Hogyan vásároljunk hálózsákot?
hirdetés
Címlap / Szépség-Egészség / Hogyan vásároljunk hálózsákot?

Hogyan vásároljunk hálózsákot?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-10-24

Bármilyen hálózsákon egy sor hõmérsékleti adatot találsz, amik lehetnek megtévesztõek is. Vegyük például az Ajungilak norvég hálózsákgyártó Igloo Traveller termékét, mely a legtöbb Baraka túrára megfelelõ : -5 / 0 / +20 ºC  

 

Rendezvénynaptár
Hõmérsékleti értékek

Bármilyen hálózsákon egy sor hõmérsékleti adatot találsz, amik lehetnek megtévesztõek is. Vegyük például az Ajungilak norvég hálózsákgyártó Igloo Traveller termékét, mely a legtöbb Baraka túrára megfelelõ : -5 / 0 / +20 ºCA -5 ºC-os jelölés nem azt jelenti, hogy nyugodtan alhatsz ilyen hidegben, hanem azt, hogy megúszod fagyási sérülések és kihûlés nélkül, de valószínûleg fázni fogsz; a -5-0 ºC közti sáv a hálózsák extrém tartománya. Egy hálózsák vásárlásánál mindig a „komfort tartományt” kell keresni, mert ez a valódi fokmérõje a hálózsáknak. Ebben az esetben ez az érték 0-20 ºC közti, tehát egy átlagos ember ebben a hõmérsékleti tartományban fog jól aludni a hálózsákban. A kellemes alvás felsõ határa példánknál maradva 20 ºC, ami felett már képtelenség megmaradni a zsák rejtekében.

A hálózsákokon feltüntetett értékek persze nem teljesen szentírások, mivel ezeket a gyártók saját módszereik szerint tesztelik, valamint mindenki hõérzete eltérõ. Tehát van aki ugyanolyan hálózsákban nem fázik, de van aki már kezd dideregni. Ha fázós vagy, vásárolj egy kicsivel alacsonyabb komfortfokozatú zsákot magadnak! Egy európai barakás túrán általában soha nincs +5 ºC-nál hidegebb éjszaka, ezért egy ilyesmi komfortfokozatú hálózsák megfelelõ lesz.

A különbözõ hõmérsékleti értékek alapján többféle hálózsákot különíthetünk el. Vannak nyári, három évszakos és téli hálózsákok. Nyári hálózsák való például egy trópusi utazásra, ahol biztosan nem lesz 15-20 ºC-nál hûvösebb, de egy európai utazásra három évszakos (tavasz-nyár-õsz) zsákot ajánlunk, mivel a hegyekben még nyáron is elõfordulhat 5 ºC vagy szélsõséges esetben akár 0 ºC. Egy magashegyi gyalogtúrára pedig olyan hálózsákot vigyél, aminek a komfortértéke a biztonság kedvéért legalább -10 ºC körül van.

Fontos azt tudni, hogy ha sátorban alszunk, akkor a sátor egy hideg éjszakán általában 10 ºC-ot „emel” a külsõ hõmérsékleten. Tehát ha odakint 0 ºC van, akkor bent a sátorban +10 ºC-ra kell számítanunk.

Ha hideg van és tökéletesen ki akarjuk használni a hálózsákunk összes meleg-megtartó képességét, akkor a zippzárt teljesen fel kell húznunk és jól be kell húznunk a nyaknál található zsinórokat. Tehát el kell tüntetni minden apró rést a nyakunknál, ahol a hideg levegõ beszökhet a zsák mélyébe.

Felöltözzek vagy ne?

A hálózsákok úgy mûködnek, hogy bennt tartják a test melegét azáltal, hogy egy jól szigetelõ réteget képeznek a test és a külsõ hideg levegõ közt. Ha túlságosan felöltözünk, akkor testünk melege csak arra lesz elég, hogy a vastag ruházatot átmelegítsük, de a hálózsák „befûtésére” már nem marad energia, tehát olyan, mintha nélküle aludnánk. Ezért hideg éjszakákon nem szabad túlságosan felöltözni, mert fázni fogunk. Maximum egy-két réteg alsó öltözetet használjunk a hálózsákban!

A hálózsák tömege, mérete és alakja

A jó nyári hálózsákok nagyon kicsik és könnyûek, jellemzõen 1 kg alattiak, a három évszakos zsákok tömege azonban már 1-1,5 kg közt mozog. A méretüket nagyban csökkentjük, ha ún. kompressziós tartózsákot kapunk a hálózsákhoz. Ez azt jelenti, hogy a tartó-tokon általában négy hevedert találunk, amiket ha jól összehúzunk, akkor a hálózsákban lévõ levegõt kinyomva jelentõsen csökkenthetjük a hálózsák térfogatát.

A hálózsákok különbözõ hosszúságban készülnek, ezzel igazodva az eltérõ testmagasságú emberekhez. Ha nem vagy 180 cm magas, akkor neked tökéletesen elég egy kisebb méretû hálózsák is, így nem képzõdik a lábadnál jelentõs „ûr”, amit egy hideg éjszakán úgysem tudnál kellõképpen felmelegíteni. Tanácsos hálózsák vásárlásakor mindenképpen kikérni egy szakképzett eladó tanácsát, hogy a kinézett hálózsák hossza passzol-e a magasságodhoz.

A hálózsák formája „múmia” típusú legyen; ez veszi fel ugyanis a legjobban az alakod és ez tartja a legjobban a hõt. Néha látni olyan hálózsákot, aminek külön újjai vannak; ennek mondanunk sem kell, semmi értelme, mivel sokkal kevésbé melegíthetõ fel, mint egy múmiazsák.

A hálózsák külsõ és belsõ anyaga

A modern hálózsákok külsõ anyaga általában poliészter alapú textil, ami nem vízálló, de különbözõ szerekkel impregnálható. Belül lehet pamut vagy szintén valamilyen mûszálas anyag, ami elvezeti a test páráját. A pamut belsõ bélés kellemes érzetet, otthonosságot kelt, de több helyet igényel. A mûszálas belsõ bélés nem annyira sugározza az otthonos melegséget, de mivel vékonyabb, ezért kisebb helyre van szükség az összecsomagoláskor.

A hálózsák töltete

A hálózsákokba kezdetben kacsa- vagy libatollat (pelyhet) töltöttek, de sokan ma is erre esküsznek. A nagyon meleg, téli zsákokban még ma is meglehetõsen elterjedt ez a hagymányos és természetes anyag. A ma gyártott modern hálózsákok anyaga azonban már az ún. holofill, azaz egy vattaszerû anyag, amely az ûrhajózás „mellékterméke”. Kicsire össze lehet nyomni, vizesen is tartja a meleget, gyorsan szárad és jól szigetel.

A hálózsák tárolása és mosása

Odahaza a hálózsákot semmi esetre se a hozzá kapott tokban tartsuk összenyomva, mert így szép lassan összetömörödik és már nem lesz olyan meleg, mint új korában. Otthon mindig nyissuk ki és válfára akasztva tegyük be a ruhásszekrénybe. Lehetõleg függesztve tároljuk! Ha útra kelünk és összecsomagoljuk a hálózsákot, akkor csak egyszerûen össze-vissza gyûrjük bele a tokjába, de úgy hogy a zippzár nincs behúzva, különben az összehajtott és behúzott zippzár tönkremehet.

A hálózsákot nem jó túl gyakran mosni, mert ezzel is tömörödhet a belsõ töltet és így veszít a szigetelõ képességébõl. A tapasztalt túrázók, hegymászók csak akkor mossák ki féltve õrzött hálózsákjukat, ha már kezd „szaga” lenni. Ha ez a pillanat nálad is elérkezett, akkor csakis hálózsákokhoz használatos speciális mosószert használj, amit a túraboltokban megvásárolhatsz.

Baraka

 
 
[ 7612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x