Messiás - tegnap
hirdetés
Címlap / Ajánló / Messiás - tegnap

>

Messiás - tegnap

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-06-21

Azok között a szerencsések között vagyok, akik tegnap, kedden részt vehettek a Messiás.ma zenekari-színpadi mű premierjén, amelyet a Reformáció 500. évfordulója alkalmából tartott ünnepi eseménysorozat részeként tűzött műsorára a Müpa, és amelyet Várkonyi Mátyás gondolt újra Händel korszakos művéből, a Messiás című oratóriumból.  


Rendezvénynaptár
Egy premier mindig élmény, akár ha egy szülésen venne részt az ember: a hónapokig készülődő embrió végül világra jön, mindenki megtekintheti, meghallhatja sírását, gyönyörködhet a vonásaiban, átsuhanó mosolyában.

Händel mesteri zeneműve a 21. század bármely színpadán épp úgy megállja a helyét, mint a nagy zeneszerző korában, vagy azóta bármikor. Hiába változik a díszlet, a harmónia ugyanaz marad – legfeljebb a ma embere kevésbé érti, tudja, melyik tétel miért olyan, amilyen, miről szól, mit fejez ki a zene nyelvén.

Ezért is gondolt arra Várkonyi Mátyás, hogy közérthetőbbé teszi a művet: áthangszereli, színészekkel, rockzenészekkel, tánccal teszi élővé (erről a Várkonyi Mátyással készült interjúnkat itt olvashatod).
Ennek szellemében már a bevezető párbeszéddel megteremtette a hangulatot: rockbanda idősödő zenészei számolják a bevételt, amely elmarad a várakozásoktól, jobb időket, Messiást remélnek – na de pont ma..?

A tréfás kezdet után még egy kicsit próbahangulatban maradtunk, gondolom, azért, hogy ne ugorjunk rögtön fejest a komolyzenébe, az oratórikus dalokba; bevallom, ezek után már azon is eltöprengtem, hogy vajon az énekesnő valóban kisbabát vár-e, vagy a színpadi mű része a pocak - azonban némi tánc után már nyakig merülhettünk a muzsikában. Ugyan határozottan senki nem szólt, hogy a próba már véget ért-e, de a négy szólónekes, az altot éneklő Balogh Eszter, a tenor, Csengeri Attila, a szoprán Rácz Rita és a basszus hangú Gábor Géza minden kétséget kizáróan előadáshoz méltóan énekeltek. Kár, hogy a Müpa kivetítőjén a szöveg nem egyezett azzal, amit az énekesek énekeltek, sőt, néhány igazán durva helyesírási hibát is felfedezni véltem a szövegkövetőben – az ilyesmi, mi tagadás, rontja az élményt, és még csak nem is produkció tehet róla.


Várkonyi Mátyás és Horváth Charlie

A zenei élmény mindenesetre kárpótolt ezért a kis bosszúságért, hiszen a szólisták mellett a az Új Liszt Ferenc Kamarakórus és a Liszt Ferenc Kamarazenekar is magas színvonalú produkciót nyújtott. Nehezen tudom eldönteni, hogy a fülem romlik, az ülőhelyemen nem volt az igazi az akusztika, vagy tényleg kicsit halkan szólt a rock-szekció – mindenesetre nagyon kellett fülelnem, hogy a Rock Theater Band által felvonultatott hangszerekből, a szintetizátorból, a fúvósokból vagy a dobokból valamit is halljak.

Annál jobban hallatszott Szemenyei János Krisztusa: a fiatal énekes hangjának aztán van ereje! Ráadásul az egyik legerősebb jelenet is az övé volt. Ahogy magára vette fájdalmainkat, terheinket, amelyek széjjeldobott kendők képében hevertek szerteszét, és mint keresztet, vitte tovább, az nagyon szépen átgondolt mozdulatsor volt. Néhány héttel ezelőtt hogy emelhette volna a Húsvét fényét ez az előadás!

Nekem kicsit kevés volt a rock, ahhoz képest, hogy az előadás címében szerepel a rock-oratórium megjelölés, azonban Horváth Charlie színpadra hívása mindenképpen telitalálat, kár, hogy csak olyan keveset énekelt. Elhallgattam volna még őt is, a rockosabb hangvételt is többször, pláne, ha el is ér hozzám minden hang.

A művet záró Halleluja azonban mindent feledtetett: kétféle változatát is meghallgathattuk, nagy örömömre mindkettő tudott még újat mondani. Tökéletes zárópontja volt az estének, ott és akkor lettem biztos abban, hogy érdemes volt elmenni.


 
 
[ 975 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
slide-tarot

 
x