Házasság üzleti érdekből
Címlap / Te+Én+Szex / Házasság üzleti érdekből

Házasság üzleti érdekből

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-19

Nem házasodunk össze, mert így nekem több a gyed - összeházasodunk mégis, mert együtt több "szocpolt" kapunk és jobbak a kölcsön felvételének lehetőségei. De igazán nem a papírért, de azért az a drágábbik menyasszonyi ruha meg mind a 400 vendég fontos! - Ugye ismerős az ilyen dialógus a Te környezetedből is? Ha igen, akkor tudd: a kapcsolatok egy része valójában érzés helyett üzletre alapszik. 

Az esküvő, mint „PR-fogás”
Igen hatásos módja annak, hogy közszemlére lehessen tenni a pár – vagy a pár gazdagabbik tagjának – vagyonát. Akár kihangsúlyozva, hogy mekkora is a mesebeli kontraszt az ifjú pár között. A szegény hercegnőt szokta ilyen külsőségekkel elvenni a busásan gazdag úr. Fordítva kevésbé illendő. Ezekkel a típusú mesékkel van tele a bulvársajtó is, hiszen a gazdag és sikeres, gyakorta elég idős filmcsillag elveszi az éppen már majdnem befutó modellt, és gyönyörű párt alkotnak. Az esküvő a vagyonszemlén túl, egyúttal módot ad arra, hogy kikozmetikázzák a presztízsüket is, meg lehet hívni a rokonokat (persze csak a javát) a barátokat és a „barátokat”, a kollégákat, és befolyásos főnököket, üzletfeleket. Az esküvő maga a reprezentációs rendezvény: „Szép a feleségem/férjem és lám, vagyonos is!” A vagyon lehet pénz, de egy milliókat érő reklámfilmre való fenék is. 


Üzlet a szívben – de mi a mértékegység?
Amikor bármiféle erők közötti adok-kapokról beszélünk, akkor az lefordítható az üzlet nyelvére. A szeretetnek ugyan nincsenek „egységei” mint az Eurónak, vagy a Forintnak, így nehezebben kifejezhető a mennyisége, de azért mindenki érzi az arányokat, ha érzelmi befektetésekről beszélünk. A magyar erkölcs, csúnyának tartja, ha a házasságban az érzelmi viszonyokat üzleti nyelvre fordítják, pedig ha józanul végiggondoljuk, – és ugye a szerelemben ez a józanság sosincs jelen, vagy akkor az nem szerelem – nos ugyanúgy adnak és kapnak a felek. Gyakran az egyik aránytalanul többet „fektet be”, mint a másik. Ám mivel az „igazi szeretet elvárások nélküli” így erről nem is illendő beszélni, vagy éppen emiatt panaszkodni. A gond ezzel az, hogy a szeretet gondoskodás, vagy tettek formájában fejeződik ki.

HarmoNet tipp: Szerelem vagy barátság? Nehéz határt húzni - Ragaszkodás és összetartozás egy kicsit másképp >>

Ha bármely családtag aránytalanul nagy adagot dob be a közösbe, és semmiféle viszonzást nem kap érte, akkor bizony ez a családtag kifárad, kimerül, és elégedetlen lesz. Úgy érzi, egyszerűen elvették, a vagyonát, amit aztán meg sem becsültek. Ez rossz és méltánytalan érzés. A válásoknál gyakran ugyanígy bánnak el egymás értékeivel. Valami ilyen lehet a háttérben: „Ha te nem becsülted meg soha a szép tiszta otthonodat, akkor én sem becsülöm meg a kocsidat, nekihajtok vele minden demszki-oszlopnak”.


Üzlet a bankszámlákon – közös kassza, külön kassza, vegyes kassza

Az üzlet a hozománnyal – vagy akár magával az eljegyzési gyűrűvel - kezdődik, az esküvői felhajtásokkal folytatódik, végül a közös vagy külön kasszahasználattal, a házassági szerződés fizikai vagy szokás szintjén való megírásával alakul ki. A szerződést néha nem géppel, hanem csókkal és könnyekkel, vérrel és verítékkel írják meg. Ez utóbbi többet ér, mint a gépelt, ügyvédi egyesség. Ez ugyanis a párkapcsolatban kialakult üzleti rendszer. Azt kell hogy mondjuk, hogy ezek jó része csak a család nevű közgazdasági egységben, nagy érzelmi tőkeinjekciók mellett rentábilis, kizárólag anyagi alapon súlyos törvényszegés volna. A legtöbb kapcsolat ugyanis a rabszolgatartó társadalmak kizsákmányoló szintjén van. Például a férj hazaadja az egész fizetését – csekkel együtt – a feleség kezeli az egész háztartási pénzt és bármikor ad belőle a férjnek. Fordított esetben a feleség ad mindent a közösbe, melyből elkülönített konyhapénz jár neki. Mintha a konyhában kizárólag csak a feleség fogyasztana – pedig ugyebár az egész család szükségleteiről van szó. Ha mindenki egyformán levehet a szálmáról, akkor könnyen kialakul a verseny – ha ő ruhát vett, én majd cipőt veszek! A felek ugyanis rosszul tűrik, ha nem egyenlően részesednek, s így nagy adósság, vagy éppen ész nélküli herdálás alakulhat ki. 

HarmoNet tipp: Majoránna az igényes,a gyomornyugtató és a boldog házasság titka >>

Ki mennyit keres? Ki mennyit költ?
Valamiféle rosszul értelmezett gazdasági szabály szerint a házasságban a kereset és a költés szabályát hajlamosak úgy kialakítani, hogy aki a pénzt hozza, az függő és kiszolgáltatott helyzetben tarthatja azt, aki például nem keres, vagy épp csak keveset. (Jó példa a korábban jól kereső feleség GYED-en) A kereső fél ilyenkor az érzelmi befektetést nem viszonozza, amikor a másikat anyagi függő státuszba szorítja. A házassági kapcsolat ebben az értelemben nem lehet egyenrangú – épp az érzelmi energiai befektetések miatt. Ugyanis vannak helyzetek, amikor éppen az érzelmi befektetés bizonyul fontosabbnak és tartósabbnak. 

A házasság kicsit mindig „üzlet” kicsit mindig szerencsejáték is – ahol nagyon nehéz megtalálni a legjobb utat a megfelelő működéshez, és ezt a vállalkozási formát nem a szokásos közgazdasági elemzéssel lehet megfejteni. 

Váraljai Julianna
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 4319 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x