HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-08-19
Címlap / Fogyira / Hal a konyhában

Hal a konyhában

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2019-08-19

A hal fogyasztásáról legtöbbeknek a karácsony ünnepe jut eszébe, pedig az év bármely évszakában és napján fenséges ételként szolgál a hal húsa. Íme néhány egyszerű, könnyen elkészíthető recept édesvízi halakból, és egy kis ínyencség, a tenger vizéből fogott zsákmányok elkészítéséhez. A lemondó sóhajok előtt elárulom, hogy aggodalomra semmi ok, nem kell a különlegességek boltját keresni, csak a halaspultig kell elsétálni. De kezdjük az elején: mit tegyünk azzal a kellemetlen szagú táskával, amit a horgászatból hazatérő emberünk a kezében fog?!  

 

Rendezvénynaptár
A halpucolás rejtelmei

Először is jó alaposan mossuk meg a halakat. Kapargassuk le a pikkelyeket, a farka felől haladjunk a feje felé. Majd vágjuk ki a kloákarészt, és vágjunk be keresztbe a hasi oldalon a feje alatt, nyissuk fel hosszában a hasát egészen végig. A hal hasüregéből szedjük ki a belsőséget, ha van benne ikra vagy halmáj, azt szedjük ki belőle óvatosan. A halmájnál vigyázzunk, hogy ne sértsük meg az epét. A többi belsőséget dobjuk ki.

A hal fejénél a kopoltyúrészből vágjuk ki az élénkpiros szűrőket, valamint távolítsuk el a középen lévő keserű fogat", mert különben élvezhetelen lesz a belőle készült étel. Az így megtisztított halat mossuk meg. Ezután vágjuk le a fejét, uszonyait és farkát; ezeket használhatjuk a halászlé alaplevéhez. Ha egészben akarunk halat sütni, akkor nem kell levágni ezeket a részeket a halról. A haltörzset szeleteljük fel keresztben, vagy filézzük ki.

Filézés: éles késsel válasszuk le a gerinc mentén a halhúst a nagyobb csontokról, majd szálkátlanítsuk miliméterenkénti bevagdosással a filét, és vágjuk tetszés szerinti szeletekre.



Rácponty Krúdy Gyulától

1 kg ponty, 2 kanál zsír, 10 dkg füstölt szalonna, 1 kg burgonya, 1 fej hagyma, pár kanál lecsó (vagy 1 zöldpaprika, 1 paradicsom), 1 pohár tejföl, 1 kanál liszt, paprika, só.

" A megtisztított halat feldaraboljuk, megsózzuk, megpaprikázzuk és megtüzdeljük vékony szalonnával. Kikent tepsibe 1 kg karikára vágott főtt krumplit terítünk, rárakjuk a halszeleteket. Hagymát, zöldpaprikát, paradicsomot, télen lecsót teszünk rá. Megöntözzük zsírral, vagy olajjal és megsütjük. Mielőtt teljesen megsül, liszttel kevert tejfellel locsoljuk meg és kicsit tovább sütjük. "

Töltött ponty

1 ponty (kb 1 kg), 1 tejben áztatott zsemle, 2 ek. rizs, 1 tojás, 2 kanál olaj, 2 dkg vaj, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, ételizesítő por, őrölt bors, só.

A pontyot megtisztítom, de fejét, farkát rajtahagyom. Bõrét óvatosan lefejtem, a húsát kifilézem és ledarálom. Közben sós vízben megfőzöm a rizst. Az olajon üvegesre pirítom az apróra vágott hagymát és összekeverem a darált hallal és a rizzsel. Egy-két percig párolom ezt a tölteléket, majd a ponty bőrébe tömve összevarrom, kivajazott tűzálló tálra fektetem és a sütőben szép pirosra sütöm. Petrezselymes burgonyával tálalom. (Savanya Lajos után)

Süllő fokhagymás fűszervajjal

Három süllő, 10 dkg vaj, 5 gerezd fokhagyma, só.
A puha vajat elkeverem az átpréselt fokhagymával. A halakat 1 centinként bevagdalom és kívül, belül besózom. A fűszervajat a bevagdosott halak vágataiba kenem, a maradékot pedig a hasüregbe. Tepsibe teszem, két kanálnyi vizet öntök alá és a forró sütőbe tolom. Időnként meglocsolom a megolvadt vajjal. Burgonyapürével tálalom.

Fogas gombával

A fogast megtisztítjuk, besózzuk, negyed óra hosszat állni hagyjuk a sóban, azután beletesszük a sütőbe, nyolc-tíz perc múlva kivesszük és lehúzzuk a bõrét. Újra visszatesszük a tepsibe, jól teleszórjuk gombaszeletkékkel, vajjal megöntözzük és szépen megsütjük. Nagyon jó hozzá a tejfölös gombamártás. 
 
A messzi tenger ízei

Tonhaltekercsek olivás sajtmártásban

Hozzávalók: 60 dkg fagyasztott tonhalfilé, 10 dkg füstölt sajt, fél üveg olajbogyó kimagozva, 2 dkg vaj, 3 dkg liszt, 2 dl tejszín, 0,5 liter húsleves, 1 kiskanál ételízesítő.

A haltekercseket Delikát ételízesítővel meghintjük, feltekerjük, hústűvel megtűzzük. Kevés levesben gyöngyöző forralás mellett kipároljuk. Közben világos vajas rántást készítünk, melyet kevés tejszínnel kiforralunk. Belereszeljük a sajtot, hozzáadjuk a felkarikázott olajbogyókat. A lecsepegtetett haltekercseket bevonjuk a meleg sajtmártással. Főtt, vajas burgonyával körítjük. Száraz fehérbort ajánlunk hozzá.


Feketekagylóból készült leves

Legegyszerűbben a következőképpen készíthető el: 1 kg feketekagylót alaposan tisztítsunk meg, és dobjunk bele 2 liter vízbe, amelyet 1 evőkanál vajjal, 4 gerezd zúzott fokhagymával, 1 mokkáskanál korianderrel, fél citrommal, 1 kávéskanál cayenne-borssal forraltunk fel. Amikor a kagylók szétnyílnak, levesünk elkészült. (A citromot dobjuk ki belőle.) Úgy fogyasztjuk, hogy először kikanalazzuk a levest, majd kézzel kettéválasztjuk a szétnyílt kagylókat, és az üres fél kagylóval vájjuk ki a másikban lévő kagyló húsát.

 







 
 
[ 7582 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot


Warning: Division by zero in /var/www/lapcsalad/harmonet.hu/include/fooldal/rendezvenynaptar_slide_jobb_oszlop.php on line 72
 
 




 



ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarot



A Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x