Fitt öko-csemege: fekete bodzalekvár házilag!
hirdetés
Címlap / Polcra / Fitt öko-csemege: fekete bodzalekvár házilag!

Fitt öko-csemege: fekete bodzalekvár házilag!

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-04-14

Igazi csemegét készíthetünk, a fekete bodza beérett terméseiből. Amit mi magunk gyűjthetünk be a környékbeli erdőszélekről, bozótosokból. Felfoghatjuk ezt egy fél napos ezo-öko-bio missziónak is. Hiszen a természet által kínált gyümölcsöket felhasználva, a legegészségesebb és a szennyezőanyagoktól mentes, vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag végeredményre számíthatunk. 


Rendezvénynaptár
Megfigyelésem szerint 4-5 órát kell rászánni a feladatra.

Az érett fekete bodzabogyókat gyűjtsük, minél zavartalanabb helyeken, minél távolabb a lakott területektől, utaktól. Ha megtaláltuk a megfelelő bokrot úgy 10 perc alatt begyűjthető a zsákmány.


A termések: cukrot, A-, P-, B-vitamint tartalmaznak, és nyersen is fogyaszthatók.

Én a fekete bodza termések mellé, gyűjtöttem még kb. ugyanannyi fekete szedret is és nyári almát. A szeder szedésnél legyünk nagyon óvatosak, mert a legérettebb szemek mindig nagyon messze vannak, egyre beljebb és beljebb csalogatja a bozót a vándort, és így könnyen a kampós tüskék könyörtelen fogságában találhatjuk magunkat. Ezért ne engedjünk a csábításnak! Csak a jól megközelíthető, elérhető szemeket szedegessük! Egy műanyag dobozba 10-20 perc alatt, 1-2 liter gyűjthető.


Az érett szeder: gyümölcssavakat, cukrot, A-, B-, C-vitamint, ízanyagokat, festékanyagokat tartalmaz. Az alma pedig maga a „gyógyító gyümölcs”!

Szedret megmosva, almát kimagvazva, feldarabolva tehetjük a főzőedénybe.

HarmoNet tipp: Hagymalekvár a rák ellen és a fogyásért (recepttel!) >>

A bodzaszemeket villa segítségével, vagy egyszerűen kézzel válasszuk le a szárakról, és tegyük egy félig vízzel töltött edénye.A vízben az érett, egészséges bodzaszemek lesüllyednek. A zöld, éretlen és a túlérett, kiszáradt bogyók fennmaradnak a víz színén, így ezeket könnyen leszűrhetjük, leönthetjük. A megmosott szemek mehetnek az alma és a szeder mellé.


Főzés közben folyamatosan kevergessük. Először levet enged, később összeesik, megpuhul, szétfő minden gyümölcs. Az almák gyönyörűen bepirosodnak. Keverés közben kóstolgassuk, nagyon finom!

HarmoNet tipp: Gyógyító gyümölcsünk: a meggy >>

Amikor szétfőttek a termések, átszűrhetjük az egészet egy szitán, hogy a fehér magvakat eltávolítsuk, majd újra felforraljuk és befőző cukrot adunk hozzá.  Vagy marad egyben a magvakkal. Én az utóbbit választottam. Tovább főzve, a jelenlegi mennyiséghez képest  1/3-nyi befőző cukrot adunk hozzá. 4-5 percig főzve szépen összesűrűsödik.Azonnal üvegekbe töltjük, és lezárjuk. A befőző cukron kívül nem tartalmaz semmilyen tartósítószert. Ezzel kész! Frissen, forrón kenyérre kenjük…Így a legfinomabb!


Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy mindezt szabad tűznél teheti, használja ki a lehetőséget. Igazi finom különlegességet kapunk. Barátainkat megkínálva, ne áruljuk el rögtön miből készült ez a csodás lekvár! Hagyjuk találgatni! Sok sikert!

Balobás Ferenc 
 
[ 64290 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x