Mitől nyomtathat a nyomtatónk csíkosan vagy szemcsésen?
hirdetés
Címlap / Ajánló / Mitől nyomtathat a nyomtatónk csíkosan vagy szemcsésen?

>

Mitől nyomtathat a nyomtatónk csíkosan vagy szemcsésen?

Nyomtatás NYOMTATÁS konyvjelzo_ikon

HarmoNet Ezotéria-Horoszkóp-2021-02-27

Az egyik legidegesítőbb dolog, amikor egy dokumentum nyomtatása sürgős lenne, de a nyomat valamiért nem megfelelő minőségű. Ennek hátterében többféle ok is állhat, némelyek megszüntetése viszonylag egyszerű, másoké kissé bonyolultabb. Nézzük tehát, hol lehet a hibák forrása!  


Rendezvénynaptár
A nyomtatás minőségének beállításával kell kezdenünk a hibafeltárást, hiszen az is előfordulhat, hogy a nyomtatás minőségének emelésével megoldódik a probléma. Ellenőrizzük még a szürkeárnyalatos nyomtatásra vonatkozó beállításokat is, hiszen itt is lehetnek régi vagy nem a jelenlegi szükségleteinkhez alkalmazható beállítások. Ha ezeket átnéztük és a probléma még mindig fennáll, akkor lássuk, mik is lehetnek a további okok.

Először nézzük a szemcsésséget.

Legtöbbször akkor tapasztaljuk ezt a problémát, ha fényképet akarunk nyomtatni, és sok esetben könnyen orvosolható. Hiszen vagy a nyomtatni kívánt kép felbontásával van probléma vagy a papírral, amelyre nyomtatni szeretnénk. Bizonyos papírfajtáknak csak az egyik oldala alkalmas nyomtatásra, és vannak olyan típusú papírok is (például a nyomott mintás vastagabb lapok), melyekre nem tud egyenletesen nyomtatni a nyomtatónk éppen a papír felületének egyenetlensége miatt. Ilyen esetekben vagy a papírt kell kicserélnünk, vagy a nyomtatón is módosíthatunk.

A csíkozást a kétféle nyomtatótípusnál külön kell tárgyalnunk.
 

A lézernyomtatók esetében a henger sérülése okozza legtöbbször a csíkosságot. Ennek oka lehet az, hogy valamilyen tárgy beesett a nyomtatónkba és fizikailag akadályozza a festékport a henger a lapra továbbítsa, ilyenkor egyszerűen csak el kell távolítanunk a tárgyat, és reménykedni abban, hogy nem tett maradandó kárt a hengerben. Ugyanis, ha a hengeren a teflonbevonat megsérül, akkor azon meg tud tapadni a festékpor, ezáltal a festék rajta marad és szennyezi az összes utána nyomtatott dokumentumot. Ebben az esetben a henger cseréje a legjobb megoldás.

A tintasugaras nyomtatók esetében lehet szintén valamilyen tárgy a parton útjában, bár ez a legvalószínűtlenebb. A tintasugaras nyomtatók a festékkazetták ürülése során is csíkozhatnak, főként a színes tintasugarasok, ahol a 4ből egy-egy szín már majdnem üres. Ezt egy tesztoldal nyomtatásával ellenőrizhetjük is. Hiszen, ha cián vagy magenta blokkoknál látunk csíkokat, akkor a cián/magenta festékkazettát kell cserélnünk. Amennyiben a fekete, zöld és piros blokkokon van csíkozás, úgy a fekete és sárga festékkazetta szorul cserére.


Természetesen nem csak a majdnem üres patronok okozhatnak gondot, de a beszáradt darabok is. Például, ha a nyomtatónkat régen használtuk, úgy előfordulhat, hogy még egy majdnem teljesen tele lévő patronnál is tapasztalni fogjuk a fent említett csíkokat.

Ezekben az esetekben elegendő lehet óvatosan megtisztítani a fúvókákat.

Persze a legtöbb gyártó szeretné, ha az ő festékkazettáikat, tonerjeiket használnánk, így javasolja az eredeti darabok használatát. azonban a tapasztalat azt mutatja, hogy a jó minőségben utángyártott vagy újraépített darabok nyomtatási képe és az eredetivel nyomtatott tesztoldalak között alig találunk eltérést. És nincs szignifikánsan kevesebb csíkosság az eredeti patronok használatával sem.

Ha mindenképpen toner vagy tintapatron cserére van szükség a csíkosság megakadályozása érdekében, akkor érdemes olyan webáruházból rendelnünk, ahol elérhetők eredeti és újraépített, utángyártott darabok is, így valóban az igényeinknek megfelelő darabokhoz juthatunk. Azonban nézzük meg más vásárlók mennyire vannak jó véleménnyel az üzletről, szolgáltatásról. 
 
[ 566 ]
spacer
Szólj hozzá!
spacer 

 
 


Jóska Jósda
Hapci naptár
szerelmi_joslat
Szerelmi kötés
Önismereti jóslat
ciganykartya
szinjosda
slide-tarot
slide-tarot

 
x