Nyári ízek télire - Befőzés és szörpölés személyre...
hirdetés
Címlap / Polcra / Nyári ízek télire - Befőzés és szörpölés személyre szabottan

Nyári ízek télire - Befőzés és szörpölés személyre szabottan

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Ha nem is veszed fel a versenyt a nagyival, valamit gyermekednek, unokádnak neked is mutatnod kell! Szörpkészítés, ahogy a nagyok csinálják. Befőzés spórolósan, hiszen velünk semmi sem veszhet kárba! Tökéletes ízek, nyári gyümölcs nyalánkságok! 


Rendezvénynaptár
Málnaszörp-nyersen
Egy kg átválogatott málnához (tetszés szerint más gyümiből) egy késhegynyi bórkősavat és egy mokkáskanál szalicilt keverünk, a gyümölcsöt összezúzzuk és 6 dl vízzel felkeverjük, az egészet egy tüllzacskóba öntjük, a zacskót felakasztjuk, és egy tálat alátéve, a lecsöpögő lének, egy napig hagyjuk így állni.
A gyümölcs levének mindenképpen ki kell csöpögni, de fogdosni, nyomkodni nem szabad ezt a masszát, engedd dolgozni a gravitációt! Minden liter kicsöpögött léhez egy kg cukrot adagolunk.

A levet addig keverjük, amíg a cukor elolvad benne.
Ezután szaliciles vízzel, vagy alkohollal kiöblített üvegekbe töltjük eddig ügyesen dédelgetett szörp-fiunkat, és lekötjük vagy dugaszoljuk annak fedelét. Időigényes, ha jól akarod csinálni, de az eltarthatóság miatt nagyon fontos a precizitás!


Természetesen bármilyen más gyümölcsből is elkészíthető (meggy, ribizli, barackfélék, stb.) a visszamaradt gyümölcshúst érdemes elkészíteni lekvárnak.
Gyerekeknek kihagyhatjuk a tartósítószert, ha pár héten belül megitatjuk velük a szörpit - tároljuk hűtőben!!! -, de ilyenkor érdemesebb gyümölcscentrifugán átereszteni levét és jóval kevesebb cukorral, illetve akár cukor nélkül is használhatjuk a pépet. A gyerekek imádják, és rengeteg energiát ad nekik a nyári kalandokhoz!

HarmoNet tipp: Főzve, sütve, párolva - Kiváló főzési technikák az egészséges táplálkozásért >>

Befőzés és dunsztolás
A befőzés haszna a gyümölcs-zöldség állagának ízének megtartása, javítása, tartósítása.
A lényege az anyagok baktériumoktól, penészcsíráktól való megóvása, illetve megszabadítása. A dunsztolás a házi befőzés utolsó hőkezelési fázisa. Ezzel nem csak magát a tartósítandó anyagot, hanem az üveg belsejét, illetve az üvegben maradt levegőt is csírátlaníthatjuk. 

Ezt dunsztolással - ami lehet száraz vagy nedves -  érhetjük el, és a tartósító anyagokkal – cukor, só, szalicil, nátrium-benzoát, borkősav - fokozhatjuk, a receptek szerint. Érdemes mindig a természetes anyagokat előnyben részesítenünk.
A tartósításnál mindig a legnagyobb tisztaságra kell törekedni, a helyszín maga is legyen tiszta és az eszközöknél is erre kell törekedni. A befőzésnél használt eszközöket gondosan mossuk, öblítsük el vagy forrázzuk le. Utána szárítsuk meg azokat, de soha ne törölgessük, vagy kezdhetjük előről a hadműveletet.


A szárazdunszt
Szárazdunsztolásnál elrakásra szánt anyagokat hőkezeljük és forrón rakjuk az üvegekbe, a lezárás után pedig, jó meleg, száraz helyre téve várjuk meg a kihűlését, ami akár 2-3 nap is lehet! A forró lezárt üvegeket hőszigeteljük, újságpapírral tekerjük be és meleg takarók, illetve párnák közé kell tegyük, esetleg valamilyen ládába, vagy dobozba is helyezhetjük. Jól betakargatva tároljuk és hűtsük, úgy, hogy ne mozgassuk, ha lehet.
Ha kihűlt pár nap múlva már a helyére állíthatjuk.

HarmoNet tipp: A férfiak jobban főznek?! Lakatos Márk a változó horoszkópú főszakács >>

Nedves dunsztolás
Ez esetben az elrakásra szánt anyagokat nyersen, és hidegen rakjuk az üvegekbe. Az alapleveket főzzük meg előre, ízesítve természetesen, nekünk tetsző módon, és a tetejére rakhatjuk a tartósítószert, majd zárjuk le. Az üvegeket a dunsztos edénybe téve úgy emeljük be, hogy azok ne érjenek a főzőedény aljára, ha kell tegyünk alá rácsot. Vízzel felöntve kezdhetjük a folyamatot, de ügyeljünk, hogy a víz az üvegek nyaka alatt két megállapodjon. Ha a víz felforr még kb. 10 percig forraljuk gyöngyözőn, ekkor már lassabb tűzön. Az üvegeket az edényből kivéve szárazra töröljük azokat, és szárazhelyen hűtjük ki őket.

Berta Aranka 
 
[ 13849 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x