Újrakezdés - élvezettel -Szex szülés után
Címlap / Te+Én+Szex / Újrakezdés - élvezettel -Szex szülés után

Újrakezdés - élvezettel -Szex szülés után

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A nőből és a férfiből hirtelen anya és apa lesz. Ilyenkor általában veszít fontosságából a szexuális élet. Az alábbiakból megtudhatjuk, mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy ez ne következzen be, s vajon miért éppen a szülés jó alkalom arra, hogy a szerelmi élet izgatóbbá váljék? 

Ideál - Reforméletmód magazin 2004;16(2):51-53 Celsus Kft.
A nőből és a férfiből hirtelen anya és apa lesz. Ilyenkor általában veszít fontosságából a szexuális élet. Az alábbiakból megtudhatjuk, mit tehetnek a párok annak érdekében, hogy ez ne következzen be, s vajon miért éppen a szülés jó alkalom arra, hogy a szerelmi élet izgatóbbá váljék?

A 29 éves asszony a következő kellemetlen érzésekkel emlékszik vissza az első gyermeke szülését követő éjszakára: Sokáig feküdtem álmatlanul. A gátmetszés varrata égett, melleim feszültek, üres hasamat formátlannak éreztem. Rápillantottam Veronikára, kicsi lányomra. Végre anya vagyok! - gondoltam büszkén. Örömömbe azonban aggodalom is vegyült. Ott és akkor egyszerűen nem tudtam elképzelni, hogy egyszer még újra élvezni fogom a szexet.

Már csak azért sem, mert úgy gondoltam, hogy az alakom sohasem lesz a régi. A jövőben már csak anya leszek? Mi lesz a házasságunkból? Ugyanakkor legszívesebben elhessegettem volna magamtól ezeket a kérdéseket. Egy olyan nőnek, aki éppen most hozta világra rég várt gyermekét, nem szabad így gondolkodnia! Kétségeim azonban nem hagytak nyugodni .

Egy gyermek érkezése testileg-lelkileg döntő változásokat hoz a nő életében, hiszen, amikor jelentkezik a kicsi, a legtöbb nő izgatottan készülődik a szülésre és gyermeke későbbi gondozására, s csak ritkán gondol magára. Szinte természetes számukra, hogy bizonyos idő elteltével életük visszazökken a régi kerékvágásba - szexuális vonatkozásban is. Barátok és rokonok gyakran erősítik meg a fiatal párban ezt a gondolkodásmódot. Ha azonban valakit mégis az alakja, esetleg a szexuális életében bekövetkező változások foglalkoztatnának, többnyire a következő formában megfogalmazott értetlenséggel találkozik: Légy boldog, ha egészséges gyermeked születik! Minden egyéb már jön magától.
Nem csoda tehát, ha a fiatal anyák szinte szégyellik az ezzel kapcsolatos kétségeiket, hiszen úgy gondolják, hogy ezek a problémák csak őket foglalkoztatják.

Ugyanakkor ennek az ellentéte igaz: az anyák ellentmondásos érzései teljesen normálisnak tekinthetők, sőt igenis komolyan kell venni azokat, hiszen az asszony, aki megszült egy gyermeket, már sohasem lesz olyan, mint a terhesség előtt. Időre, erőre és segítségre van szüksége ahhoz, hogy nyugodtan felkészülhessen új életmódjára - s ez nemcsak a hétköznapokra vonatkozik, hanem jelentős mértékben a szexualitásra is.

Miért csökken a vágy szülés után?
A szülést követő első héten a legtöbb fiatal anya nem kívánja a szexet. Ennek több oka van:

Félelem a fájdalomtól: kezdetben gyakran ég még a gátvarrat. Egyidejűleg erősebben kiszáradhat a hüvely a hormonváltozások és az ösztrogénhiány következtében.

Újabb terhességtől való félelem : kilenc vagy több, védekezés nélkül eltelt hónap után a legtöbb nő még nem igazán tudja, hogyan szeretne védekezni a jövőben.

Gyermekágyi folyás
miközben a méh fokozatosan régi nagyságára húzódik össze, először pirosas, majd színtelen folyás tapasztalható, melyet sok nő kellemetlennek és visszataszítónak érez.

Érzékeny mellek
amikor beindul a tejelválasztás, a mellek átmenetileg olyan érzékennyé válnak, hogy minden érintés fájdalmas. Ezenkívül röviddel szoptatás előtt vagy szexuális izgalom hatására tej csepeg a mellekből. Alig akad olyan nő, aki ezt lazán elfogadná.
Ameddig ezek a problémák eltompítják a nő szexuális vágyát, a férfiak nagy többsége megértést mutat. 6-8 hét elteltével azonban, amikor fokozatosan visszaáll minden a régi kerékvágásba, ugyanezek a férfiak már alig győzik kivárni, hogy újra együtt lehessenek párjukkal. A statisztikák szerint ilyenkor már a párok mintegy fele újra rendszeres szexuális életet él.

Ha a nő tartózkodó lesz.
A párok másik felénél általában a nő húzódozik az első együttléttől. Egy fiatal apa arról számolt be, hogy felesége a szülést követő harmadik hónap elteltével sem kívánta a testi együttlétet, annak ellenére, hogy időközben visszanyerte az eredeti súlyát is. Amennyire a legtöbb fiatal apa részéről érthető az a természetes kívánság, hogy a szülést követő szünet után a szexuális élet minél hamarabb a megszokottak szerint folytatódjék, annyira a nők nagy részénél ez nem olyan egyszerű. Ők vagy nem kívánják a szexuális kapcsolatot, vagy egyszerűen nem képesek rá. Nyilvánvaló, hogy ennek okait sokszor a tudatalattiban kell keresni. Vajon mi korlátozza a fiatal anyák szexuális kedvét?

A fiatal anyák mindig kialvatlanok
Sokan nyilatkoznak úgy, hogy minden előzetes várakozást felülmúl, annyira álmosak és fáradtak, s hogyha végre ágyba kerülnek, csak a nyugalomra és a csöndre vágynak. Megpróbálnak minden időt kihasználni, hogy kialudják magukat, így érthető, hogy párjuk próbálkozásait sem értékelik. Tudják, hogy férjüknek hiányzik a szex, de sokszor esténként csak az alvásra vágynak.

A függetlenségnek egy csapásra vége!
A mai nők nagy része saját magának határozza meg időbeosztását. Saját keresetük van, pályafutásuk a férfiakéhoz hasonló. Egy gyermek megszületésével - legalábbis átmenetileg - megszűnik ez a szabadság. Ahhoz is hozzá kell szokniuk, hogy ebben az időszakban párjuk a családfenntartó. Ahhoz, hogy ebben az új helyzetben is feltalálja magát, nagyon sok nőnek időre - és szexuális távolságtartásra - van szüksége, hiszen ösztönösen érzik, ez számukra az egyetlen lehetőség, hogy megmeneküljenek a partnerüktől való teljes függőségtől.

A baba áll ilyenkor a középpontban.
Egy újszülött teljes mértékben meghatározza édesanyja napirendjét. Sohasem lehet egyedül, mindig csak adnia kell, saját igényei háttérbe szorulnak - s ez sokszor olyan megerőltető, hogy piciny szabadidejükben egyedüllétre vágynak. Ráadásul ilyenkor gyengédség iránti igényeiket a kicsi becézgetése, simogatása, szoptatása teljes mértékben kielégíti.

A tükörkép nem vigasztaló.
A fiatal anyák már akkor sem érzik jól magukat a bőrükben, ha az arcuk szülés közben megváltozott. Némelyikük legszívesebben csak sötétben vetkőzne le.

Szokatlan még a kettős szerep: anya és szerető egyidejűleg
A szakértők szerint a nő nemisége mindig kétoldalú: egyrészről áll az erotika, másrészről a termékenység és az ezzel szoros összefüggésben álló anyaság. Egy nő számára olykor óriási megerőltetést jelent, hogy mindkét szerepkörének megfeleljen: különösen igaz ez a szoptatás időszakára. Ilyenkor sok nő úgy érzi, hogy teste bizonyos értelemben két részre van osztva: egy szoptatást végző reproduktív részre és a szexualitásért "felelős" részre. Nagyon nehéz elfogadni azt a tényt, hogy a nemiségben a szexuális vágy és egy új emberi élet fogantatása és felnevelése igen jól megférnek egymással. Sok nő számára szinte lehetetlennek tűnik, hogy miközben anyává váltak, megmaradhassanak szeretőnek is.

A partner csalódik új feladatkörében
A gyermek születése felett érzett örömöt általában hamar követi a kijózanodás. A partner segíteni szeretne - felesége visszautasítja. Vagy: a nő több támogatást remélt társától, aki viszont úgy érzi, hogy eleget tesz, és ezért semmi elismerést nem kap. A remélt családi idill helyett megy az egyezkedés, a morgás: ki kel fel éjszaka? Ki mond le az esti krimiről, hogy megvigasztalja a síró csöppséget? Ki végzi el a sok összegyűlt házimunkát? Ugyan ki ítélné el azt a fiatal anyát - akinek az élete amúgy is teljesen átalakult, és sokszor teljesen kilúgozva érzi magát - azért, hogy urambocsá! sem ereje, sem kedve nincs a szexhez, a gyengéd pillanatokhoz?

Új felállásban
Teljesen mindegy, hogy ki vagy mi felelős a kedvetlenségért: ha a nő átmenetileg félreteszi kétségeit és hangulatait, és kedvéért, vagy azért, hogy mert egyszer úgyis újra meg kell lennie újra együtt vannak, rövid távon újra a régi idők-et idézi. Gyakran megtörténik azonban, hogy a nő csupán eszköznek érzi magát, s emiatt esetleg hosszabb időre is elmegy a kedve a szexuális élettől. A lehető legjobb megoldás ennek kiküszöbölésére, hogy mindketten elfeledkeznek régi, függetlenebb, kevesebb felelősséggel járó életükről, és megfelelő kíváncsisággal, nyitottsággal és tudatossággal készülnek új életükre. Persze ehhez először is át kell szervezni a hétköznapokat: egy nő számára mindenesetre semmi vigaszt nem jelent, ha nekiáll visszasírni régi anyagi függetlenségét. Sokkal értelmesebb és előremutatóbb, ha a fiatal szülők a lehető leghamarabb megbeszélik egymással, hogyan osztják be mostantól a jövedelmet, ki milyen munkákat végez el, és az apa mikor gondoskodik a kicsiről, hogy párja legalább néha egyedül lehessen.

Ugyanilyen fontos: ne akarjunk többé tökéletesek lenni! Mivel a nő most nem villoghat a munkahelyén, cserébe hibátlan anya szeretne lenni. Ekkor van szükség bizonyos mértékű lazaságra, melyben az apának abban lehet fontos szerepe, hogy társa önmagával szembeni túlzott igényeit helyre tegye, és megerősítse anyaságával kapcsolatos önbizalmát.

A szülést követően a fiatal anyáknak meg kell barátkozniuk megváltozott alakjukkal is . Ez különösen azoknak esik nehezére, akik korábban önbizalmuk nagy részét alakjukból, külső megjelenésükből merítették. Azok a jó szándékú megjegyzések, miszerint egyszerűen nem kell figyelembe venni a jelenlegi szépségideált, vajmi keveset segítenek rajtuk. Sokkal inkább az, hogy a jövőben ne azt kérdezzék maguktól: Hogy nézek ki?, hanem azt: Hogyan érzem magam? - s ne szégyelljék kényeztetni magukat, hogy ismét önbizalmat meríthessenek saját testükből. Meglepő, de az is segít, ha néha meztelenül a tükör előtt állva pozitív megközelítésből szemlélik testükön a terhesség és a szülés következtében keletkezett nyomokat, melyek egy nem mindennapi teljesítményről tanúskodnak.

Az érzékiség újraéléséhez vezető úton bevált módszer egy erotikus regény elolvasása , esetleg az önkielégítés. A partner is sokat tehet: bókol párjának, többször karjába veszi őt, időnként elviszi egy étterembe, néha meglepi valami kisebb ajándékkal . Azaz jelzi: Szeretlek úgy, ahogy vagy! (S ezt a férfiak többsége így is gondolja, hiszen társuk külsejét általában sokkal kevésbé kritikus szemmel nézik, mint a nők sajátjukat.)

Ha az apa elbizonytalanodik.
Természetesen a fiatal apák is sokszor bizonytalankodnak gyermekük megszületését követően. Úgy érzik, mintha ki lennének zárva az anya-gyermek szimbiózisból. Vagy attól tartanak, hogy társuk érzelemvilágában a kicsi foglalta el az eddig őket megillető helyet. Többek között a férfiak ezért siettetik a szexet, igazolást keresve, hogy feleségük még mindig a régi érzelmekkel viszonyul hozzájuk. Ám minél inkább kényszerítve érzi magát a nő, annál erősebben tiltakozik - s egyre jobban lezárul az egymáshoz vezető út.

Ajánlatos lenne ezekről az érzésekről kendőzetlenül beszélni, így a férfiak nagy része biztosan készségesen visszavonulót fújna. Végül is a gyerek általában nem az ő életüket fordítja fel fenekestül, sokkal inkább a társukét. Megéri, ha a testi szerelemhez óvatosan közelítenek a párok. A rutinszex helyett próbálják meg egymást koitusz nélkül, lassan és élvezettel kényeztetni, szeretni.

Időt kell szánni arra, hogy a nő szülés következtében megváltozott testét együtt újra felfedezzék! Lágyabbak lettek bizonyos testtájak, de egész lénye olyan nőiességet sugározhat, mellyel semmiféle szépségideál nem szállhat versenybe. Gyengéd simogatás és csókolózás közben tapasztalni, hogy a nő szexuális reakciói megváltoztak, általában könnyebben, erősebben izgatható.

Jó tudni!
A változások olyan mélyrehatóak lehetnek, hogy vannak olyan asszonyok, akik első orgazmusukat gyermekük szülését követően élik át. Ha a szülés előtt kevésbé lelték örömüket a szexben, nőiességük potenciáljának megtapasztalása gyakran erős önbizalommal tölti el őket, s ezt arra is felhasználhatják, hogy végre hangot adjanak szexuális kívánságaiknak, s ne csak passzív részesei legyenek a szexuális folyamatoknak.

Az újrakezdés trükkjei
Az, hogy sok nő kezdetben valamilyen masszázsolajat vagy síkosítót használ, mivel hüvelyük hormonhiány hatására nem nedvesedik megfelelőképpen, újfajta előjátékra, finom masszázsra ad esélyt. Ha egy nő fél a közösülés közbeni fájdalomtól, még örömét lelheti az orális szexben. Az újrakezdett intenzív szexuális életben ajánlatos olyan testhelyzeteket előnyben részesíteni, ahol a nő határozhatja meg a lökések, a mozgások intenzitását - pl. lovaglóhelyzet. Az oldalsó helyzet is kímélő. Amennyiben a nő a hátán fekszik, tegyen egy kispárnát a csípője alá, hogy ne terhelje a gátmetszés varratait.

A gyermek jelenléte megváltoztathatja a szexre szánt időt is. Olyan asszonyok számára ideális alkalom ez a változtatásra, akik nem szerették, hogy társuk az ágyban bármikor kinyújthatta feléjük a kezét, és nekik máris rendelkezésre kellett állniuk. Például gyermekük délutáni alvását használhatják ki arra, hogy férjüket elcsábítsák.

Sokféle lehetőség kínálkozik, hogy a kapcsolat szexuális része ilyenkor elmélyüljön, megújuljon: a szexszünetet követően a másik teste ismét újdonságot jelent, mely növeli a szexuális feszültséget. Egyidejűleg a két ember között, akik gyermekük világrajöttét és az azt követő nehezebb időket együtt élték át, feltétlenül mélyül a bizalom. Ez azt is eredményezheti, hogy a szerelmi játékban egymásnak teljes mértékben kiszolgáltatják magukat, s ezáltal olyan bensőséges viszonyba kerülhetnek egymással, melyet a futó kaland sohasem adhat meg.

Kovács Rita

Informed
Biovital


Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.



 
 
[ 4964 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x