Asszonyok hatalma
hirdetés
Címlap / Otthon / Asszonyok hatalma

Asszonyok hatalma

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-24

Az ökofaluról szóló cikkben - Álom és valóság - Ábel a megtervezett földi paradicsom magyar lehetőségeit fogalmazta meg. Ebben a földi édenkertben minden újra a helyére kerülne, ember és természet harmóniában élhetne egymással, mindenkor figyelembe véve, hogy az együttműködés nélkül sivataggá változtathatjuk földünket. 

 

Rendezvénynaptár
Ebben a földi édenkertben minden újra a helyére kerülne, ember és természet harmóniában élhetne egymással, mindenkor figyelembe véve, hogy az együttműködés nélkül sivataggá változtathatjuk földünket. Vajon a véletlen műve-e, hogy a „falu”-ban éppen Ábel gazdasága kapta a Cseresznyéskert nevet? Németh László Cseresznyéskertje elrettentő példa lehetett volna arra, hogy asszonyi tervezés nélkül a legszebb terv is szétmállik. Asszonyi kéz fogja a muskátlit augusztus végén kiteleltetni, majd tavasszal újra kiültetni, s ha igazán muskátlis ablakokat szeretnénk látni, az bizony 5-6 óra munka ültetéskor, majd napi locsolást jelent. Ugyanilyen időigényes a konyhakert: zöldség, gyümölcs, virágok, mind-mind állandó odafigyelést kívánnak. Tévés-videós világunkban felnőtt asszonyaink azonban többet foglalkoznak fogyókúrával, divattal, műkörömmel, mint a virágok és gyermekek egyedi igényeivel.

Összeegyeztethető-e a muskátlis ablak és a minimális luxus, amire minden asszonynak szüksége van a mai világban?

Erre ma még nem tudunk válaszolni, legalább példaértékű kezdeményezéseket kellene látnunk, ahol valóban az asszonyokat is bevonják a tervezés munkáiba.

Amerikai filmekben tetőtől talpig felöltözött férfiak mellett az őserdőkben kombinés, magas sarkú cipőkben tipegő nők jelennek meg. Így képzeljük a természettel való kapcsolatot, s a kullancs- és szúnyoginvázióból valós vagy képzelt betegségekbe menekülünk. S akkor már következik a vegyszeres szúnyogirtás, ezáltal a madarak elköltöznek arról a tájról, és végeláthatatlan menetben gördül szekerünk a jól ismert kapitalista luxusvilág felé, ahol egyesek palotákban laknak, mások az utcasarki közért előtt isszák kis reggeli pálinkájukat, hogy erőt merítsenek újra eladni munkaerejüket.

Képzelet és valóság
Úgy indultunk két kisgyerekkel az ökofaluba, hogy azt képzeltük, ennivalót nem kell magunkkal vinnünk. A csecsemő anyja tejét issza, gyümölcsöt, zöldséget egy faluban mindig lehet találni, s az ír származású apuka is vásárolhat csirkét, tojást, sajtot, tejet, ha fehérjére van szüksége. Vajas kenyér volt a táskánkban, paprikát, paradicsomot majd út közben veszünk.

Tejet és sajtot valóban tudtunk vásárolni. Kenyeret házigazdánk sütött. Zöldséget azonban a tizennyolc kilométerre lévő városban vásároltak a TESCO-ból. Krumpli, bab, tejföl, tészta, liszt ugyancsak onnan került a jól felszerelt kamrába és elektromos hűtőszekrénybe. Szilvát találtunk a ház melletti fán, abból jól lakhattunk, a két éhes gyermek is szívesen ette – nem lehetett panasz az emésztésére.

Ennyire felkészületlenül indultunk az ismeretlenben kisgyerekekkel? – kérdezhetnék logikusan.

Nem. Talán nem ennyire. Vályogépítő tábort hirdetett házigazdánk, s azt, hogy befizethetünk az étkezésre, szállásra. Családunknak saját házát ajánlotta fel – térítés nélkül. Csodás, kényelmes jurta-sátrakkal várták a vendégeket, de volt, aki saját sátrában lakott kislányával. Némi, budinak nevezett illemhely is épült, de a férfiak leginkább a környező természetet használták. Ez a nők számára azért volt nehéz, mert éppen leguggoltunk volna, amikor megjelent a látómezőben a környék valamelyik férfilakója, s mi már nehezen tudunk „virágot szedni” ilyen látvány mellett. (Gyerekkoromban még anyukám megtanított, hogy úgy tegyek, mintha virágot szednék, ha kirándulás közben valaki arra sétál, de ezt is csak szoknyában lehet tenni, a lehúzott nadrágból kiviláglik a két kerek hold.)

Ha magam mentem volna, a jurta-sátor ideális alvóhelynek bizonyul, tudok alkalmazkodni a többiekhez, buddhista elvonulásokon nem tömött matracon, hanem vékony laticelen feküdtünk egymás mellett férfiak, nők, és senki sem zavarta egymást, nem panaszkodott az elhelyezés miatt még a hideg, esős lengyel hegyi táborokban sem.

Így azonban saját ágyam volt, s a családom ugyancsak minden igényt kielégítő módon pihenhetett a közelemben, reggel tejet, kávét, teát készíthettem nekik, mintha otthon lennénk.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 1803 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x