Alkohol vagy fű - melyik a károsabb? 2.
Címlap / Otthon / Alkohol vagy fű - melyik a károsabb? 2.

Gelsei Bernadett

Alkohol vagy fű - melyik a károsabb? 2.

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-07-19

Az alkohol és a fű használatának összehasonlítása mindig is nagy port vert fel hazánkban az utóbbi időben. A nagy érdeklődésre való tekintettel folytatjuk a tegnapi cikkünk témáját, melyre több válasz és kritika is érkezett. Gelsei Bernadett addiktológiai konzultáns írása. 

A cikk első részéért kattints ide >>
A cikkre válaszcikkben reagált a Társaság a Szabadságjogokért, az írás a Drogriporteren olvasható >>

A jelen cikkben a HarmoNet tanácsadója, Gelsei Bernadett addiktológiai konzultáns elsősorban a problémás szerhasználatot és az azzal kapcsolatos tüneteket írja körül.

15 éve dolgozom a kezelés területén és foglalkozom szenvedélybetegek, azon belül főként drogfüggők problémájával. Azok a személyek, akik hozzám, hozzánk fordulnak segítségért, problémás fogyasztók. A problémás drogfogyasztás alatt  a kezelés területén azt értjük, aki heti 4 vagy annál több alkalommal,  vagy napi  és/vagy többszöri rendszerességgel használja a választott szert. Az alkohol és marihuána összehasonlítását ebből a szempontból végeztem el a saját munkatapasztalatom és a magyarországi kutatások, publikációk (mint pl. Demetrovics, Paksi, Rácz J. stb. Márványkövi, Drogfókuszpont éves jelentései stb.) segítségével.

A Drogriporter cikke szerint a problémás fogyasztók mindössze 10%-a marihuána fogyasztó - én ennél magasabb arányt érzékelek a munkám során. Egyúttal meg kell jegyeznem azt is, hogy még soha nem találkoztam Magyaroszágon olyan személlyel, aki orvosi javaslatra kezdett volna rászokni a marihuánára függetlenül attól, hogy a cikk szerzőjének állítása szerint az ő életkörülményük javul, tehát valószínűleg nem jelennek meg a kezelésben, mint függők az ő értelmezésében.


Azonban az tény, hogy valaki elkezd először rekreációs jelleggel, majd napi rendszerességgel füvezni, és ezt akár már 12 éves korától kezdve, előbb-utóbb (kb. 7-10 éven belül) megjelenik az ellátórendszerben és valamilyen testi és/vagy pszichés problémát meg tud fogalmazni a szerhasználatával kapcsolatban, amelyre segítséget vár.

Kétségtelen tény, hogy vannak eltérések a két szer használatát illetően, például az is, hogy az alkoholizmusban szenvedőknél – mivel hazánkban több évtizedes múltja van a kezelésének, kutatásának -, sokkal több szervi problémát tudnak kimutatni, mint a marihuánával kapcsolatban. Megjegyzem, hogy véleményem szerint ez leginkább azért van így, mert nálunk még csak az 1990-es évektől kezdtek el tudományosan erre a területre fókuszálni és kutatni. (Tudatosan nem szeretnék más országból példát hozni, mivel a HarmoNet olvasóit az érdekli, mi történhet az ő szűk környezetükben.)


További fontos tudnivaló, hogy a marihuánát nálunk zömmel nikotinnal keverve használják, ezért a dohányzás összes káros hatása is jelen tud lenni hosszútávon, illetve a gége- és tüdőrák kockázata is %-osan emelkedik a marihuánafüggők esetében. Természetesen vannak fontos eltérések a két szer használatának tekintetében, de én magam sem állítottam, hogy nincsenek. Amit azonban továbbra is fontosnak tartok hangsúlyozni, hogy a problémás szerhasználók esetében mind a két szer használata hosszú távon, a függőség megléte miatt hasonló pszichés és egészségügyi problémákat vet fel.


Gelsei Bernadett
addiktológiai konzultáns

Képek:
graur razvan ionut / FreeDigitalPhotos.net
photostock / FreeDigitalPhotos.net
Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 9317 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x