Védekezzen!
Címlap / Te+Én+Szex / Védekezzen!

Védekezzen!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-09-23

A fogamzásgátlásról nem lehet eleget beszélni. Még a felvilágosult 21. században is születnek úgy gyerekek, hogy az anyának fogalma sem volt róla, hogy terhes.  


Rendezvénynaptár
Régen a gyermekáldás elkerülésére csak az önmegtartóztatás, a megszakított közösülés, esetleg a naptármódszer szolgált. 44 évvel ezelőtt oldódott meg az évezredes probléma. A nők milliói dobhatták el a pesszáriumot, a kalendáriumot, amikor az USA gyógyszerészeti intézete engedélyezte az első antibébi tabletták forgalmazását. Mégsem tűntek el végleg a fogamzásgátlás egyéb eszközei. Sőt, azóta egyéb módszerek is születtek. Ugyanis minden nőnek más és más fogamzásgátlás javasolt, még életkortól függően is változó megoldások alkalmazhatók. Dr. Tahy András nőgyógyász főorvos elmondta, kinek mi ajánlott.

Óvszerrel
A gumi óvszer azért javasolható, mert semmilyen biológiai funkcióba nem "nyúl bele". Ráadásul megvéd a szexuális úton terjedő betegségektől. Fiatalok körében főleg azért ajánlott, mert a szexuális úton terjedő betegségek, mint például az AIDS és a humán papillóma vírus terjedését is gátolja. Ez utóbbi az első olyan vírus, amelyről bebizonyosodott, hogy méhnyakrákot okoz. Egyes statisztikák szerint a kórokozóval 30, mások szerint 70 százalékban fertőzött az ifjúság.

A nem megfelelő szexuális higiéné és óvszer híján tehát akár rákos folyamat is beindulhat a szervezetben, évekkel a fertőzés után. Erre bizonyíték, hogy ma már sajnos előfordulnak 16-17 éves méhnyakrákos lányok is.

Mi ajánlott?
- Tini korban elsősorban az óvszer javasolt, ez megóv a szexuálisan terjedő betegségek ellen is. Sajnos újra felütötték fejüket a klasszikus nemi betegségek, mint a szifilisz, a gonorrea, terjed a humán papillóma, és az AIDS vírusa is. Ha a fiatal hosszabb távú monogám kapcsolatot alakít ki, már javasolható a fogamzásgátló tabletta. Szedését nem érdemes korhoz kötni, ha arra gondolunk, mennyi negatív hatása lehet egy nem kívánt terhességnek.

- A változókor előtt óvatosan kell bánni a hormontartalmú fogamzásgátlókkal, főleg az ösztrogénnel, mivel egészségügyi problémákat okozhat (szív- és érrendszeri betegségek, jóindulatú burjánzások). Ezért javasoltak inkább a méhen belüli eszközök vagy az injekciós fogamzásgátlás. Megoldható a kérdés tablettával is. Két gesztagén tartalmú gyógyszer együttes alkalmazásával például a fogamzásgátlás mellett elérhető a jó ciklus szabályozás is.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 3744 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x