Égből, földről, alvilágból - honnan erednek (isten)női...
hirdetés
Címlap / Te+Én+Szex / Égből, földről, alvilágból - honnan erednek (isten)női képességeink

dr. Valló Ágnes
dr. Szilágyi Zoltán

Égből, földről, alvilágból - honnan erednek (isten)női képességeink

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-18

A múlt héten elindítottunk egy sorozatot, melyben egy kifejezetten női személyiségtipológiával szeretnénk megismertetni Benneteket. Jean Shinoda Bolen amerikai pszichológusnő típustana a görög-római mitológia istennőit állítja elénk. Az istennők segítségével megláthatjuk és megérthetjük alapvető értékeinket, irányultságainkat, motivációinkat, érdeklődésünket, egymáshoz és a férfiakhoz fűződő viszonyainkat. (Aki a múlt héten kitöltötte a tesztet már ismeri saját istennőit, aki még nem, de kíváncsi rájuk, ebben a cikkben is megtalálja a teszthez vezető linket.) 


Rendezvénynaptár
Ezen a héten néhány mondatban bemutatjuk ókori az istennők származását, aztán röviden jellemezzük őket, hogy eldönthesd, melyikükre miért vagy kíváncsi.

Az istennők eredete

Ahhoz, hogy jobban megértsük az istennőket látnunk kell, honnan származnak, milyen rokoni szálak fűzik össze őket. A görög-római mitológia ősmítoszai roppant izgalmasak, és olyan véresek, hogy a mai akció-, illetve horrorfilmek forgatókönyvírói nyugodtam elmehetnének továbbképző tanfolyamra az ókoriakhoz.

Lássuk tehát:

Kezdetben semmi más nem létezett, mint a tátongó üresség, a Káosz. Belőle keletkezett Gaia, a Földanya, aki önmagából hívta elő Uránoszt, az Eget. (Jó módszer, ha nincs pasi a láthatáron.) Házasságukból számtalan gyermek származott, százkarú szörnyek, félszemű óriások (küklopszok) és a titánok. Uránosz azonban sorra eltüntette vagy száműzte gyermekeit. Gaia végül összefogott legkisebb fiával Kronosszal (rómaiaknál Szaturnusz), aki az anyjától kapott sarlóval lemetszette és a tengerbe hajította Uránosz nemzőszervét, (ez nem a legtiszteletteljesebb viselkedés az apánkkal szemben, de az adott esetben kétség kívül célszerű...) majd testvérei, a titánok segítségével megdöntötte apja uralmát.

Kronosz testvérét Rheát vette feleségül, aki hat gyermeket – három lányt és három fiút – szült neki. Ők az olimposzi istenek első generációja: Hesztia, Déméter, Héra, Hádész, Poszeidón és Zeusz. Kronosz azonban nem okult apja példájából. (Sőt, még rajta is túltett.) Attól tartott, hogy gyermekei letaszítják őt a trónról, ezért születésük pillanatában lenyelte őket anélkül, hogy akár egyetlen pillantást vetett volna rájuk. A végsőkig elkeseredett Rhea, legkisebb fia, Zeusz helyett egy pólyába burkolt követ nyújtott át Kronosznak (lenyelés céljára), és fiát titokban nevelte fel egy rejtekhelyen. Felnövekedve Zeusz varázsszert adott be apjának, amelynek hatására sorra kiöklendezte elnyelt gyermekeit (Kíméletesebb módszer a nemzőszerv lemetszésénél, de ez is elég hatásosnak bizonyult…)

Az Olymposzi istenek első generációja: Zeusz és testvérei

Zeusz végül testvérei segítségével hosszú küzdelem után legyőzte Kronoszt. A győzelem után a három fivér felosztotta egymás közt a világot: Zeusznak az ég, Poszeidónnak a tenger, Hádésznak az alvilág jutott. A nőknek (hát nem meglepő?) csak jelképek, fogalmak maradtak: Héra a házasság, Deméter a termékenység, Hesztia pedig a házi tűzhely istennője lett.

Az Olymposzi istenek második generációja: Zeusz gyermekei

Zeusz lett a következő istengeneráció atyja, feleségétől Hérától csak két fiúgyermeke született, azonban számos kalandja révén (melyekben partnerei istennők, titánlányok és földi királylányok közül kerültek ki) számtalan gyermeket nemzett.

A minket érdeklő archetipikus istennők közül hárman (Hesztia, Déméter és Héra) tehát az első olimposzi generáció tagjai, négy pedig – Artemisz, Athéne, Perszephoné és Aphrodíte – Zeusz lánya. Más mítoszok szerint Aphrodíté már Zeusz születése előtt élt: ott kelt ki a habokból, ahol Uránosz lemetszett nemzőszerve megtermékenyítette a tengert. (Hiába, egy isteni nemzőszerv még levágva is tud ezt-azt...)


 

Miért jó, ha ismerjük a bennünk élő istennőket?

Az istennők voltaképpen személyiségünk részeit, legfontosabb vágyainkat. értékeinket jelképezik. Minden istennőnek vannak pozitív és negatív oldalai. Ha felismerjük a személyiségünket meghatározó 2-3 domináns istennőt, a legfontosabb az, hogy elfogadjuk őket. Ismerjük fel domináns istennőink pozitív oldalait, támaszkodjunk képességeikre, de ismerjük fel a negatívakat is, és amennyire tudjuk, küszöböljük ki azokat. Arra is módunk van, hogy más istennőket is „megidézzünk”, azaz fejlesszük személyiségünk eddig háttérbe szorult oldalait.

Hangsúlyozzuk: tiszta típusok nincsenek, vagy legalábbis rendkívül ritkák. Ugyanabban az asszonyban egyidőben több istennő is lakozik. Ráadásul életünk folyamán – külső hatások és belső fejlődés eredményeként – változunk, ami azt is jelentheti, hogy átmenetileg egy-egy időre más istennő veszi át a vezető szerepet. (Legfontosabb, domináns istennőnk/istennőink azért életünk során stabilan jellemeznek minket.) Akkor mégis mi értelme van a tipizálásnak? Az istennőinkről azért érdemes tudomást szereznünk, hogy segítségükkel jobban megértsük – és elfogadjuk – magunkat, kapcsolatainkat, szüleinkhez, gyermekeinkhez, barátnőinkhez, munkánkhoz, de mindenekelőtt a férfiakhoz, illetve a párkapcsolatainkhoz fűződő viszonyunkat.

Akarod tudni, melyik istennő(k) típusába tartozol? ITT két tesztet találsz. (A gyorsteszt csak ízelítő, ha pontos tipológiát akarsz, szánj egy bő félórát, szűk órát a részletes teszt kitöltésére. Megéri, sokmindent megtudhatsz magadról!)

A következő hetekben egyenként bemutatjuk az istennőket, de nem az általános leírásukat, amit több helyen is megtalálhatsz, részletesen Jean Shinoda Bolen: Bennünk élő istennők című könyvében, és az interneten is, például nálunk ITT. 
Itt a HarmoNetet hús-vér nőket, lányokat, asszonyokat mutatunk be, olyanokat, akiknek az életében egy-egy istennő viszi a főszerepet.

Istennő kisenciklopédia, avagy mielőtt elmerülünk a részletekben

Ízelítőül álljon itt egy-egy nagyon rövid jellemzés valamennyi istennőről:

Artemisz: Önálló, független nő. Öntudatos, van önbizalma, tudja mit akar. Képes helytállni a férfiak közt, élvezi a versengést. Harcos természet, bátran kiáll igaza mellett. Párjának csak olyan embert fogad el, akivel egyenrangú és egyenjogú kapcsolatot alakíthat ki.

Athéné: Határozott, bölcs asszony. Kiváló menedzsernő, céltudatos, előrelátó, határozott, döntéseiben az eszére és nem a szívére hallgat. Párkapcsolataiban maga választja társát: erős, tehetséges, ambiciózus férfit, olyat, akit tisztel, akire fel tud nézni.

Héra: A férjéhez fűződő kapcsolat tölti be egész életét, öröme, bánata, boldogsága ettől a kapcsolattól függ. Teljes mértékben képes elkötelezni magát, szerelme egy életre szól. Ha ez a kapcsolat nem működik, házisárkánnyá változhat, féltékenysége pedig pusztító lehet.

Déméter: Az anyaság, a gondoskodás, táplálás tölti be egész életét. Két lábbal áll a földön, nagyfokú gyakorlati érzékkel rendelkezik. Elsősorban anyaságra vágyik, s ha ez teljesül, elégedett az életével. Kapcsolataiban adakozó, gondoskodó, férje felett is szeret anyáskodni.

Aphrodité: a szépség és szerelem istennője. Elköteleződése teljes és korlátlan, de nem feltétlenül hosszú életű. Ő a „múzsa”, az inspiráló asszony, aki azzal segíti a férfi céljainak, álmainak megvalósulását, hogy szárnyakat ad neki.

Hesztia: Befelé fordul, önmagába mélyed, a csendet, nyugalmat kedveli, az élet belső értelmét, végső céljait keresi. Társát nem maga választja, hagyja, hogy kiválasszák, de a döntésben, elfogadásban övé a főszerep. Látszatra férje árnyékában él, azonban mindig megőrzi belső autonómiáját.

Perszephoné kétarcú istennő: egyrészt örökké engedelmes gyermek, az anyja leánya, másrészt érett asszonyként az alvilág istennője. Passzív alkat, nem dönt, hagyja, hogy sodorják az események. Nagyfokú alkalmazkodóképessége, mélységes empátiája van. Hagyja, hogy elrabolják, képes tökéletesen hasonulni a férfihez, akit szeret.
 

 
 
[ 3473 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x