A 7 legerősebb stresszoldó módszer
Címlap / Szépség-Egészség / A 7 legerősebb stresszoldó módszer

A 7 legerősebb stresszoldó módszer

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A stressz, a szorongás, a túlpörgetettség, a feszített munkatempó és életritmus ma már szinte kivétel nélkül mindannyiunkra jellemző, holott egészségromboló hatásai nyilvánvalóak. Találd meg a számodra megfelelő módszert ahhoz, hogy a stresszes időszakokat is harmóniában, egészségesen tudd végigcsinálni: bemutatjuk a 7 legerősebbet! 

Felgyorsult életritmus
A túlhajtott életmód egyik jellemzője a gyors, kapkodó életritmus, ezen belül is a rendszertelen, esetleg rossz minőségű ételek (gyorsételek, kész- vagy műételek) fogyasztása, a kevés alvás és mozgás, és a valódi pihenés szinte teljes hiánya.  A szervezetünket, az agyunkat kávéval, energiaitalokkal, dohányzással próbáljuk még nagyobb teljesítményre ösztönözni, azonban ez előbb-utóbb visszaüt. A túlpörgetett test és lélek rövidesen kimerül és képtelen a feladatait rendesen ellátni: méregteleníteni, feldolgozni a táplálékot és pszichés élményeket egyaránt, megfelelően működtetni az immunrendszert stb. Ilyenkor jelennek meg a különféle allergiák, az elhúzódó vagy gyakran kiújuló betegségek, a túlsúly, a fáradékonyság és lelki szinten az apátia, közöny, ami váltakozhat az ideges, feszült szakaszokkal.

Felborult egyensúly
A hagyományos kínai orvoslás szemlélete szerint a mai életforma túlzottan „jang”: túl aktív, túl sok benne a cselekvés, a tevékenység, a stimuláció, túl sok inger ér bennünket nap mint nap vizuális, érzéki , és az információk, érzelmek szintjén egyaránt, ráadásul a táplálkozásunk is inkább jang irányba tolódott el (túl sok hús, cukor, alkohol, stimulánsok, kávé, drogok, dohányzás).  Egyensúly a természetben és az emberi testben, de a szűkebb-tágabb környezetünkben is csak akkor állhat be, ha egyforma mértékben szerepel benne a jin és a jang.

A jin pólust kell tehát erősítenünk, így például:
  • többet pihenni (tudatosan beiktatni a pihenőidőt is a napunkba)
  • hamarabb lefeküdni (pl. elalvás előtt meditálni egy rövidet vagy egyszerűen csak átgondolni a napunkat)
  • tudatosan kizárni a felesleges ingereket (pl. tv, erőszakos műsorok, folyamatos hangos zene hallgatása stb.)
  • tudatosan lelassulni és elegendő időt hagyni minden tevékenységre (különösen az evésre!)
  • felhagyni az esetleges maximalizmussal és elhagyni a felesleges, időrabló tevékenységeket
  • erősíteni a jint a táplálkozás révén is: gumós és gyökeres zöldségek, tengeri alga, gomba, finoman fűszerezett levesek, ginzeng, datolya, méz, gyógyteák
  • gyakran járni a természetben, erdőben
  • relaxációs, stresszoldó módszereket használni rendszeresen.



1. Testi-lelki lomtalanítás: méregtelenítés

Nagy ajándékot adunk magunknak, ha egyszerűen egy-egy napra visszahúzódunk az aktív hétköznapokból  és testi-lelki szinten méregtelenítünk. Ennek legfőbb eszközei egy rövid böjt, egy gyümölcs- vagy lénap beiktatása, a szaunázás, gyógyfürdőzés. A méreganyagok „lecsapolása” testi-lelki megújuláshoz vezet: új erőre kapunk, visszatér az életkedvünk, a tetterőnk és nem utolsósorban az immunrendszerünk is erősödik. Már egy ágyban, lustálkodással töltött nap is óriási jin-energiát adhat a túlfeszített időszakokban.

Nagy böjtkalauz >>

2. Endorfin-bomba: sport
A sport a stresszoldó módszerek királya: az, hogy a lelkünket is nyugtatja, tulajdonképpen csak kellemes mellékhatás. Az intenzív edzés erős méregtelenítő hatású, segít megszabadulni a felgyülemlett salakanyagoktól, és erősíti az egész szervezetet és az immunrendszert. A finomabb, „jinebb” mozgásformák, mint például az úszás, a séta vagy a tánc kellemesen elfárasztják a testet és nyugtatják a lelket. Mozgás hatására endorfinok szabadulnak fel, így boldogabbnak, energikusabbnak és elégedettebbnek érezzük magunkat, jobban alszunk és növekszik a stressztűrő képességünk is.

3. Egyensúlyba kerül a test és a lélek: jóga
Ha a sportot neveztük a királynak, a jóga a császár ebben a műfajban, ugyanis a testre, a lélekre és a szellemre egyszerre gyakorol jótékony hatást. Az ászanák végrehajtása gyakran komoly fizikai erőkifejtéssel jár, illetve bizonyos irányzatokban éppen erre esik a fő hangsúly. A jóga gyakorlásával a testi-lelki önismeret fejlesztése, a belső béke kialakítása, a személyiség fejlesztése és a valódi értékek kialakítása is lehetséges.

Az egyes irányzatok közül is különösen mély hatást érhetsz el a Himalája jógával. Ha érdekel, kattints ide >>

4. Erőteljes azonnali hatás: fülakupunktúra
Az előző kettőhöz képest passzív módszerről van szó, ami azonban annál hatásosabb: a tűk beszúrását követően azonnal érezhető a megnyugvás, a relaxált, nyugodt, többnyire kellemesen éber állapot, a „minden rendben van” ritka érzése. Nem véletlen, hogy a fülakupunktúrát egyre szélesebb körben használják nemcsak stresszoldásra, hanem a szenvedélybetegségekről, például a dohányzásról való leszokásban is. A fülszúrás ősi módszerével elérhető a nyugodtabb lelkiállapot, a szerek iránti sóvárgás megszűnik, könnyebb felhagyni a romboló szokásokkal, az idegeskedéssel. A fülön lévő akupunktúrás pontok finom stimulációja ezen túl teljes méregtelenítést ad a szervezetünknek és helyreállítja a megbomlott idegrendszeri és energetikai egyensúlyunkat.

Kipróbálnád, vagy olvasnál róla többet is? Kattints ide >>

­5. Belső élmények és önismeret: meditáció
A belső elmélyülést és megnyugvást keresők számára ajánlott a különféle meditációs módszerek megismerése és rendszeres használata. Intenzív belső munkát tesz lehetővé, a gyakorlással nagyon mély rálátást nyerhetünk az életünk különféle aspektusaira, és a saját belső forrásunktól kaphatunk hiteles megoldást a problémáinkra. Nem tévesztendő össze a vizualizációval!



6. Felszabadító, hosszú távú hatás: spirituális választerápia

Ha igazán mély és átfogó változást szeretnél az életedben, vagy végleg megoldani egy régóta húzódó problémát, sokat segíthet a spirituális választerápia (svt). Ez a módszer egy-egy életterületen belül a probléma gyökeréig hatol, és a tudatalattiból tisztítja ki a gátló hatásokat, rejtett akadályainkat. Egy kezelés olyan, mint egy energetikai nagytakarítás, melynek során lépésről lépésre megszabadulsz a terheidtől, és a végeredmény: letisztult gondolkodás, nyugodt elme, kiegyensúlyozottság, békés, harmonikus közérzet, boldogság.

Mitől működik az svt-tisztítás? >>

7. Szorongásra, túlterheltségre: autogén tréning
Számos apró stresszfaktort képesek vagyunk oldani az autogén tréninggel, de ami a legcsodálatosabb benne, az az, hogy akár egy sok kihívással járó munkanap során is képesek leszünk fenntartani a nyugodt, éber figyelem és a kiegyensúlyozottság állapotát az autogén tréning során alkalmazott önszuggesztiók segítségével – és ez manapság felbecsülhetetlen sokak számára. Az szinte csak üdítő mellékhatás, hogy a stressz hátterében álló fizikai tünetek, mint például az álmatlanság, hátfájdalmak, fejfájás stb. is eltűnnek és erősödik az immunrendszer.

Megtanulnád az autogén tréninget? Bővebb infó itt  >>

Kolontár Elvira

Képek: Ambro / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 146420 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x