Neked melyik fogyókúra lesz a jó? A mediterrán diéta
Címlap / Szépség-Egészség / Neked melyik fogyókúra lesz a jó? A mediterrán diéta

Neked melyik fogyókúra lesz a jó? A mediterrán diéta

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

A legnépszerűbb fogyókúrák egyesek számára csodálatosan hatékonyak, másoknál viszont eredménytelenek, esetleg többet ártanak, mint használnak. Melyik diéta mire jó? Fogyókúrák körképe: a mediterrán diéta. 

Ma már szinte alig találkozom olyan emberrel, aki ne próbált volna ki valamilyen diétát. A férfiak általában a pocakjukról, a nők a popsiról, a combokról és szintén a hasukról szeretnének fogyni. Sokan próbálják ki a magazinokban oly kecsegetető „3 napos villámdiétát” vagy a szomszédtól, barátnőtől kapott „tutibiztos sikert ígérő diétát”.

Szinte már lehetetlenség követni a számtalan diétatípust, melyek közül válogathatunk. A leginkább népszerű fogyókúrák egyesek számára hatásosak, másoknál viszont nem járnak eredménnyel. Fontos tudni, hogy a fogyókúra sikere nagyban összefügg szervezetünk egészségi állapotával, az életmódunkkal, a stressz-szintünkkel, de még az esetlegesen alkalmazott gyógyszerekkel is.


A következő összeállításban igyekszem kitérni a leginkább népszerű diéta típusokra, azok előnyeire, hátrányaira, illetve javaslatokat teszek azok alkalmazására.

Elsőként kezdeném egy igazán egzotikusan hangzó diétatípussal, a mediterrán diétával.

A mediterrán étrend számomra azért is hangzik pozitívan, mivel tudományos kutatások bizonyítják, hogy az ezen az étrenden élő emberek körében alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében. Az étrend magas flavonoid-tartalmánál fogva a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.

A diéta alapja a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztáson, a rendszeres tej- és burgonyafogyasztáson, valamint az olívaolaj felhasználásával készült ételeken és a mérsékelten fogyasztott vörösboron alapul. Fontosnak tartják továbbá a tengeri halak és diófélék fogyasztását is azok omega-3-zsírsav-tartalma miatt.

Kiemelten fontos az extraszűz olívaolaj fogyasztása, a zsír és a vaj elkerülése.

A sok gyümölcs és zöldség fogyasztásán túl a hüvelyesek is fontos szerepet játszanak e diétában.


A Földközi-tenger vidékén az emberek a durumbúzát használják mind a kenyérfélék, mind pedig a tésztafélék elkészítésénél. A durumbúza fantasztikus alapanyag, hiszen rosttartalma magasabb, mint a hagyományos búzáé, a vércukorszintet is lassabban emeli, a belőlük készült tésztákba pedig tojást sem kell rakni, így azok koleszterintartalma is nullára csökken.

A sovány húsok és a halak a mediterrán étrendnek mindennapos részét képezik. Segítenek fehérje-, vas- és B12-vitamin szükségletünk kielégítésében, a halak ráadásul az esszenciális zsírsavaknak is jó forrásai.

  • Fontos a napi többszöri gyümölcs- és zöldségfogyasztás
  • Kiemelten fontos a reggeli! Sok ember hajlandó elfeledkezni a reggeliről, ez nagy hiba. Az egészséges, rostdús reggeli segít a fogyásban!
  • Szintén kiemelten fontos ebben a diétában a tengeri halfélék fogyasztása! Az omega-3 zsírsavak különösen lényeges elemei a mediterrán étrendnek.
  • A hagyományos lisztből készült tészták helyett alkalmazandó a durumbúzából készült tészták és kenyérfélék!
  • Extraszűz olívaolaj fogyasztása javasolt.
  • A zsírok nem haladhatják meg a kalóriabevitel 30 %-át, továbbá csak 8 %-uk lehet telített zsír.
  • Az alkoholfogyasztásban fontos a mértéktartás (mint minden más diétában!) Lehetőleg csak kis mennyiségű és jó minőségű bort fogyasztandó heti néhány alkalommal, de feltétlenül kerülendők tömény italok, söröket, koktélok, stb.
  • Fontos a rendszeres testmozgás, a stressz csökkentése a szervezetben.


Szőke Marianna

Képek:
m_bartosch - FreeDigitalPhotos.net
marin - FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.




 
 
[ 4045 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x