Részeges nők, alkoholista asszonyok
Címlap / Psziché / Részeges nők, alkoholista asszonyok

Részeges nők, alkoholista asszonyok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-08-13

Az alkohol nagyon veszélyes, mert az eleinte csak a szórakozás részeként fogyasztott alkohol nagyobb mennyiségben fogyasztva, már öncélú, pusztító szenvedéllyé válhat. Pedig a közelmúltban készült vizsgálat adatai alapján a felnőtt népesség 85,2%-a alkalmanként vagy rendszeresen fogyaszt alkoholt. Az érintettek között rengeteg a nő! 

 


Az alkohol már kis mennyiségben is zavart okoz a memória és a figyelem terén. Csökkenti az ítélőképességet és az önkritikát. Nagyobb mennyiség elfogyasztása után kinél-kinél más reakciók lépnek életbe. Van akinél ingerlékenységet, agresszivitást vált ki, a reflexek nem működnek pontosan, később hányás, rossz közérzet következik be, majd a teljes tudatborulás és a mély alvás.

A betegség tünetei az orvos szemével:
Az ébredés utáni ún. másnaposság erős fejfájással, gyomorégéssel, rossz közérzettel, lelkiismeret-furdalással párosul. Az alkohol hosszú távon maradandóan roncsolja a szervezetet. Tönkreteszi az ereket, a vesét, a szívet, a májat, a látóideg károsodása vakságot okoz, ideggyulladások, remegés jelentkezik. A legtöbb alkoholista májzsugorodásban hal meg. A halál előtti utolsó stádiumban az alkoholista szinte értelmi fogyatékossá válik (feledékeny, ítélőképessége csökken, érzelmileg közömbössé válik, kóros hazudozás, érzékcsalódások lépnek fel, a gondolkodás lelassul).

Csontrészeg csajok, piás pasasok
Az alkoholfogyasztás, és a mértéktelen alkoholfogyasztás alakulásának egyik legfőbb becslési alapjául szolgál az egy évben elfogyasztott egy főre jutó alkohol mennyisége, ezek az adatok azonban csak országos szinten hozzáférhetőek. A nemek közötti különbség vizsgálatára csupán az alkoholfogyasztással kapcsolatos problémákra utaló statisztikai adatok alkalmasak. Az összehasonlító táblázatok növekedést mutatnak, és azt mutatják, hogy a férfiak közel háromszorosa érintett a nőkhöz képest, és a számok folyamatosan nőnek, az arány jelentős változást nem mutat. Ma már az alkoholisták több mint egynegyed része nő. Míg a férfiak között az alkoholisták száma az 1980-hoz képest 4,6-szorosra nőtt, addig a nők esetében ez a növekedés több mint ötszörös volt. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy 1990-től csekély mértékben csökken a női alkoholizmus növekedési üteme.

Piások a sitten: nők és férfiak!
Az alkoholos befolyásoltság számos bűncselekmény jegyzőkönyvében szerepel. Egy-egy felhajtott korty beláthatatlan következményekkel járhat, még akár autóba sem kell ülnünk egy-két pohár után. Az elmúlt években a nők által elkövetett bűncselekmények között nőtt azoknak a száma, amelyeknél alkoholos befolyásoltságot állapítottak meg.

Alkoholizmus: fokozatok és gyógyulás
A nyilvántartott alkoholisták számát elsősorban az alkoholgondozói hálózat kiterjedtsége befolyásolja. Különösen fontos ezt figyelembe venni olyan időszakban, amikor az alkoholisták becsült számának folyamatos növekedése mellett csökkent a kezeltek és a nyilvántartottak száma, és amikor a kezeltek és a nyilvántartottak száma a töredékét sem teszi ki az alkoholisták becsült számának. Éppen ezért különösen figyelemre méltó, hogy a nyilvántartott alkoholista nők száma abszolút értékben 78%-kal, és az összes nyilvántartott alkoholistákon belüli arányok is 64%-kal nőtt az elmúlt másfél évtizedben.

A fenti adatok egyértelműen utalnak arra, hogy az utóbbi években a nők között egyre nagyobb mértékben terjedt az iszákosság. Bár feltételezhető, hogy a nők között a mértéktelen ivók aránya sokkal kisebb mint a férfiak között, a haláloki adatok, az elítéltek száma, az alkoholisták becsült száma, és a nyilvántartott alkoholistákon belüli arányuk is mind arra utalnak, hogy a mértéktelen ivás a nők között sokkal erőteljesebben növekedett az elmúlt években, mint a férfiak között.

Nézzük a kulcsfogalmakat!
absztinens - soha nem iszik semmit
alkalmi ivó - legfeljebb havonta egyszer iszik, és a kérdezést megelőző héten nem ivott,
társasági ivó - legfeljebb havonta egyszer iszik, és a megelőző hét alkoholfogyasztása 100%-os tiszta szeszben 0,1-1 dl volt,
mérsékelt ivó - legfeljebb havonta egyszer iszik, és a megelőző hét alkoholfogyasztása nem haladja meg az 1,5 dl-t,
rendszeres ivó – hetente többször, vagy ritkábban isznak alkoholt, és az előző hét alkoholfogyasztása 1,6-2,5 dl volt,
veszélyeztetett ivók – hetente többször isznak, és a megelőző hét alkoholfogyasztása 2,6-3,5 dl volt,
súlyos ivók - napi rendszerességgel isznak, és előző heti alkoholfogyasztásuk nagyobb mint 3,5 dl 100%-os tiszta szeszben számolva

Absztinens és nagyivó nők
Összegezve a az absztinens és nagyivó nőkre vonatkozó adatokat, a vizsgálat alapján a következők mondhatók el:
Az absztinens nők egyértelműen az idősebb korcsoportokból kerülnek ki. A közöttük a legmagasabb az alacsony iskolai végzettségűek, a kvalifikálatlanabb munkát végzők, valamint az inaktívak és eltartottak aránya. Alacsonyabb az átlagjövedelmük, és általában rosszabbak az életkörülményeik, mint a többieknek. Ennyiben hasonlítanak az absztinens férfiakhoz. Ugyanakkor a férfiaktól eltérően kevesen laknak Budapesten, és sok közöttük a falvakban lakó. Közel kétharmaduk érzi magát betegnek, közöttük a legmagasabb a mentális betegségek aránya, közöttük a legnagyobb a rendszeres gyógyszerszedők aránya. Az absztinens nők 11%-a betegség nélkül is szed gyógyszert, és magas közöttük a nyugtatót szedők aránya is. 12%-uk járt, vagy jár jelenleg is idegorvoshoz, és 5,5% azok aránya, akik már foglakoztak az öngyilkosság gondolatával.

Csak a nők 6%-a tekinthető nagyivónak
Leggyakrabban, és legnagyobb arányban bort isznak. Bár valamelyest fiatalabbak az absztinenseknél, átlagéletkoruk magasabb a minta átlagánál. Hasonlóan a nagyivó férfiakhoz, közöttük is kevesebb a jelenleg egyedül élő, de többnek volt már válás az életében. Foglalkozási és iskolai adataik arra utalnak, hogy vagy az alacsonyabb rétegekből (alacsony iskolai végzettség, kvalifikálatlan fizikai munka, rossz szociális körülmények), vagy a felsőbb társadalmi rétegekből (felsőfokú végzettség, vezető- értelmiségi munka, jó anyagi helyzet) kerülnek ki.

Míg a nagyivó férfiakat inkább jellemzi a falun, vagy kisebb városban lakás, addig a nagyivó nők többsége a fővárosban lakik. A nagyivó nők között gyakoribb a betegség, gyógyszerszedés, mint a társasági és mérsékelt ivók között, de az átlagosnál ritkábban járnak idegorvoshoz, ritkábban szednek nyugtatót, és átlag alatti a mentális betegségek előfordulása is. A vizsgálat alapján úgy tűnik, hogy a nagyivó nők két csoportból tevődnek össze. Az egyik csoport az absztinensekhez hasonló társadalmi jellemzőkkel rendelkezik (alacsony iskolai végzettség, kvalifikálatlan munka stb.), a másik csoport azonban a magasabb iskolai végzettséggel rendelkező, vezető állású, értelmiségi nők csoportja. A lakóhelyi adatok arra utalnak, hogy az ivás "választása" a nők esetében mindenképpen a városi életformával jár együtt. Míg azonban a férfiaknál az alkoholfogyasztás teljesen helyettesíti, vagy elfeledteti az egyéb szervi és mentális problémákat, addig a nagyivó nőknél csak a mentális problémák mérséklődnek.

A nemek közötti különbség arra utalhat, hogy a női alkoholizmus, mint a társadalmi konvenciókat mélyebben sértő viselkedésforma, olyan deviáns karriert jelent, amely az érintett nőket sokkal erősebben deszocializálja, mint az alkoholista férfiakat. Az átlagnépességhez képest gyakoribb az alkoholbeteg nők között a kriminalitás és a mentális betegségek aránya is.

A TÁRKI adatai alapján

Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 13877 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x