25 dkg cukor,
3 tojás
4 evőkanál langyos méz
1 kávéskanál szódabikarbóna, kevés őrölt fahéj,
1 kávéskanál tört szegfűszeg,
A díszítéshez:
Mandula, mazsola, dió, cukros tojásfehérjehab.

A lisztet, cukrot, a tojást és a mézet a fűszerekkel masszává gyúrjuk, majd egy másfél centis lepénnyé nyújtjuk. Tetszés szerint formára szaggatjuk - csillag, baba, szív, vagy ami épp van. Formavágó híján akár késsel is kivághatunk kis formákat, vagy egyszerű lapocskákból kis betlehemest is formázhatunk.

A rávalókat apróra vágjuk, (dió, mogyoró, mazsola) és rászórjuk.
Cukros tojáshabbal megtöltött tortanyomóval is díszíthetjük, ezzel ragasztani is lehet az elkészült lapokat.
A kész formákat kikent, kilisztezett tepsiben közepes lángon szárazra sütjük, vigyázva, hogy ne égjen meg a mazsola. Ha mézesünket karácsonyfadísznek szánjuk, sütés előtt kötőtűvel átlyukasztjuk a tésztát. A süti a fán meg fog keményedni. Ha el akarjuk fogyasztani, tartsuk fémdobozban!


Szaloncukor házilag

Hozzávalók:

1/2 kg cukor,
1/2 kg tejpor,
10 dkg kakaó,
15 dkg öregre vágott dió esetleg mogyoróval keverve,
15 dkg vaj, 
1/2 dl rum (vagy rum aroma)

A cukrot feltesszük 1.5 dl vízzel főzni, 3 percig forraljuk, utána hozzáadjuk a tejport és a kakaóval fél percig főzzük, majd levesszük a tűzről. Bedobjuk a diót és a rumot, majd folytonos keverés emllett a vajat. Mikor már sűrűsödik, kivajazott tepsibe öntjük, két napig hagyjuk száradni, majd kockára vágjuk. Legkésőbb három nappal karácsony előtt neki kell állni!

A kész cukrokat selyempapírba kell csomagolni, úgy, hogy téglalapokat vágunk ki, majd a két rövidebb szélét kirojtozzuk ollóval és a közepére tesszük a szaloncukor kockát és a becsomagolt drabot alul-felül megcsavarjuk. Aki szeretné színes alufóliába csavarhatja, de az is elegáns, ha csak a selyempapírban akasztjuk a fára.

Gyümölcskarikák: mandalák a fán

Ha még ma elkészíted, akkor a fára is akaszthatod őket! Vágj nagyon éles késsel papírvékony szeleteket narancsból, almából és citromból úgy, hogy a keresztirányú rajzolatuk látszódjon. Rendezd őket egy rácsra (például a hűtőrács megteszi) és tedd a fűtőtest fölé száradni. Néhány nap alatt kiszáradnak a karikák, és fel lehet őket fűzni. A hő hatására egyedi formákat is öltenek, nem csak a díszítéshez, de a csomagoláshoz is használhatod őket. Ha esetleg penészedni kezdene, akkor tedd szellősebb helyre, és magasabbra a radiátor fölé! (Gyorsabban megy, ha alacsony hőfokra előmelegített sütőbe, teszed és nyitott sütőajtónál kezded el szárítani, illetve a szeletekből a levet enyhe nyomással konyharuhák közé téve finoman kinyomkodod!)

Mindegyik receptet kipróbáltam, bátran elkészítheted!
  
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 29748 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x