Márton-napi libaságok
Címlap / Asztalra / Márton-napi libaságok

Márton-napi libaságok

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-07-15

November Szent Márton hava (egyes források Szent András havának is nevezik) a magyar néphitben. Szent Márton napja évszázados vallási és népi tradíció is. A hagyomány szerint ezen a napon szárnyasok mentették meg Szent Mártont a halálból. A szárnyasok fogyasztása a ludaskása, a libahús fogyasztása hagyományos eledel Márton napon... 

 

November Szent Márton hava (egyes források Szent András havának is nevezik) a magyar néphitben. Szent Márton napja évszázados vallási és népi tradíció is. A hagyomány szerint ezen a napon szárnyasok mentették meg Szent Mártont a halálból. A szárnyasok fogyasztása a ludaskása, a libahús fogyasztása hagyományos eledel Márton napon.

Szigetszentmártoni tradíciók
Budapesttől mintegy 40 kilométerre Szigetszentmártonban minden esztendőben Márton napi búcsút tartanak (Megközelíthető Budapestről a ráckevei hévvel) Kérdésünkre a polgármester úr elmondta, hogy nagy napok előtt állnak. Szombaton, 15 30 -kor a polgármester hivatalban 2x5 méteres, óriási márványmozaikot avatnak, mely Szent Mártont ábrázolja amint a koldussal megosztja a palástját. Makovecz Imre tartja az avatóbeszédet. Képünkön is Szent Márton legendájának legismertebb jelenetét mutatjuk be, amikor az ifjú lovag az amiens-i városkapu előtt egy koldussal találkozik, palástját kardjával kettévágja, és felét a koldusnak ajándékozza.

18 órától a millenniumi zászlóátadás lesz. A zászló a kormánytól ajándéka. A zászlóátadás után a ráckevei Kéve táncegyüttes magyar táncokat táncol, majd a helyi a sváb tánccsoport sváb táncokat mutat be. A szigetszentmártoni fúvószenekar is fellép. Ezután pedig 20 órától búcsúbál lesz. Vasárnap szent mise keretében felszentelik a millenniumi zászlót és a szokásos kirakodóvásárral zárják a Mártoni vigasságokat.Cikkünk folytatódik, lapozz!
 
 
[ 6144 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x