Messiásvárók
hirdetés
Címlap / Psziché / Messiásvárók

Messiásvárók

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-10

Advent a Messiásra várás időszaka. A négy hetes "szent időt" az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e között ünnepeljük. 


Rendezvénynaptár
Advent a Messiásra várás időszaka. A négy hetes "szent időt" az András napjához legközelebb eső vasárnap és december 25-e között ünnepeljük. Ez az egyházi év kezdete. Vidéken sok helyen ilyenkor a Szent család képét hordják házról házra. Ebbe az időszakba esik Miklós napja és Luca napja is, amikhez külön szokásrendek kötődnek. A legtöbb vidéken ilyenkorra teszik a disznótort is.

A hagyományos adventi gyertya lila színe a remény szimbóluma. A múlt században a karácsonyt megelőző négy hétben az emberek böjtöt tartottak, amelyet éjféli harangszó hirdetett. Az advent kezdete egybeesik az egyházi év indulásával. Az elnevezés a latin adventus – megérkezés, eljövetel – szóból ered, Jézus eljövetelére való várakozás időszakát jelenti. Az advent tehát az ünnepekre való felkészülés időszaka.

Az adventi koszorú alapja az örökzöld ág, a hajlékony vessző, amelyet mohával, fenyővel egészítenek ki. A koszorú mágikus jel, az örökkévalóság, a tökéletesség kifejezője. Többnyire piros szalaggal díszítik, de megjelenik rajta az arany, ezüst, illetve a telet, havat idéző fehér. Ezt egészíti ki a toboz, a makk, a mákgubó, egyéb száraz termések, ízlés szerint. A modern készítők az utóbbi időkben már négyzet alakú koszorúkat is készítenek. Manapság az adventi koszorú mérete, díszítése sokszor státuszszimbólumként jelenik meg a lakókörnyezetben, mutatva az otthon gazdáinak társadalmi, anyagi helyzetét.

Az adventi koszorú készítése a 19. században jött divatba. Johann Wichern hamburgi lelkész 1860-ban otthonának halljában a mennyezetre hatalmas fenyőkoszorút erősített, amelyen 24 gyertya volt, minden adventi napra egy. Hívei hamarosan elterjesztették ezt a szokást. Később csak négy gyertyát helyeztek el a koszorúra. Bod Péter a középkori szimbolikus szerint "Krisztusnak négy adventusa, eljövetele vagyon: Midőn a testben megjelent. Midőn a szívbe bészáll és az embert megtéríti. Midőn halála óráján elmégyen az emberhez. Midőn eljön az utolsó ítéletre."

Az adventi felkészülés idején szokás az adventi koszorún lévő gyertyagyújtás. A gyertyagyújtás megismétlődhet minden adventi héten (lehetőleg szombaton vagy vasárnap) vagy akár minden este. A legelső adventi vasárnap egy gyertyát gyújtanak meg, a másodikon kettőt és így tovább. Az adventi koszorú négy gyertyája advent négy vasárnapját jelzi. A sorban meggyulladó gyertyák növekvő fényének jelentése, hogy karácsonyhoz közeledve múlik a bűn sötétsége és nő a fény. S karácsonykor eljön maga a fény. A fenyő örökzöld levelei emlékeztetnek Jézus halált legyőző örök szeretetére.

A virágkötő szakmát művelői valamint a nagyközönség számára meghirdetett idei virágkötészeti divat, az idei divatszínek, amelyek az arany, az ezüst, a fehér, a bordó.

Váraljai


 
 
[ 4219 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x