Mi micsoda? A mogyoróvaj
Címlap / Polcra / Mi micsoda? A mogyoróvaj

Mi micsoda? A mogyoróvaj

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-28

Minden amcsi filmben legalább egy főhős, legalább egy alkalommal eszik belőle. Úgy tűnik, ami nálunk a lecsó, az az Amcsiknak a mogyoróvaj. Nemzeti eledelük valóban helyi találmány, és nem más, mint a végtelenül prűd müzlimogul, Kellog kezdte el gyártani. 

Fontos – NEM édes!
Ne keverd össze a mogyorókrémmel, ez ugyanis egyáltalán nem édesség, hanem egy kellemes, sós jellegű, igen tömény étel. Ha még nem ettél, semmiképp ne valami Nutella jellegű édességre gondolj. Olyasmi, mint a ledarált mogyoró – és az is! Vannak darabos és vannak egész krémes kiszerelésű mogyoróvajak.

A mogyoróvaj eredete

A mogyorót már a XV. században használták ételek ízesítésére: főleg húsokra reszelték, vagy krémes szószokba hintették. Az amerikai polgárháború idején pedig a katonák zabkásáját bolondították meg mogyoróval. Egy fizikus 1890 táján arra bátorította egy élelmiszer forgalmazó cég tulajdonosát, hogy kezdjen el őrölt mogyoróból készült krémet gyártani. Az ugyanis a benne található gazdag tápérték és magas protein miatt roppant jót tenne a szegény sorban élők fogainak, hiszen ők nehezen jutnak húshoz. A gyártást a világhírű W. K. Kellog kezdte el az 1800-as évek végén Michiganben. Aztán Kellogék hamarosan átnyergeltek a reggeliző pelyhek világába, de a mogyoróvaj gyártása szerencsére nem szakadt meg. A nagy berobbanásra azonban közel 100 évet kellett várni és csak 1922-ben kezdődött el az általunk is ismert krémes, ízletes finomság gyártása.

Nemzeti Mogyoró Hónap
Az amerikaiak sokszor örülnek sokféle dolognak. Néha talán túlzásnak is tűnik, de egy kicsi jókedv senkinek sem árthat! Így esett, hogy minden év márciusa mogyi ünnep lett, és ezt meg is tudják indokolni. Két elnökük, Thomas Jefferson és Jimmy Carter is mogyorófarmon gazdálkodott megválasztása előtt.

 
Életmentő mogyoróvaj
Amerikai kutatások kimutatták, hogy visszanyerte egészségét azoknak a súlyosan alultáplált gyerekeknek a 98 százaléka, akik egy speciális, a mogyoróvajhoz nagyon hasonló, kenhető táplálékkiegészítőt kaptak.

Az eredmények összecsengenek a segélyszervezetek által tapasztaltakkal, amelyek munkatársai éhínségek idején ugyancsak hasonló, magas tápértékű krémet, úgynevezett Plumpy Nut-ot is adtak a kicsiknek.

Malawiban kiosztják a keveréket azoknak az anyáknak is, akik alultáplált gyermekeiket képtelenek megfelelő módon etetni. A paszta mogyoróból, tejporból, növényi olajból, cukorból, vitaminokból és ásványi anyagokból áll.
A St. Louis-i Washington Egyetem gyermekgyógyász professzora, aki a malawi kutatásokat vezette, elmondta: a "mogyoróvaj-kúra" alkalmazásakor sokkal gyorsabban és nagyobb mértékben javul a kicsik állapota, mint akkor, ha hagyományos kezelést alkalmaznak náluk. Azoknak, akik a megszokott, magas kalóriatartalmú ételeket kapták, csak 50 százaléka épült fel.

HarmoNet tipp:
Mi a pekándió? >>

A mogyoróvaj-projekt keretében Malawiban évente 300 tonna ilyen pasztát állítanak elő, amelyet az ország tizenkét pontján osztanak ki a rászorulóknak. Kétezer gyerek kap ebből a táplálékkiegészítőből.

Malawi hagyományos étele a kukoricás zabkása, a nsima, amely nem túl tápláló eledel, a 12 milliós ország lakosságának nagy része azonban csak ezt tudja beszerezni.
Az energiaszegény étrend súlyos hatással van a gyerekekre, főleg a 6-18 hónapos kicsikre, hiszen a fejlődésben ez kritikus időszak. A hiányos táplálkozás a malawi gyerekek 70 százalékát érinti,13 százalékuk meg is hal emiatt.
 

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.


 
 
[ 13086 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x