Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz?...
Címlap / A nyúlon túl / Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz?

Húsvéti misztérium: Hogy jön a tojás Jézus Krisztushoz?

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2024-03-01

A húsvéti misztérium Jézus szenvedése, halála és feltámadása körüli eseményekhez kapcsolódó lelki, hitéleti és szellemtudományi szempontból is jelentős ünnep. Tulajdonképpen a halál és a feltámadás misztériumának is tekinthető. Régebbi korokban hasonló jelentéstartalommal bíró ünnep volt, Ostara görög Istennő nevéhez kapcsolódó tavaszünnep a tojás szimbólumával kiegészülve, ami az élet jelölője.  

Jézus Krisztus szenvedése, halála és föltámadása

Az egyházatyák a húsvéti misztérium kifejezést a II. Vatikáni Zsinaton újra fölelevenítették: Ebben a misztériumban, benne van Jézus halála és föltámadása, szenvedése és megdicsőülése. Kínjait és egész életét, úgy vállalta, mint ember és teljesítette küldetést.

Ezzel kifejezte a tökéletes szolgálatot Istennek, embernek és megtanított arra milyen a szeretetben élés. Igazi értéket az egész emberiség nevében mutatott be. Az, az engedelmesség, amivel vállalta és elviselte sorsát hihetetlen értéket jelent mind a mai napig, hiszen egész emberi lelkével, szabadon vállalta, és véghezvitte kötelességeit. A halál feszültségének és az utolsó pillanatok ellentmondásainak feszültsége azonban, a feltámadásban feloldódik. Ő nem csak a maga számára szerzett érdemeket, hanem mindnyájunk számára. A megváltást, a bűnök bocsánatát, a kegyelmet az ő átélése által kapjuk.

Szenvedése engesztelés is magunk számára, ami értelmet és erőt ad saját gyötrelmeink elviseléséhez. Nem úgy segít (megvált), hogy helyettünk megoldja a problémáink, és átveszi a bűnökért járó bűnhődés terhét, hanem életének példája által tanít, létével változtat meg. Halála,- az ember halála- és feltámadása az öröklét bizonyítéka. Élete, halála és föltámadása azt igazolta, hogy ez a földi élet az, ami átvezet a mennybe dicsőségbe, s a földi érdemek mennyire fontosak a feltámadáshoz.

A misztérium úgy van jelen a világban, hogy biztosítékot, erőt, hitet ad az embernek az élethez és bátorságot a halálhoz. Akinek van, füle a hallásra és van, szeme a látásra az pedig megértheti belőle a LÉT törvényét. Ezért vasárnaponként, de különösen gyászszertartásoknál az Egyházi liturgia ennek a misztériumnak a jelenlétét ünnepli.

HarmoNet tipp: A tavaszi böjt hagyományai a keresztény és más vallásokban >>

Az egyetemes lét misztériuma

A történeti vonatkozás, csak egyik része a misztériumnak. A másik az, amit szem nem lát, fül nem hall. Jézus Krisztus élete nem csak egy emberi élet a sok közül, hanem nevezhetjük univerzális mintákkal rendelkező életnek.

Olyan életnek, amiből az utána következő nemzet táplálkozik. Egyetemes lét az övé. Élete mindenkiért való. Nem, hiába való volt. Létezése mindnyájunk léte. Pillanatai a mi pillanataink, szenvedései az ember szenvedései tanításai hozzánk szólnak. Múltra, jelenre és jövőre vonatkozó élet. Olyan, ami nincs korhoz vagy nemhez kötve. Egyetemes igazságokat tár fel előttünk. Isten által, maga az örök élet hírvivője. Nincs idő és nincs korlát számára. A jelenben itt tud lenni velünk, mikor imádkozunk, vagy szükségünk van a segítségére. Léte tehát oly egyetemes kiterjedésű, hogy jelen életünket is befolyásolja és segíti. Szívünkben Jézussal könnyebb az élet.Hogy jön ide a húsvéti tojás?

A tojás a világ minden táján kiemelkedő szerepet játszik a teremtésmítoszokban. A teremtés során, a nagy világtojás szétrepedésekor alakult ki az ég és a föld, amelyek tojás formában továbbra is összeilleszthetők.

Az egység és a kettősség szimbóluma, mikor a földre érkezve az egyből kettő lesz egy sötétebb és egy világosabb rész. A dualitás hordozója. A misztériumvallások is ebből kiindulva értelmezik a világos és sötét színeket a tojásban, mint a fény és a sötétség, az élet és a halál eredeti egységét kifejezve. A világban ható ellentétes erők egyaránt az őstojásból származnak. A hellenizmus korában a feltámadás, újjászületés fogalmakat kapcsolták hozzá. Szerepelte síremlékeken, a lélekmadár szimbólumával együtt.

A tojásból égbe szálló madár, a léleknek (szellemnek) a földi, anyagi létből való kiszabadulását fejezték ki vele.
A magyar népszokásokban, a hiedelemvilágban is régóta jelen van a tavaszi termékenységi és szerelmi varázslatoknál. Az egyház keresztény szimbolikát társított a tojáshoz. Mint a sírjából feltámadó Krisztust értelmezték általa jelképesen. A XII. századtól kötelezően elrendelték az ünnepi tojás megszentelését. A buddhizmusban az anyaghoz kötött lét kifejezőjeként jelenik meg. Feltörése az inkarnáció láncolatának megszakítását fejezi ki, a megvilágosodást.

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

Képforrás: Canva Pro adatbázis.
 
 
[ 10639 ]


Pogány húsvéti tojás jósda
Melyik tojást választanád, ha csak egyet szabad? Kattints rá!
(Utána persze megnézheted a többi tojás jelentését is, de mindig az első az igaz Rád!)
 
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot
 
 
x