Lázadás Harmonet - Horoszkóp -Ezotéria - Jósda
Címlap / Ajánló / Lázadás

>

Lázadás

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2020-02-25

A zene nagyon sokszor szólt a változásról, a változtatásról, a lázadásról. Néha csak burkoltan próbálta ledönteni a falakat, ahogy azt tette például Mozart, más esetekben pedig a lázadás, a tiltakozás használta fel, mint például Verdi Nabucco-ját. A XX. század második felében kétségtelenül a rock, majd a metal zene lett a lázadás egyik “műfaja", hogy aztán erre tegyenek még pár lapáttal a punk, és kelet-európában az alternatív irányzatok.  

 

A nyolcvanas évek egyik tipikus lázadó bandája az USA-ból a Twisted Sister. Több ismert számuk is van, de számomra az egyik legjobban szeretett a We’re Not Gonna Take It. Ez az 1984-ben megjelent zene a lázadás maga:
 
Oh we’re not gonna take it 
No, we ain’t gonna take it 
Oh we’re not gonna take it anymore
 
(Kb.: Nem fogjuk eltűrni, nem, nem fogjuk eltűrni, nem fogjuk eltűrni soha többé.

 
A nyolcvanas évek legeléjen már nálunk, a szocialista blokkon belül is volt hasonlóan tiltakozó zenénk, Nagy Ferótól és a Beatrice-től a Nem kell:
 
Nem kell!
Hát hányszor mondjam nem kell!
Akkor sem kell semmi!
Semmi nem kell nem kell!
Tőlem nem kell nem kell
Még a nem kell sem kell semmi
Semmi nem kell nem kell
nem kell nem kell nem kell!


 
Ami aztán megszelídült az István, a király rockoperában Bródy és Szörényi átiratában: Nem kell olyan Isten…
 
A tiltakozás érezhetően zsigeri és mélyről jövő. Tiltakoztak a rendszer ellen, a szabályok ellen, minden ellen. Mert fiatalok voltak, mert változást akartak, mert minden fiatal változást akart. Mert a régi értékek már nem voltak érdekesek, újak pedig még nem alakultak ki. És ezt a tiltakozást leglátványosabban a zene tudta közvetíteni. Ha végigtekintünk a nyolcvanas évek nem-disco zenéjén, szinte minden zenekarnál megjelenik ez a fajta társadalombírálat. A Pink Floyd The Wall című albuma befelé fordulva, a Dire Straits szövegei becsomagolva, és még sorolhatnám…

 

Aztán elmúltak a nyolcvanas évek, és felnőtt ez a nemzedék. A lázadók vagy eltűntek, vagy lehiggadtak, és a lázadás emlékére bár építenek, de már nem ők a lázadók. Viszont a dalok megmaradnak. Csak átalakulnak. Átalakulnak, mert változik a világunk, ma már a lázadás nem azt és nem úgy jelenti, ma már elfogadott, hogy valaki ne akarjon beállni a sorba. És a régi lázadók is új szerepekbe kerültek. Így járt a Twisted Sister énekese is, Dee Snider, aki az 1984-es nagy slágerét, a már említett We’re Not Gonna Take It című számot énekli el újra, és értelmezi át egy teljesen más előadási móddal: líraibb, lassabb alapon az ugyanolyan kemény ének már nem a társadalom, hanem a rák, a gyerekeket sújtó rák ellen “tiltakozik”. Mindezt egy nagyon megható videóklippel bemutatva, amit nem lehet könnyek nélkül végignézni.
 
Azoknak is ajánlom ezt a klippet, akik egyébként nem szeretik a metált, nem szeretik a Twisted Sister-t, mert ez valami más. Valami mélyen megható.

 
 
[ 1567 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
 
 ciganykartya
joskajosda
szerelmi_joslat
szinjosda
slide-tarotA Harmonet üzemeltetője az Harmopress Kft.
1999-2016 © Minden jog fenntatva
HarmoNet 1999 óta minden nőnek bejön!
x