Befőzés, eltevés tartósítószer nélkül!
hirdetés
Címlap / Polcra / Befőzés, eltevés tartósítószer nélkül!

Befőzés, eltevés tartósítószer nélkül!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Bodzaszörp, zöldbab, meggybefőtt. Egyszerű és egészséges befőzési ötletek Krisna-völgyből. Igazán egészséges megoldási módok, amikor a gyümölcs, zöldség vitamin-, és tápértéke nem sérül, s amikor vegyszermentesen, a szervezetet nem terhelve tesszük ezt hosszantartóvá. 


Rendezvénynaptár
Bodzaszörp
Feldolgozásra csak a bokorról szedett bodzavirágzat használható.
Keverjünk össze 2 liter vizet, 15-20 bodzavirágot (ha szép tiszta nem kell mosni), 2 db szeletekre vágott citromot. 2 napig hagyjuk állni, hűvös helyen, vékony anyaggal letakarva, hogy tudjon szellőzni, közben többször kevergessük meg, végül szűrjük le sűrű szitán. Ezután főzzük össze 2 kg cukorral, és 50 g citromsavval, majd töltsük üvegekbe, és jól zárjuk le.Zöldbab tartósítása

Szálkamentes, fiatalon szedett fajtákat használjunk.
A zöldbabot megmossuk, végeit levágjuk, ha szükséges, újra megmossuk, és egészben bő, forrásban lévő vízbe tesszük, s kb. 2-3 percig előfőzzük (akkor kell kivenni, amikor a zöldség már rugalmas tapintású, tehát nem kemény, de nem is puha), majd lecsorgatjuk. (A babot nem szeleteljük, legfeljebb félbevágjuk, mert a sok vágási felület jelentősen növeli a tápanyag-, de főleg a vitaminveszteséget.) A főzőléből citromos, sós levet készítünk. 3 liter léhez 1 evőkanál sót és 1 evőkanál citromsavat adunk, és felforraljuk. Közben a babot üvegekbe töltjük, kb. az üvegek háromnegyedéig, majd a felöntőlevet langyosan a babra öntjük. Az üvegek zárása lapkával nagyon egyszerű. Figyeljünk, hogy az üvegek szája tiszta legyen, miután beletöltöttük a zöldséget és a felöntőlevet. Az üvegek száját letörölhetjük meleg vízbe mártott és kicsavart törlőkendővel.
A hőkezeléshez nagyméretű edényt használunk, amelynek aljára tiszta konyharuhát vagy vastagabb papírt teszünk. Miután az üvegeket elhelyeztük, megtöltjük az edényt meleg vízzel (kétujjnyira lepje el az üvegeket). Az edényt lefedjük, és a vizet lassú, gyöngyöző forrásig melegítjük. Ezt a hőmérsékletet 20 percig tartjuk. A hőkezelés befejeztével a vízben hagyjuk az üvegeket, fedővel letakarjuk, és akkor szedjük ki őket, ha a víz már kihűlt.

HarmoNet tipp: Házi meggyes csokipuding >>

Meggy befőzése cukor nélkül

Csak hibátlan gyümölcsöt használjunk.
Ha szükséges, válogassuk át a meggyet, majd alaposan mossuk meg, szedjük le a szárát, magozzuk ki, öblítsük le még egyszer hideg vízzel, majd töltsük a kiforrázott üvegekbe Az üvegeket ezután jól lezárjuk, 15 percig hőkezeljük, s ha kihűlt a víz, kivesszük őket. Hasonló módon kell az epret, az egrest, a sárgabarackot, a ribiszkét, a málnát, a szilvát és a paradicsomot is befőzni (ha a paradicsomot rövid időre forrásban lévő vízbe tesszük, a héját könnyen lehúzhatjuk).

Boros Eliza

Ökovölgy >>
 
 
[ 19576 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x