A Karácsony szeretetnyelve
hirdetés
Címlap / Psziché / A Karácsony szeretetnyelve

A Karácsony szeretetnyelve

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-11

Az Ünnepek közeledtével, tudatosan vagy öntudatlanul, de újra értékelődnek kapcsolataink bennünk. Jobban megnyilvánul, hogy kik a közel állók és kik kevésbé. Legyenek azok családtagok, vagy ismerősök, mindenki valamilyen emlék és érzelem alapján rangsorolódik az emlékezetünkben. A kapcsolataink minősége nyer ezen ünnepen "formát". 


Rendezvénynaptár

Mindenkinek, aki számunkra kedves, szeretnénk valami emlékezetes ajándékkal kedveskedni, annak érdekében, hogy az Ünnep igazán Ünnep lehessen. Az ajándék általában valamilyen tárgyi-anyagi jellegű dologban nyer formát, néha a helyén, néha eltúlozva, kompenzálva a kapcsolat iránti lelkiismeret furdalásunkat.

Szív


Pedig létezik egy más típusú ajándékozási lehetőség is, mely az úgynevezett Szeretetnyelveinkben fejeződhet ki
. Ezeket először Gary Chapman írta le. Mely megmutatja azt is, hogy Ki mennyire áll közel hozzánk, de ugyanakkor a személyre is koncentrál, szeretetteljesen.

Ezek a szeretetnyelvek többféleképpen nyilvánulnak meg.

  • Elismerő szavak - dicséret, bók, bátorítás, empátia, beszélgetés.
  • Ajándékozás - ami önmagunk és az időnk odaajándékozását is jelenti, nem csak tárgyak ajándékozását. Természetesen nem az anyagi értéke a lényeges.
  • Szívességek, egymás számára történő szeretet cselekedetek - házimunka, feladatok átvállalása stb.
  • Minőségi idő - ami annyit jelent, hogy teljesen az egymásra figyelésre szánt, a külvilágot teljesen kizáró idő. Lényege az együttlét. Az egy légtérben, de különböző dolgokkal eltöltött idő nem ilyen. Ide tartozik a közös tevékenység, a meghitt beszélgetés, az érzelmek kölcsönös kifejezése.
  • Testi érintés - ne csak párkapcsolatra gondoljunk itt, hanem minden emberi kapcsolatra, és hogy melyik milyen szinten igényelheti. Egy barátságban is fontos lehet a testi érintés.

Mindenki felfedezheti magában és a másikban, hogy milyen szeretetnyelvet beszél, és ennek alapján változtathat, jobbíthat, tökéletesíthet kapcsolatain. Csupán egy kicsivel több odafigyelést igényel, hogy a társ, barát, vagy ismerős, mikor örült a találkozásunknak legjobban, és akkor melyik típusú „nyelven” beszéltünk mi?

Piros


Karácsonykor, amikor ajándékozni szeretnénk, ezek alapján is végig gondolhatjuk szeretteinket. Ki melyik „ajándéknak-szeretetnyelvnek” örülne a legjobban. Amennyiben ez alapján ajándékozunk, a legjobb és legértékesebbet adhatjuk szeretteinknek. Természetesen, ha végig gondoljuk, hogy mindegyikből egy megfelelő mennyiségű-minőségi lenne a legjobb, akkor a saját szeretetnyelvünk kimutatása és a megajándékozandó szeretetnyelve biztosan találkozik. Az Ünnep mindkét fél számára emlékezetes marad, a kapcsolataink fejlődhetnek általa, az Ünnep valóban a Szeretet Ünnepe lesz.

A Szeretetnyelvek ismerete, saját és környezetünkben élők szeretetnyelvének felfedezése, nemcsak az ünnepek alkalmával, hanem a hétköznapok kapcsolatainak és a családi-, és párkapcsolatok jobbítására lehetőség.

Czakóné Molnár Ágnes, családterapeuta

(Fotók: Gáspár Kati)
 
 
 
[ 3103 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x