Mi micsoda? A tápióka
Címlap / Polcra / Mi micsoda? A tápióka

Mi micsoda? A tápióka

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-04-03

Hívhatjuk még maniókának vagy kasszávának is, ugyanazt jelenti! Mégis mi ez a növény féle? Olvass tovább!  

 

Honnan származik?
A tápióka végülis egy feldolgozott forma, a manióka gyökérből nyert keményítő. Ez a semleges ízvilágú növény Afrika trópusi részein honos. Az afrikai országokban alapélelmiszerként tartják számon, az éhezők megmentője. Elsőként a maják kezdték el termesztését és a ma is használatos gyökerét használták fel. Ma már szinte minden trópusi vidéken megtalálható. Közel 160 faja ismeretes, amelyet sokoldalúan hasznosítanak. Brazíliában kaucsukot nyernek belőle, Afrikában egy zselészerű anyagot, a fufut készítik belőle, az indiánok pedig erjesztett itallá alakítják.

Mit tartalmaz?
A Föld éhező lakosságának napi tápláléka, úgy mint Európában a burgonya vagy Ázsiában a rizs. Levele nagy mértékben tartalmaz fehérjét, vitaminokat, ásványi anyagokat. A gyökér kevesebbet tartalmaz ugyan, de így is fontos táplálék.

Mi készüljön belőle?
Leveleit hasonlóképpen hasznosítják mint nálunk a spenótot. Előállítható belőle saláta, párolt, főtt változat. Gyökeréből készülhet liszt, keményítő és alkoholtartalmú ital is. A lisztje alkalmas kenyér és pékáru sütésére. Zselésítő tulajdonsága miatt alkalmas pudingok, krémek, levesek, mártások készítéséhez is.
A tápióka megtalálható liszt,pehely és granulátum formátumban is. Főzés hatására kocsonyás anyag képződik belőle. Ázsiában nagyon elterjedt, pl. Vietnámban palacsintaszerű lepény sütnek belőle, Thaiföldön kókusz hozzáadásával puding készül.

Patocskai Nikolett


 
 
[ 141612 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x