HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-09-22
Címlap / Asztalra / Dióvirág - Egy különleges sütemény nem csak az ünnepi asztalra

Farkas Anita

Dióvirág - Egy különleges sütemény nem csak az ünnepi asztalra

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2017-09-22

Ez is egy régi recept, már vagy 5 éve készült egy húsvétra. Idén ezt szerettem volna a húsvéti szezonban feltenni, de a receptet csak mostanra sikerült előkeresni, ebből is látszik, hogy van itthon egy pár recept. :) Finom kelt tészta, dióval, de akár mákkal is meg lehetne csinálni, nálunk csak a sógorom a mák párti mi inkább dió pártiak vagyunk. 

 

Hozzávalók:
a tésztához:
50 dkg liszt
40 g friss élesztő
3,5 dl langyos tej
3 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál só
2 evőkanál olaj
a töltelékhez
8 evőkanál darált dió
8 evőkanál porcukor
5 dkg olvasztott margarin
1 csomag vaníliás cukor
1 narancs reszelt héja
a kenéshez:
2 tojás sárgája
 
Az élesztőt a langyos tejnek kb. egy harmad részével, egy csipet cukorral felfuttatjuk, majd beletesszük a tészta maradék összetevőit, az olaj kivételével a kelesztő tálba és jól eldolgozzuk, ezt követően dolgozzuk hozzá az étolajat. Majd hagyjuk kelni kb. félóráig. Másodszor is átdolgozzuk és még egyszer kelesztjük, akkor is kb fél óráig. (Lehet kenyérsütő-gép dagasztás-kelesztés program használatával is elkészíteni a tésztát, ilyenkor ügyeljünk, hogy a folyadék kerüljön alulra, majd a liszt és az egyéb járulékos anyagok, legfelülre az élesztőre.) Ezután lisztezett munkalapra tesszük a tésztát és kb 30×40 cm-es téglappá nyújtjuk. Meglocsoljuk olvasztott vajjal, úgy hogy mindenütt vajas legyen, megszórjuk az előzetetesen elkevert diós keverékkel. Ezután feltekerjük a tésztát. Koszorúba hajtjuk (inkább körgyűrű a geometriai megfogalmazás erre a formára) és a végeit egymásba dugva összedolgozzuk. Éles késsel bemetszük a kalácsot és az így kialakult cikkeket kifordítjuk, hogy a tekercs szép spiráljai látszódjanak. A kalácsot letakarjuk és még 20 percig pihentetjük, ekkor begyújtjuk a sütőt 200 °C-ra. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük megkenjük az enyhén felvert tojássárgával és 35-40 perc alatt vagy tűpróbáig, pirosra sütjük.
 
Elkészítési idő: 25 perc, kb 1 óra kelesztés és 40 perc a sütés
Nehézségi fok: közepes
Tápanyagtartalom (az egészre): 4341 kcal; 544,6 g szénhidrát; 119,6 fehérje; 193,3 g zsír


 



 
 
[2716]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


titkosrandi fej
 
 
 
Bea
Bea


éves
 
fotó




Tagok: Túl az 1 millión, Fotóval: 331.689


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 


/img/hirdetes/everness-INY-300x250.gif
 


 

ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x